Για την επετειο των τριων χρονων απο το δημοψηφισμα του 2015

Της έκδοσης

Η επέτειος των τριών χρόνων από το δημοψήφισμα του 2015 ήταν χθες, Πέμπτη 5 Ιουλίου. Τρία χρόνια πριν, τέτοια μέρα ο ελληνικός λαός έσπευσε στις κάλπες για να δηλώσει την σύμφωνη ή όχι γνώμη του στις τότε προτάσεις – νέα μέτρα των Τροϊκανών που αποτέλεσαν και λόγο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
 
Το δημοψήφισμα του 2015 ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα ισχυρό «διαπραγματευτικό εργαλείο» απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι θα έκαναν πίσω, συναντώντας την ισχυρή λαϊκή βούληση ενάντια στην καταπίεση των νέων μέτρων.
 
Πολύ γρήγορα το δημοψήφισμα κατάφερε να διχάσει όσο ποτέ τον ελληνικό λαό και ιδίως το πολιτικό σύστημα της χώρας, το σύνολο των φορέων του οποίου έλαβαν ξεκάθαρη στάση υπέρ του «ΝΑΙ» ή υπέρ του «ΟΧΙ», ενώ η περίοδος εκείνη στιγματίστηκε από την πλήρως αντιδεολογική αντιμετώπιση του βασικού ερωτήματος αυτού από πλειάδα ισχυρών πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ που έδωσαν αγώνα, παραβιάζοντας κάθε αρχή της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, υπέρ του «ΝΑΙ».
 
Παράβαση η οποία όμως δεν έμεινε αναπάντητη από τον ελληνικό λαό, ο οποίος απέδειξε περίτρανα πως στις κρίσιμες στιγμές δεν επηρεάζεται εύκολα, δίνοντας – παρά τα όσα ανέφεραν σχετικές δημοσκοπήσεις –  ισχυρή επικράτηση στο «ΟΧΙ», με το οποίο συντάχθηκαν τα φτωχότερα συγκριτικά στρώματα αλλά και οι νεότεροι της ελληνικής κοινωνίας.
 
Το δημοψήφισμα έγινε, όπως και οι πανηγυρισμοί για την ισχυρή αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στα «πρέπει» των δανειστών, ωστόσο δεν κράτησαν πολύ καθώς λίγες μέρες μετά, η ξεκάθαρη λαϊκή εντολή των Ελλήνων, το «ΟΧΙ» μετατρέπεται σε «ΝΑΙ».
 
Μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευση ο Αλέξης Τσίπρας θα υποκύψει και θα αποδεχτεί τους όρους ενός σκληρού τρίτου μνημονίου, παρά την κυρίαρχη άποψη του ελληνικού λαού, καταπατώντας και εκμηδενίζοντας την πλέον κορυφαία δημοκρατική τακτική έκφρασης της λαϊκής βούλησης. Αυτή που μέχρι τότε διατηρούσαμε την ψευδαίσθηση ότι κατέχουμε.
 
Τρία χρόνια μετά, και με το  ζήτημα του δημοψηφίσματος και πάλι επίκαιρο λόγω Σκοπιανού, λίγοι είναι εκείνοι που θα ασχοληθούν με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε καλά ή όχι που υποχώρησε έναντι των δανειστών  και το αν είχε εναλλακτική λύση ή όχι. Τρία χρόνια μετά αντιμέτωποι με τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης που αντικατέστησε την ιδέα του συλλογικού αγώνα και των διεκδικήσεων στους δρόμους, κανένας δεν ασχολείται με το τι θα είχε γίνει διαφορετικά αν το «ΟΧΙ» παρέμενε «ΟΧΙ».
 
Αυτό που μένει, η μεγαλύτερη «ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα του 2015 ήταν η διάψευση της τελευταίας ελπίδας του ελληνικού λαού, ότι μπορεί και έχει λόγο απέναντι στα όσα αποφασίζονται γι’ αυτόν δίχως αυτόν, μπορεί να ορίζει το μέλλον και την ζωή του και κυρίως μπορεί να εκφράζεται και να εισακούεται.
 
Και ακόμα και αν κρίνουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έπραξε κα πράττει σε επίπεδο διακυβέρνησης ότι είναι «δυνατόν» για το καλό του τόπου, η κατάλυση της δημοκρατικότερης διαδικασίας των πολιτικών συστημάτων ανά τον κόσμο, θα είναι κάτι που θα τον συνοδεύει και θα τον στιγματίζει για πάντα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.