Τιμησε τη γιορτη της Ζωοδοχου Πηγης η Γρατινη

Με παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του οικισμού ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις εορτασμού

Με ένα παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία της Γρατινής, ολοκληρώθηκαν και φέτος οι διήμερες εκδηλώσεις εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Γρατινής την Πέμπτη 12 Απριλίου.
 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 11 Απριλίου, με περιφορά της εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής και στη συνέχεια Πανηγυρικό Εσπερινό, ενώ το πρωί της Πέμπτης 12 Απριλίου τελέστηκε θεία λειτουργία στο ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται ανάμεσα στα ερειπωμένα φρούρια της βυζαντινής Γρατιανούπολης.
 

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το παραδοσιακό γλέντι, στο οποίο συμμετείχε το παιδικό χορευτικό τμήμα  του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρατινής «Ο Γρατίνος», με πάρα πολλούς Γρατινιώτες να αδράχνουν την ευκαιρία για να συναντηθούν.
 
Ο Σύλλογος γυναικών συνεχίζει την παράδοση των εκδηλώσεων της Ζωοδόχου Πηγής, κληροδοτώντας στους νεότερους το έθιμο, σημείωσε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Αρχοντούλα Καραγεωργίου.
 
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αναδεικνύει και το εκκλησάκι που βρίσκεται ανάμεσα στα ερείπια της Βυζαντινής Γρατιανούπολης, που φέρεται να πήρε το όνομά της από έναν εκ των πρώτων αυτοκρατόρων, τον αυτοκράτορα Γρατιανό, ενώ στην υστεροβυζαντινή περίοδο κατασκευάστηκαν τα οχυρωματικά έργα που στέκονται ακόμη.
 

Ο Σύλλογος συνεχίζει να τιμά την γιορτή και την παράδοση, σε συνεργασία και με τον «Γρατίνο» ενώ το γλέντι αποτελεί και αφορμή για τους Γρατινιώτες που δεν μένουν πια στον οικισμό, να τον επισκέπτονται και να ανταμώνουν ξανά.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Γυναικών συμμετέχει γενικώς σε δράσεις και εκδηλώσεις της περιοχής, μεταξύ των οποίων και τα Ελευθέρια, κυρίως μέσω της χορευτικής ομάδας ενηλίκων που έχει συστήσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.