Η ΠΕΔ ΑΜ-Θ στελνει ξεκαθαρο μηνυμα στον Πανο Σκουρλετη για τον «Κλεισθενη 1»

Βαγγέλης Λαμπάκης, πρόεδρος ΠΕΔ – ΑΜΘ «Δεν θα δεχτούμε αιφνιδιασμούς ούτε τη διάλυση των δημοτικών συμβουλίων και των τοπικών κοινωνιών»

Την αντίθεσή τους στις προωθούμενες αλλαγές στον Καλλικράτη όπως αυτές εμπεριέχονται στο νέο αναθεωρημένο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπό το όνομα «Κλεισθένης 1» και το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες από το Υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασαν τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που συνεδρίασαν το μεσημέρι της Δευτέρας, 16 Απριλίου στην Κομοτηνή.
 
Κληθείς να ενημερώσει το σώμα ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης υπογράμμισε πως κυβέρνηση και υπουργείο Εσωτερικών «παίζουν ένα παιχνίδι μοναδικός στόχος των οποίων είναι αυτό που φοβόμασταν τόσο καιρό, η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την απλή αναλογική» συμπέρασμα το οποίο όπως τόνισε προκύπτει με την λογική των πραγμάτων, με την αίσθηση της πολιτικής αλλά και τα όσα έχουν διαμειφθεί έως τώρα μεταξύ του υπουργού κ. Σκουρλέτη και της ηγεσίας της ΚΕΔΕ.
 
Ο κ. Λαμπάκης εξήγησε πως ο κ. Σκουρλέτης αρνείται να καταθέσει το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας πως τρεις φορές δεν έχει σταθεί συνεπής στα χρονοδιαγράμματα που εκείνος έθεσε για να τονίσει πως «ο κ. Σκουρλέτης παίζει μόνος του στο δικό του γήπεδο και αρνείται να υπάρξει όχι μόνο αντίπαλη ομάδα αλλά και επιχειρήματα, τα οποία φαίνεται ότι δυστυχώς γι αυτόν, κατανικούν την αίσθηση της αλλαγής του Καλλικράτη με βάση τον εκλογικό νόμο».
 
Την ίδια ώρα, σημείωσε ο ίδιος, «επικαλείται ότι δήθεν εμείς δεν καταθέσαμε καμία απολύτως πρόταση,  ενώ εμείς λέμε ότι έχουμε πάρα πολλές προτάσεις επί όλων των άρθρων του όταν όμως κατατεθεί» για να κάνει σαφές πως «ζητά τις θέσεις μας με λεπτομέρειες σε ένα νομοσχέδιο που δεν κατέθεσε ακόμα».
 
«Ο κ. Σκουρλέτης θέλει να μετατρέψει τις πλειοψηφίες σε μειοψηφίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων και των περιφερειών είναι ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο, όπως αφήνουν να εννοηθεί ο κ. Υπουργός ότι θα είναι. Δεν ξέρουμε πως θα είναι δεν θα μαντεύουμε ούτε θα μιλάμε με ευχολόγια» συνέχισε χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως και στο κοινό συνέδριο των ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ για την αυτοδιοίκηση που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα «θα δώσουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι  δεν θα δεχτούμε αιφνιδιασμούς, ούτε την διάλυση των δημοτικών συμβουλίων και των τοπικών κοινωνιών, ζητώντας ο υπουργός και η κυβέρνηση να έχουν πολιτικό πολιτισμό συναινέσεων προκειμένου να οδηγηθεί η τοπική κοινωνία σε καλύτερες ημέρες».
 

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ έκανε σαφές πως η ΠΕΔ δεν είναι κατά της μεταρρύθμισης αλλά υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός μεταβατικού σταδίου ικανού ώστε «να συζητήσουμε σε τι συνίσταται η αλλαγή, πώς θέλουμε την απλή αναλογική, πώς θα λειτουργήσει και τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο διοίκησής μας, ακόμα και στην συμπεριφορά μας».
 
Την ίδια ώρα ο κ. Πάνος Σκουρλέτης σε σχετική συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» επιβεβαίωσε πως  η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση είναι ειλημμένη απόφαση, ενώ ερωτηθείς με το αίτημα της ΚΕΔΕ για νέο κύκλο διαβούλευσης «τουλάχιστον δυο μηνών» μετά την παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου, απάντησε πως «το δίμηνο το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού» σημειώνοντας πως της παρουσίασης του νομοσχεδίου είχε προηγηθεί «πολύμηνη ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ και τη συμμετοχή τόσο της ΚΕΔΕ όσο και της ΕΝΠΕ». 

Γιώργος Πετρίδης «Ο κ. Σκουρλέτης προσβάλλει την νοημοσύνη όλων μας» 

Ως «πολιτικό ακροβατισμό» χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές του κ. Σκουρλέτη ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, για να κάνει ξεκάθαρο πως στην σχετική επιτροπή συμμετείχαν υπηρεσιακά και διοικητικά στελέχη των υπουργείων, ενώ η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ απέσυραν τους εκπροσώπους τους από ένα σημείο και μετά. «Το ότι ο διάλογος έχει εξαντληθεί στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής είναι τουλάχιστον πολιτικός ακροβατισμός» σημείωσε χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως «είναι προφανές πως κοινός τόπος και αντίληψη όλων είναι ότι πρόθεση του Κλεισθένη είναι να ξεκινά και να τελειώνει στο θέμα της απλής αναλογικής».
 
«Όλα τα υπόλοιπα  ακόμα και σε επίπεδο δημοσιογραφικών εξαγγελιών, όπως οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη που διαβάσαμε,  είναι δευτερεύοντα ζητήματα τα οποία δεν έχουν να κάνουν με το πραγματικό διακύβευμα της αυτοδιοίκησης που ζούμε όλοι μας» σημείωσε για να τονίζει τέλος πως «το επιχείρημα του κ. Σκουρλέτη ότι οι μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση θα ακολουθήσουν με τον Κλεισθένη 2, διότι απαιτείται συνταγματική μεταρρύθμιση, προσβάλλει την νοημοσύνη όλων μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.