Απαραιτητη η αναβαθμιση στον τομεα της ψυχικης υγειας στη Ροδοπη

Με τη λειτουργία ψυχιατρικής κλινικής στο νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, αλλά και την αυτόνομη λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Κομοτηνής - 15 κλίνες θα έχει η Ψυχιατρική κλινική στο νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Να δημιουργήσει νέες δομές που θα αναβαθμίσουν τον τομέα της ψυχικής υγείας στη Ροδόπη, παρέχοντας περισσότερες υπηρεσίες στους κατοίκους της, θέλει το Νοσοκομείο Κομοτηνής, αξιοποιώντας τη δημιουργία του νέου κτιρίου προς αυτή την κατεύθυνση. 

Και αυτό θα γίνει αφενός με τη λειτουργία ψυχιατρικής κλινικής στο νέο Νοσοκομείο, μια δομή που έλειπε από την περιοχή, αλλά και με την αυτόνομη λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Κομοτηνής, το οποίο έχει ιδρυθεί, αλλά δεν έχει κτιριακές υποδομές.
 
Όπως τόνισε ο διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργος Φιλιππίδης, δυστυχώς ο τομέας της ψυχικής υγείας πολλές φορές υποβαθμίζεται και δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη σωματική.
 
«Όμως όμως αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία, και μια καλή ψυχική υγεία φέρνει και μια καλή σωματική και το αντίστροφο, οπότε πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αυτό το κομμάτι, ιδιαίτερα στη Ροδόπη που έχουμε πολλά ζητήματα» σημείωσε, για αυτό και θεωρεί το ελάχιστο που μπορεί να γίνει είναι η δημιουργία μιας ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο, ώστε να γίνεται μια πιο λεπτομερής παρακολούθηση των περιστατικών αυτών. 

Η κατάσταση στον τομέα της ψυχικής υγείας 

Στο Νοσοκομείο Κομοτηνής αυτή τη στιγμή υφίσταται ψυχιατρικό ιατρείο στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Κομοτηνής, το οποίο διαθέτει 2 ιατρούς και προσωπικό που τους υποστηρίζει.
 
Το ιατρείο λειτουργεί κανονικά, αν και καθημερινά εξυπηρετούν ένα αριθμό δεκάδων περιστατικών, που μπορεί να φτάσουν και τα 30 με 40 την ημέρα, μιας και εκτός των ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα, οι γιατροί παρέχουν και Πιστοποιητικά Ψυχικής Υγείας, τα οποία είναι πλέον απαραίτητα για μια σειρά από χρήσεις, σε όποιους επιθυμούν να κάνουν αίτηση για μια σειρά από θέσεις εργασίας, και στον Δημόσιο Τομέα, αλλά και για ένα αριθμό άλλων λόγων, όπως η χορήγηση άδειας οπλοκατοχής.
 
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για την αξιολόγηση αυτού που έχει προσέλθει στο γιατρό, και έτσι αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών που πρέπει να καλύψουν. 

Παροχή στήριξης σε ανήλικους από όλη την ΑΜΘ πλην του Έβρου 

Ξεχωριστά λειτουργεί ο τομέας της ψυχικής υγείας των ανηλίκων, μιας και η Παιδοψυχίατρος που το στελεχώνει βρίσκεται στο χώρο του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) του Γ.Ν. Κομοτηνής.
 
Σε αυτό έχει δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη δομή, καθώς αυτή συνδέθηκε με τις άλλες ειδικότητες του ΚΕΦΙΑΠ, όπως λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, αεροθεραπευτές, και έτσι γίνεται μια ολοκληρωμένη εκτίμηση των καταστάσεων και σε συνεργασία με την κοινωνιολόγο που υπάρχει στη δομή.
 
Έτσι η επιστημονική κάλυψη φροντίδας των ανηλίκων είναι ολοκληρωμένη, ενώ και οι ανήλικοι δεν εκτίθενται κατά την αναμονή στα μάτια της τοπικής κοινωνίας.
 
Μάλιστα σε αυτό εξυπηρετείται όχι μόνο η Ροδόπη, αλλά και η Ξάνθη, η Δράμα και η Καβάλα, που δεν διαθέτουν ανάλογο ιατρό, καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις νησιά του Βορείου Αιγαίου, που έχουν μόνο θαλάσσια σύνδεση με την Καβάλα και έτσι κατευθύνονται στην Κομοτηνή.
 
Την Ροδόπη επισκέπτεται και η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας από τον Έβρο, ένας φορέας της εταιρείας κοινωνικής ψυχιατρικής και ψυχικής υγείας, που κινείται τόσο στην Κομοτηνή όσο και σε πολλούς οικισμούς, καλύπτοντας αρκετά περιστατικά.
 
Παρόλο που αποτελεί ξεχωριστή δομή, το Νοσοκομείο Κομοτηνής έχει μια καλή συνεργασία, θίγονται τα θέματα που υπάρχουν ενώ συμβάλλει και όπου μπορεί και εξυπηρετεί τις ανάγκες της μονάδας.
 
