Γεμισε με λιλιπουτιους καλλιτεχνες η Δημοτικη Βιβλιοθηκη Κομοτηνης!

Η Έλενα Γαρέφη βρήκε έναν έξυπνο τρόπο να συνδυάσει τα βιβλία με την ζωγραφική - Έλενα Γαρέφη, μέλος «ΑΘΗΝΙΩΝΑ» «Όταν διαβάζουμε μία αφήγηση τείνουμε να δημιουργούμε εικόνες στο μυαλό μας. Εδώ, λοιπόν, αποτυπώνουμε αυτές τις εικόνες στο χαρτί και τις μοιραζόμαστε με τον διπλανό μας»

Ξεκίνησε ως προσπάθεια λίγα χρόνια πριν και κάνοντας ολοένα και περισσότερα βήματα προόδου κέρδισε το στοίχημα με τον χρόνο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που προσφέρει σε λιλιπούτιους δημότες την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να απασχοληθούν εποικοδομητικά και θα  φιλοξενείται στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής έως και τις 3 Αυγούστου – με εξαίρεση το μάθημα στις 27 Ιουλίου που θα γίνει στην Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη -.
 
Εκεί βρήκαμε την υπεύθυνη, κ. Έλενα Γαρέφη  εν ώρα … δράσης μαζί με τους μικρούς καλλιτέχνες . Όλο καμάρι μας έδειξαν τις ζωγραφιές τους, βγαλμένες μέσα από τις σελίδες του αγαπημένου παραμυθά, Ευγένιου Τριβιζά είτε από ιστορίες γεμάτες φαντασία που οι ίδιοι «σκαρφίστηκαν». 

Έλενα Γαρέφη «Αν καταφέρεις να μπεις στην ψυχοσύνθεσή τους, τα παιδιά θα καταλάβουν ακριβώς αυτό που θες να τους περάσεις» 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και ο σύλλογος «ΑΘΗΝΙΩΝ» υλοποιούν το πρόγραμμα με θέμα «τέχνες και ζωγραφική» που περιλαμβάνει αναδρομή στην ιστορία της  τέχνης, και πολλή  ζωγραφική.
 
Σε αυτό συμμετέχουν 20 παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού που συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους! Κι αυτό γιατί, όπως μοιράστηκε μαζί μας η δασκάλα τους «για να τους μάθεις το οτιδήποτε πρέπει να γίνεις κι εσύ ξανά παιδί! Τους μιλάω όσο πιο απλά μπορώ και προσπαθώ να μην τα πιέζω, ώστε να καταλάβουν πως η μάθηση είναι ένα ταξίδι, όχι καταναγκασμός».
 

Εξάλλου είναι γνωστό πως όταν οι μικροί μας φίλοι βαριούνται γίνονται «ανεξέλεγκτοι», όταν, όμως βρεθεί μία εποικοδομητική και διασκεδαστική δραστηριότητα να περάσουν όμορφα την ώρα τους, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Γι’ αυτό και η κ. Γαρέφη βρήκε έναν έξυπνο τρόπο να συνδυάσει τα δεκάδες βιβλία που βρίσκονται διαθέσιμα στα ράφια της βιβλιοθήκης με την ζωγραφική.
 
«Αν καταφέρεις να μπεις στην ψυχοσύνθεσή τους, θα καταλάβουν ακριβώς αυτό που θες να τους περάσεις. Γνωρίζω πως όταν μιλάμε για τόσο μικρές ηλικίες μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, γι’ αυτό και τους προτείνω εικονογραφημένα βιβλία, μέσα από τα οποία όλοι μαζί “ταξιδεύουμε” στους κυριότερους σταθμούς της ιστορίας της τέχνης». 

«Είναι όμορφο συναίσθημα να σου χαρίζουν μία ζωγραφιά ή να σε αγκαλιάζουν παιδάκια που γνωρίζεις μόλις λίγες εβδομάδες» 

Πέραν, όμως, από πολύτιμες γνώσεις, οι λιλιπούτιοι καλλιτέχνες με πινέλα και κυρομπογιές στο χέρι δημιουργούν τα δικά τους … έργα τέχνης, «το μάθημα συνδυάζει βιβλίο και ζωγραφική. Κι αυτό γιατί πιστεύω πως όταν διαβάζουμε μία αφήγηση τείνουμε να δημιουργούμε εικόνες στο μυαλό μας. Εδώ, λοιπόν, αποτυπώνουμε αυτές τις εικόνες στο χαρτί και τις μοιραζόμαστε με τον διπλανό μας».
 
Και όπως συμβαίνει πάντα, όταν κανείς ασχολείται με παιδιά δίνει πολλά, παίρνει, όμως, ακόμα περισσότερα. Η ίδια δεν έκρυψε την χαρά της, αφού οι μαθητές της γεμάτοι ενθουσιασμό πάντα έχουν να προτείνουν πολλές καινούργιες ιδέες!
 

«Τα παιδιά πάντα μοιράζονται μαζί μου τι άλλο θέλουν να κάνουμε και τι θέλουν να τους δείξω. Γεννιούνται απορίες και μέσα από αυτές καταλαβαίνω κι εγώ προς τα πού πρέπει να βαδίζω», ενώ πέραν από το κομμάτι της μάθησης γεννιούνται και ζεστές ανθρώπινες σχέσεις.
 
«Είναι όμορφο συναίσθημα να σου χαρίζουν μία ζωγραφιά ή να σε αγκαλιάζουν παιδάκια που γνωρίζεις μόλις λίγες εβδομάδες», συμπλήρωσε, μιλώντας και για την συνεργασία της με τους γονείς, «μαμάδες και μπαμπάδες είναι πολύ συνειδητοποιημένοι. Δεν στέλνουν τα παιδιά τους εδώ μονάχα για να περάσουν λίγες ώρες ξεκούρασης. Ενδιαφέρονται για το τι κάνουμε, ενώ χάρη στην αρμονική μας συνεργασία μπορώ να δίνω υλικό στους μαθητές μου για να απασχολούνται και στο σπίτι, μένοντας μακριά από οθόνες και ίντερνετ, κάτι που πάντα επιδιώκω».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.