Στον Δημο Μαρωνειας Σαπων τα παιδια παρα την «μικρη» ηλικια τους παιρνουν «μεγαλα» μαθηματα

Άρχισαν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες καλοκαιρινής δημιουργικής απασχόλησης του Κέντρου Κοινότητας - Οι λιλιπούτιοι δημότες αναπτύσσουν μεταξύ τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας

Το καλοκαίρι είναι επιτέλους εδώ! Όσοι είναι γονείς ξέρουν σίγουρα πως στις διακοπές δεν χρειάζεται να στύβουν συνεχώς το μυαλό τους για να απασχολήσουν τα παιδιά. Παραλία, βουτιές, παιχνίδια στην άμμο … η μέρα γεμίζει εύκολα και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο!
 
Πριν ή μετά τις διακοπές, όμως, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς μία ευχάριστη δραστηριότητα μακριά από τηλεόραση, ηλεκτρονικά και οθόνες. Με αυτό το σκεπτικό στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Μαρώνειας Σαπών η εκπαιδευτικός, κ. Ελένη Μουντούνη βρήκε τον τρόπο να απασχολήσει δημιουργικά τα παιδιά, με τρόπο ώστε να περνούν ευχάριστα την ώρα τους αποκομίζοντας, ταυτόχρονα, πολύτιμα εφόδια για το μέλλον.
 
Κι αυτό γιατί μέσα από χαρούμενα παιδικά παραμύθια, όπως η «Τενεκεδούπολη» οι λιλιπούτιοι δημότες παρά την «μικρή» ηλικία τους παίρνουν «μεγάλα» μαθήματα, όπως αυτά της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Το μεγαλύτερο από όλα τα μαθήματα, όμως, είναι αυτό της αγάπης και της συνύπαρξης, μιας και ανεξαρτήτως καταγωγής ή θρησκεύματος αναπτύσσουν μεταξύ τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση και για τους μεγάλους. 

Ελένη Μουντούνη «Δίδαξα στα παιδιά έννοιες όπως η “δικαιοσύνη” και η “ελευθερία” μέσα από το παιδικό παραμύθι “Τενεκεδούπολη» 

Στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρο Σαπών όλα τα παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών διασκεδάζουν με διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, χορό, παιχνίδι και τραγούδι κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από τις 10.30 έως τις 12.30. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εργαστηρίων καλοκαιρινής δημιουργικής απασχόλησης που ξεκίνησε πέρυσι και επί δύο συναπτά έτη διαμορφώνεται από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό, κ. Ελένη Μουντούνη.
 
«Οι συναντήσεις είναι ανοικτές για όλους τους μικρούς μας φίλους, ακόμη και αν δεν έχουν παρευρεθεί στις προηγούμενες», ξεκαθάρισε η ίδια, πληροφορώντας πως δεν χρειάζεται η καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού, παρά μόνο μία απλή υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς.
 

Η εκπαιδευτικός του κέντρου εξήγησε πως διαμορφώνει το περιεχόμενο των εργαστηρίων βασιζόμενη εξ’ ολοκλήρου στις ανάγκες των παιδιών. Γι’ αυτό κάθε εβδομάδα το θέμα αλλάζει, ανάλογα με τις δυνατότητες αλλά και τα ενδιαφέροντά τους, όπως είπε στην συνέχεια.
 
 «Επί της ουσίας τα εργαστήρια στοχεύουν σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Μέχρι στιγμής έχουμε ασχοληθεί με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ δίδαξα στα παιδιά έννοιες όπως η “δικαιοσύνη” και η “ελευθερία” μέσα από το παιδικό παραμύθι “Τενεκεδούπολη”, που διδάσκεται στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά». 

«Στόχοι μου είναι αφενός η κοινωνικοποίησή τους, αφετέρου η ενίσχυση της ελληνομάθειας» 

Οι δραστηριότητες, λοιπόν,  που πέραν από παιχνίδι και κατασκευές αφορούν στην ανάγνωση και κατανόηση παραμυθιών. Σε αυτές συμμετέχουν αρκετά παιδιά της μειονότητας, τα οποία, σύμφωνα με την κ. Μουντούνη, παρά τις δυσκολίες στον χειρισμό της γλώσσας ανταποκρίνονται σε καλό βαθμό.
 

«Στα εργαστήρια συμμετέχουν και παιδιά της μειονότητας, που ανταποκρίνονται σε αρκετά καλό βαθμό. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά προσπαθώ απλοποιώντας τις δραστηριότητες να τα κάνω να συμμετέχουν ενεργά», σημείωσε για να καταλήξει ότι, «στόχοι μου είναι αφενός η κοινωνικοποίησή τους, αφετέρου η ενίσχυση της ελληνομάθειας».
 
Οι δραστηριότητες της καλοκαιρινής δημιουργικής απασχόλησης θα ολοκληρωθούν στις 30 Αυγούστου. Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, όμως, θα παραμείνει ανοικτό για τα παιδιά της περιοχής με μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας να παραδίδονται δωρεάν, κατέληξε η κ. Μουντούνη, μιλώντας για να το ενδεχόμενο να πραγματοποιούνται παράλληλα κι άλλες δραστηριότητες, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.