Ασβεστη η μνημη των επτα «ηρωων» στρατιωτικων που θυσιασθηκαν στο Οχυρο Νυμφαιας

Με μεγάλη συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις προς τιμήν τους

Άσβεστη παραμένει η μνήμη των επτά στρατιωτικών που πλήρωσαν βαρύ τίμημα για ένα κομμάτι ελληνικής γης, αντιστεκόμενοι ηρωικά απέναντι στον Γερμανό εισβολέα. Την Κυριακή το πρωί, λοιπόν, πλήθος Κομοτηναίων – και όχι μόνο – συγκεντρώθηκαν σε αυτόν τον τόπο μνήμης έχοντας ως «σύμμαχο» τον καλό καιρό για να αποδώσουν φόρο τιμής σε αυτούς τους «ήρωες» που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας.
 
Η ιστορική μάχη «αναβίωσε» με την γλαφυρή εξιστόρηση των όσων συνέβησαν διά στόματος Διοικητή της 29ης Μ/Π Ταξιαρχίας Πεζικού, ενώ στον αέρα έπεσαν συνολικά επτά βολές, μία προς τιμήν του καθένα τους. 

Συγκίνησαν οι γιοι του Εμμανουήλ Ορφανού που είχε χάσει την όρασή του στην μάχη 

Από τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σαφώς δεν έλειψαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, που νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει μνημόσυνο στον Ναό της Αγίας Τριάδος προς τιμήν των πεσόντων, ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής, εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας, Δήμαρχοι, Βουλευτές, ο Αντιπεριφερειάρχης, καθώς και εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας, αλλά και συλλόγων της πόλης μας.
 
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ την συγκίνηση όλων και ένα πολύ θερμό χειροκρότημα προκάλεσαν όταν κατέθεσαν το δικό τους στεφάνι οι δύο γιοι του Δεκανέα Εμμανουήλ Ορφανού, που είχε χάσει την όρασή του στην μάχη.
 
Την ίδια μέρα στο Ίδρυμα Παπανικολάου η Κρητική Αδελφότητα Ν. Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης» σε συνεργασία με την 29η Μ/Π Ταξιαρχία Πεζικού «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ» και την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Μάχη Οχυρού Νυμφαίας (Απρίλιος 1941) – Μνήμες ενός ήρωα». 

Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων «Στην Ελλάδα θα έχουμε πάντοτε Αγίους, αλλά και ήρωες» 

Λίγη ώρα μετά το πέρας των εκδηλώσεων, σε δηλώσεις του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων τόνισε πως «το αίμα και η θυσία των επτά ηρώων στρατιωτικών πρέπει να αποτελεί γνώμονα για να χτίσουμε το παρόν και το μέλλον μας».  Αναφερόμενος στον Σμηναγό της πολεμικής αεροπορίας που οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, υπογράμμισε με θέρμη πως «προστέθηκε στο πάνθεον των ηρώων για να μας θυμίζει ότι στην Ελλάδα θα έχουμε πάντοτε Αγίους, αλλά και ήρωες», ενώ κατέληξε πως ο καθένας από εμάς αγωνίζεται σε όποιον χώρο βρίσκεται, από την οικογένειά του μέχρι την  ζώνη της ευθύνης του. 

Νίκος Τσαλικίδης «Η σκέψη μας είναι μαζί με τους στρατιώτες και τους πιλότους μας» 

Η 77η επέτειος της μάχης Οχυρού Νυμφαίας συμπίπτει σε μία περίοδο δύσκολη για την πατρίδα μας, μία περίοδο που αντιμετωπίζει ηθικές, οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης ΑΜΘ, κ. Νίκος Τσαλικίδης. 77 χρόνια μετά οι Έλληνες στρατιώτες συνεχίζουν να δίνουν την ψυχή τους με πυγμή και σθένος, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε κατάσταση, συνέχισε για να διατρανώσει «η σκέψη μας είναι μαζί με τους στρατιώτες και τους πιλότους μας, καθώς και τις οικογένειές τους». 

Δημήτρης Χαρίτου «Μέρα μνήμης και ισχυρού συμβολισμού» 

Παρών στις εκδηλώσεις και ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ, που χαρακτήρισε την ημέρα ως μέρα μνήμης και ισχυρού συμβολισμού. «Μνήμης, γιατί τιμούμε αυτούς που έπεσαν μαχόμενοι για να υπερασπισθούν τα σύνορα της πατρίδας μας, εδώ στο οχυρό στη Νυμφαία. Ισχυρού συμβολισμού, γιατί μπορεί να είμαστε μια φιλειρηνική χώρα, που κινείται με σύνεση και νηφαλιότητα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, σε μια ευρύτερη περιοχή με εστίες εντάσεις και κινδύνους ανάφλεξης» εξήγησε, λέγοντας ταυτόχρονα πως η χώρα μας διαθέτει την αποφασιστικότητα και την αποτρεπτική ικανότητα να αντιμετωπίσει προκλήσεις και απειλές, και αν χρειαστεί «είναι σε θέση να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». 

Βούλα Ελευθεριάδου «Ένας λαός που θυμάται και τιμά την ιστορία του βαδίζει με σίγουρα βήματα για το μέλλον» 

Το δικό της στεφάνι κατέθεσε, μεταξύ άλλων, η ιατρός και πολιτευτής ΝΔ, κ. Βούλα Ελευθεριάδου κάνοντας λόγο για τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, που περνά πρωτόγνωρες -για τις δικές μας τουλάχιστον γενιές- καταστάσεις. «Έχουμε μεγάλο δρόμο να διαβούμε, δρόμο που πρέπει να είναι ένδοξος, όπως αυτός των προγόνων μας» συνέχισε, για να υποστηρίξει από την πλευρά της πως ένας λαός που θυμάται και τιμά την ιστορία του βαδίζει με σίγουρα βήματα για το μέλλον. 

Γιάννης Γιαννακάκης  «Επιδιώκουμε να κρατάμε ενωμένες την Κομοτηνή και την Κρήτη» 

Εκπροσωπώντας την Κρητική Αδελφότητα Ν. Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης», την ίδια μέρα το απόγευμα ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης «άνοιξε» την εκδήλωση με θέμα «Μάχη Οχυρού Νυμφαίας (Απρίλιος 1941) – Μνήμες ενός ήρωα». Μιας και η καταστατική υποχρέωση του συλλόγου είναι να τιμά την ιστορία και τα «παιδιά» της Κρήτης, όπως ενημέρωσε ο ίδιος η κρητική αδελφότητα κάλεσε στην Κομοτηνή τους δύο γιούς του Δεκανέα Εμμανουήλ Ορφανού για να μοιραστούν την ιστορία του ήρωα που έχασε την όρασή του στην μάχη του Οχυρού Νυμφάιας. «Επιδιώκουμε να κρατάμε ενωμένες την Κομοτηνή και την Κρήτη», εξήγησε, κάνοντας την ίδια στιγμή λόγο για «κοινή ιστορία» ανάμεσα στις δύο περιοχές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.