Αστεγοι: Φαντασματα της πολης

Το φαινόμενο των αστέγων δεν είναι ούτε παλιό, αλλά ούτε και καινούριο. Οι άστεγοι των πόλεων υπήρχαν πάντοτε, ωστόσο από το 2008 και μετά παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση στον πληθυσμό τους αλλά και το «ποιόν» τους.
 
 Άνθρωποι διπλωματούχοι, πρώην βιομήχανοι, καταστηματάρχες βρέθηκαν στον δρόμο. Ο αριθμός των αστέγων στην Ελλάδα δεν έχει υπολογιστεί ακριβώς, καθώς δεν πραγματοποιηθεί επίσημη καταμέτρηση από κάποιον αρμόδιο φορέα.
 
Αν ψάξεις καλά μέσα στο πολυάσχολο πλήθος μίας πόλης, θα τους βρεις. Εκείνοι με τα γκριζωπά μαλλιά και τις ρυτίδες που καρφιτσώθηκαν στο πρόσωπο τους πριν την ώρας τους. Πιθανόν να βαδίζουν κουτσαίνοντας, σέρνοντας ένα μεταλλικό καροτσάκι μαζί τους, που ένας Θεός ξέρει τι περιέχει εκεί μέσα. Τους βλέπεις, αλλά παράλληλα δεν τους βλέπεις.
 
 Άνθρωποι, που εν μια νυκτί «πέθαναν» ως πολίτες και γεννήθηκαν αόρατοι από την πολιτεία. Πως φαντάζει αλήθεια να είσαι άστεγος; Όντας ξαπλωμένοι ή καθισμένοι στο πεζοδρόμιο, το βλέμμα τους δεν φτάνει στα πρόσωπα των περαστικών, αλλά κάπου στην μέση, στα χέρια. Στα υπερφορτωμένα χέρια που άλλοτε κουβαλούν σακούλες, κινητά, tablets και άλλοτε γυαλιστερούς δερμάτινους χαρτοφύλακες.
 
Δεν βλέπουν πρόσωπα, βλέπουν παπούτσια, καλοπληρωμένα, δερμάτινα ή λουστρίνι παπούτσια. Δεν βλέπουν πρόσωπα, ακούν όμως τις φωνές τους, φωναχτά γελάκια και μίνι συνομιλίες πολυάσχολων ανθρώπων. Πως φαντάζει άραγε να βλέπεις την ζωή να «περνάει» κυριολεκτικά μπροστά από τα μάτια σου; Σαν ένα ατέρμονο σίριαλ σε μία τηλεόραση μπροστά σου. Δεν μπορείς να αλλάξεις κανάλι, δεν μπορείς να χαμηλώσεις αυτό το βουητό, δεν μπορείς καν να σπάσεις αυτό το σκληρό γυαλί της οθόνης, ώστε να μπεις και συ σ' αυτό που ονομάζουν «ζωή». Στο σύστημα, σ' αυτήν την οθόνη αναφέρομαι.
 
Αλλά τι να κάνουν τα φαντάσματα. Αφού είναι φαντάσματα…
 
Η απάντηση στο ερώτημα «πως φαντάζει άραγε να είσαι άστεγος;» την έδωσε η «ΚΛΙΜΑΚΑ» και μάλιστα βιωματικά. Η ΚΛΙΜΑΚΑ αποτελεί τον πρώτο κοινωνικό, μη κερδοσκοπικό φορέα στην Ελλάδα, που δραστηριοποιείται ήδη από το 2001 παρέχοντας υπηρεσίες στήριξης στην ευπαθή κοινωνική ομάδα των αστέγων. Ο συγκεκριμένος φορέας δραστηριοποιείται και με την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το συγκεκριμένο φαινόμενο. Μια από τις πολύκροτες δράσεις ευαισθητοποίησης  που πραγματοποίησε ήταν η εκδήλωση “SLEEP OUT”, κατά την οποία οι πολίτες καλούνταν να περάσουν κυριολεκτικά μία νύχτα στον δρόμο, με κύριο στόχο την αφύπνιση και κινητοποίηση της πολιτείας.

Εσύ; Would you sleep out?

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.