«Σημερα γαμος γινεται, σημερα πανηγυρι!»

Ένα μεγάλο γλέντι στήθηκε στη ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής με γαμήλια έθιμα και χορούς από όλη την Ελλάδα

Με την εντυπωσιακή και φαντασμαγορική παράσταση «Σήμερα γάμος γίνεται, σήμερα πανηγύρι!» έκλεισε τη χρονιά η ειδικότητα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών της ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ το βράδυ του Σαββάτου 2 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο “Γ. Παπαδριέλλης” της Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.
 

Μέσα από την παράσταση, που διοργάνωσαν οι τεταρτοετείς της ειδικότητας, ζωντάνεψαν τα γαμήλια έθιμα και φυσικά οι χοροί από τους Πύργους Εορδαίας, το Ρουμλούκι (την πεδιάδα της Ημαθίας) αλλά και από την Κω, την Κέα-Τζιά και την Κρήτη.
 
Να σημειωθεί πως στην παράσταση συμμετείχαν σχεδόν 60 άτομα, φοιτητές από όλες τις ειδικότητες και όλα τα έτη της Σχολής, από χορευτές, σκηνογράφους, ταξιθέτες, χρήστες φωτισμού κτλ.
 

Αγκαλιάζουν την παράδοση οι φοιτητές 

Η εκδήλωση αυτή, προβάλλει μια διαφορετική πλευρά των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στη σχολή και το τμήμα, σημείωσε η Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ κ. Ελένη Δούδα, μιας και αγκαλιάζει την ελληνική παράδοση αναβιώνοντας τα ήθη και τα έθιμα του γάμου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
 

Αυτό αυξάνει την ευαισθητοποίηση των φοιτητών απέναντι στη λαϊκή παράδοση, ενώ γίνονται κοινωνοί της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και αναζητούν τα ήθη και τα έθιμα από περιοχές διαφορετικές από τον τόπο καταγωγής και διαμονής τους, ενισχύοντας τη διάδοση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης.
 
«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης και ιδίως τους φοιτητές, που με πολύ αγάπη, μεράκι και επαγγελματική ωριμότητα ετοίμασαν αυτή τη σκηνική παρουσίαση» κατέληξε.
 

Εμβάθυνση στη χορευτική παράδοση 

Η παράσταση αυτή, σημείωσε ο υπεύθυνος της παράστασης κ. Φίλιππος Φιλίππου, αποτελεί ουσιαστικά και την τελική εξέταση των δέκα τεταρτοετών φοιτητών της ειδικότητας Ελληνικών παραδοσιακών χωρών, που επί ένα εξάμηνο έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να είναι αυτή άψογη.
 

Η παράσταση αποτελεί και το επιστέγασμα των σπουδών τους, που πλέον ως πτυχιούχοι θα είναι οι δάσκαλοι χορού που θα στελεχώσουν τους χορευτικούς συλλόγους στις περιοχές που θα βρίσκονται.
 
«Ο στόχος είναι η καλύτερη και πλέον επιστημονική τους κατάρτιση για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο πραγματικά δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν από εδώ και πέρα» σημείωσε ο κ. Φιλίππου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.