Η επιρροη της οικονομικης κρισης στα καταστηματα

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ειναι ένα φαινόμενο που συνδέεται με τις επιπτώσεις μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης. Το φαινόμενο αυτό, επηρεάζει τη ζωή κάθε πολίτη- άλλους σε μικρό και άλλους σε μεγαλύτερο βαθμό- οδηγόντας μερικούς από αυτούς στο όριο της φτώχιας, ανίκανους να καλύψουν τα βασικά είδη βιοπορισμού.

Μία από τις σημαντικότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι η αύξηση της ανεργίας. Τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και το κλείσιμο των ιδιωτικών επιχειρήσεων, από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων μέχρι μικρά καταστήματα των τοπικών αγορών. Αξίζει να σημειωθεί οτι η κρίση «χτύπησε» κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έτσι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων καταλήγει είτε απολυμένος είτε θεατής της κατάρρευσης της επιχείρησης του.

Όντας κάποιος άνεργος  η καθημερινότητα του αλλάζει δραματικά συγκριτικά με όταν διέθετε εργασία, ενώ δεν μένει ανεπηρέαστο ούτε το ψυχολογικό κομμάτι της ζωής του, καθώς η οικονομική κατάσταση ενός ανθρώπου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχική. Οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με συνθήκες, όπως η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Πώς μπορεί άλλωστε ένας άνθρωπος που χάνει την επιχειρησή του, έχοντας  χρέη, εκρεμότητες και μία οικογένεια να αναθρέψει να είναι ευτυχισμένος; Το άγχος, η απογοήτευση, ο θυμός, το αίσθημα κατωτερότητας και η θλίψη είναι τα κύρια συναισθήματα που κατακλύζουν έναν άνεργο άνθρωπο. Η αβεβαιότητα για το μέλλον και η απαισιοδοξία κυριαρχούν στις ζωές αυτών των ανθρώπων.

Τα οικονομικά προβλήματα δημιουργούν επιμέρους προβλήματα, τόσο στον ίδιο τον άνθρωπο που ειναι άνεργος όσο και στην οικογένεια του και στα μέλη που εξαρτώνται από αυτόν με κύρια εξ αυτών την κατάθλιψη, τις οικογενειακές συγκρούσεις μεταξύ συζύγων και  η απουσία ενδιαφερόντων για διάφορες δραστηριότητες.

Από την άλλη όμως υπάρχει πάντα η ελπίδα για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Σε περιόδους κρίσης αυξάνεται η ανάγκη για κρατική μέριμνα καθώς αυξάνεται ο εθελοντισμός και ο συνδικαλισμός. Μέσω του εθελοντισμού οι άνθρωποι με κάθε τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους ώστε  να έχουν μία πιο αξιοπρεπή ζωή, όταν η κατάστασή τους δεν το επιτρέπει. Αντίστοιχα μέσω του συνδικαλισμού επιχειρηματίες και άνεργοι μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιωματά τους απουσία σχετικής μέριμνας από την πλευρά του κράτους.

Μπορεί σήμερα ο εφοδιασμός κάθε άνεργου Έλληνα πολίτη με τα κατάλληλα μέσα και εφόδια  να μοιάζει ουτοπικό, μήπως όμως είναι η κατάλληλη στιγμή να τα διεκδικήσουμε;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.