Ποιον κοροιδευετε κ. Τσιπρα;

Στις προηγούμενες εκλογές πουλούσε ελπίδα. Η ελπίδα τελείωσε. Τώρα ο κ. Τσίπρας χρειάζεται ένα αφήγημα για να πάει στις εκλογές. Θεωρεί πως το έχει βρει μιλώντας για «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια». Πρόκειται για άλλο ένα από τα γνωστά παραμύθια του. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.
 
Τον Αύγουστο τελειώνει το Μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Τέλος οι δόσεις. Μένουμε με όλες τις υποχρεώσεις, χωρίς άλλα φθηνά δανεικά. Πλέον δανειζόμαστε από τις αγορές με επιτόκια ψηλότερα από τα σημερινά του ESM.  Οι εταίροι έχουν εξασφαλίσει ότι θα πάρουν τα χρήματά τους αφού έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ δεσμεύσεων γύρω από την Ελλάδα.
 
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο περιγράφει αναλυτικά στις 40 σελίδες του τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα για τα επόμενα χρόνια σε όλους τους τομείς:  Από τη φορολογία, ως την υγεία, τα κόκκινα δάνεια και το δημόσιο. Ρητά αναφέρεται επίσης η περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του 2019, η μείωση του αφορολόγητου από τις αρχές του 2020, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% ως το 2022 χωρίς  κανένα αστερίσκο.
 
Ο κ. Τσίπρας, έχει αλυσοδέσει την Ελλάδα όχι μόνο ως το 2022 με την ψήφιση μέτρων, αλλά για αρκετές δεκαετίες.
 
– Ο ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει ότι «τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ». Το 75% αυτών των δανείων που αντιστοιχεί σήμερα σε 176 δισ.  υπολογίζεται ότι θα αποπληρωθεί γύρω στο 2050.
 
– Οι όποιες ρυθμίσεις για το χρέος αποφασιστούν τον Ιούνιο, θα συνοδεύονται από ισχυρές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, για μη αναίρεση ψηφισμένων αλλαγών και από αυστηρούς ελέγχους.
 
– Η χώρα έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2% ή λίγο πιο πάνω από 2% ως το 2060. Η εξωπραγματική αυτή δέσμευση θα έχει ως αποτέλεσμα μόνιμη επιτήρηση.
 
– Η “εθνικά περήφανη” κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει δεσμεύσει τη
δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Καθαρή έξοδος με τη δημόσια περιουσία στα χέρια ξένων δεν υπάρχει.
 
Άρα λοιπόν ας μείνουν στην άκρη τα παραμύθια. Επιτήρηση θα υπάρχει, θα είναι πολλαπλών μορφών κι εξαιρετικά αυστηρή.
 
Το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάπτυξη. Αρκεί να σκεφθούμε ότι 1% ανάπτυξη σημαίνει περίπου 60.000 θέσεις εργασίας. Με την ανάπτυξη οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είχαν ποτέ καλή σχέση.
 
Τον Αύγουστο τελειώνουν τα δανεικά αλλά δεν βγαίνουμε από την κρίση. Για να μπορέσει να προχωρήσει η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Χρειάζεται να ηττηθεί ο λαϊκισμός και η συντήρηση. Το πρώτο σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής.
 

* Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής και Εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.