Τέλος στο χώρο του νοσοκομείου Κομοτηνής συνεχίζει τη λειτουργία της η δομή του ΟΚΑΝΑ, η οποία έχει να κάνει με τις εξαρτήσεις, και εντάσσεται στον τομέα της ψυχικής υγείας. 

Ψυχιατρική κλινική 15 κλινών στο νέο νοσοκομείο 

Οι δομές αυτές καλύπτουν κάποιες από τις ανάγκες της περιοχής, όμως θεωρείται απαραίτητο να επεκταθούν για να συμπεριλάβουν και άλλες, δίνοντας μια πλήρη κάλυψη στον τομέα της ψυχικής υγείας στον πληθυσμό της Ροδόπης.
 
Για αυτό και με την ευκαιρία της δημιουργίας του νέου Νοσοκομείου, ο κ. Φιλιππίδης τόνισε στις αρχικές συζητήσεις με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα το κατασκευάσει, την ανάγκη να υπάρχει ξεχωριστή ψυχιατρική κλινική, γιατί πολλές φορές περιστατικά για τα οποία κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία για ψυχιατρικά θέματα, παραπέμπονται στην Αλεξανδρούπολη.
 
Όμως ακόμα και περιστατικά άλλων κλινικών, που δηλαδή εισάγονται στο νοσοκομείο για κάποια επέμβαση, είτε ορθοπεδικά, είτε χειρουργικά, είτε καρδιολογικά, είτε παθολογικά, αν έχουν κάποιο ψυχιατρικό νόσημα, τότε δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, μιας και αυτό δεν διαθέτει ψυχιατρική κλινική.
 
«Οπότε είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη για τη δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο» σημείωσε ο κ. Φιλιππίδης, που τόνισε πως την εν λόγω ανάγκη αποδέχτηκε και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για αυτό και θα υπάρχει μια κλινική 15 κλινών, την οποία θα στελεχώσουν οι δύο ιατροί των εξωτερικών ιατρείων, ενώ υπήρχε και μια προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου ψυχιάτρου στο Νοσοκομείο Κομοτηνής η οποία είχε παγώσει, αλλά ελπίζουν πως θα μπορέσει να ξεκινήσει ξανά, και από εκεί και πέρα το Νοσοκομείο έχει και 3 ψυχολόγους και 2 κοινωνικούς λειτουργούς που μπορούν να βοηθήσουν, ενώ από τη στιγμή που θα υπάρχει η κλινική, θα γίνουν προσπάθειες ώστε να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα.
 
«Το θέμα είναι να δημιουργηθεί ένας τομέας ώστε η Ροδόπη να αποκτήσει ψυχιατρική κλινική, που είναι βασικό και αναπόσπαστο τμήμα κάθε νομαρχιακού νοσοκομείου» υπογράμμισε ο κ. Φιλιππίδης. 

Ελπίδες και για τη λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Κομοτηνής 

Με την μετακίνηση στο νέο Νοσοκομείο, ο κ. Φιλιππίδης ελπίζει πως θα βρεθεί τρόπος ώστε να λειτουργήσει κανονικά και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κομοτηνής, το οποίο έχει ιδρυθεί, μέσω ΦΕΚ, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του.
 
Το ΚΨΥ είναι ανεξάρτητη δομή, που επιβλέπεται από το Νοσοκομείο, και ενώ υπάρχει οργανικά, και έχει προσληφθεί προσωπικό από το 2007, δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να λειτουργήσει, για αυτό και λειτουργεί, κατά κάποιο τρόπο εντός του νοσοκομείου.
 
Αυτός είναι και ο λόγος που ευελπιστούν πως με την μεταφορά του νέου Νοσοκομείου πως θα μπορέσει, ίσως και σε κάποιο από τα κτίρια που θα μείνουν κενά, να εγκατασταθεί αυτόνομα το ΚΨΥ.
 
Άλλωστε όπως τόνισε ο κ. Φιλιππίδης, το Κέντρο δίνει έμφαση στην πρόληψη των ψυχικών νόσων, και όχι στη θεραπεία, όπως κάνει η ψυχιατρική κλινική, και πιστεύει πως με αυτό τον τρόπο θα αναβαθμιστεί το κομμάτι της πρόληψης στον τομέα της ψυχικής υγείας στη Ροδόπη.
 
«Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας μπορεί να αποτελέσει και ένα φίλτρο για το ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου, καθώς πολλά περιστατικά μπορούν να προσέρχονται εκεί» σημείωσε, και αυτό γιατί δεν χρίζουν άμεσης ανάγκης θεραπείας ή νοσηλείας όλα τα άτομα που προσέρχονται στον ψυχίατρο, και αυτή μπορεί να γίνεται συμβουλευτικό επίπεδο.
 
Άλλωστε στόχος του είναι τόσο η πρόληψη των ψυχικών παθήσεων, αλλά και η αντιμετώπισή τους μέσω ενός συμβουλευτικού και ψυχαναλυτικού μοντέλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.