«Ελλας το Μεγαλειο σου»

Γράφει η Χαρά Αντωνιάδου

Λένε «μια εικόνα χίλιες λέξεις». Σίγουρα, η εικόνα ανθρώπων να κοιμούνται σε παγκάκια, πεζοδρόμια και πλατείες δεν είναι καινούρια και πολύ πιθανόν να μην φτάνουν μόνο χίλιες λέξεις για να την περιγράψει κανείς.

Μιλώντας για «αστέγους», στην ουσία αναφερόμαστε σε ένα σεβαστό ποσοστό ανθρώπων, οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και στέκονται ανίκανοι να καλύψουν μια από τις βασικότερες ανάγκες τους, που είναι η στέγαση. Το φαινόμενο αυτό ωστόσο δεν εμφανίστηκε τώρα στο προσκήνιο, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική βελτίωση. Σύμφωνα με στατιστικές και μετρήσεις οι άνθρωποι που βρίσκονται στο δρόμο, στην Ελλάδα μόνο, ανέρχονται στους 40.000 περίπου, ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη εκτιμάται οτι ξεπερνούν τα 4.000.000.

Η ερώτηση όμως είναι: Τι πραγματικά οδήγησε τους ανθρώπους αυτούς στη λύση που ονομάζεται «δρόμος»;

Αν αναλογιστούμε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι άνθρωποι αυτοί είχαν την συγκεκριμένη κατάληξη. Άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους καθημερινά κι έτσι, ανήμποροι να καλύψουν οικονομικά τις ανάγκες τους καταλήγουν στο δρόμο. Για κάποιον που δεν ανήκει σ’ αυτή την «κατηγορία» ατόμων, ένας άστεγος αποτελεί απλά μια αξιολύπητη εικόνα. Ίσως αυτό να συμβαίνει γιατί ποτέ δεν καταφέραμε (κι ίσως δεν προσπαθήσαμε καν) να δούμε την κατάσταση από μια διαφορετική οπτική, να μπούμε για λίγο στη θέση των ανθρώπων αυτών.

Γιατί να το κάνουμε άλλωστε; Από την στιγμή που δεν μας «αγγίζει», από την στιγμή που είναι μακριά από μας, το σπίτι και την οικογένειά μας, δεν υπάρχει λόγος να αναλωθούμε σε «αξιολύπητες εικόνες». Έτσι δεν είναι;
Λένε «μια εικόνα χίλιες λέξεις». Αν λοιπόν έπρεπε εσύ να περιγράψεις την Ελλάδα του σήμερα ως μια εικόνα, πόσες λέξεις θα χρειαζόσουν;
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.