Οι περι εκκενωσεων συνομιλιες αφορμη για σκεψη

Της έκδοσης

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συνέντευξη του υπευθύνου του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής κ. Αδαμάντιου Ευτυχιάκου στο προχθεσινό φύλλο του «ΠτΘ» δεδομένου ότι μίλησε για την προετοιμασία της πόλης σε περίπτωση αναγκαστικής εκκένωσης αυτής ή κομματιών αυτής λόγω φυσικής καταστροφής.
 
Ο κ. Ευτυχιάκος επιβεβαίωσε συμπεράσματα στα οποία λίγο πολύ το σύνολο των πολιτών της Κομοτηνής γνωρίζουμε, όπως δυσχέρειες που υπάρχουν σε κομμάτια της πόλης, κυρίως στη Βόρεια και Ανατολική πλευρά αυτής, λόγω της άναρχης δόμησης και των στενών δρόμων που θα εμπόδιζαν την διαδικασία της εκκένωσης, όπως και το γεγονός της έλλειψης πολλών μέσων ενημέρωσης του κοινού, λόγω ελλιπών ή εκτός λειτουργίας υποδομών όπως το σύστημα 112 για την άμεση ενημέρωση του κοινού, αλλά και λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως στην περίπτωση των ασκήσεων εκκένωσης γενικού πληθυσμού, που δεν γίνονται λόγω έλλειψης στελεχών των αρμοδίων διευθύνσεων.
 
Τα προαναφερθέντα επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Παρατηρητής και ο αρχιτέκτων μηχανικός και χωροτάκτης κ. Κώστας Κατσιμίγας ότι η Κομοτηνή δεν εξαιρείται του ελληνικού παραδείγματος της αυθαίρετης δόμησης κυρίως στις παρυφές της πόλης, τα «περίφημα νεόκτιστα» όπως τα χαρακτήρισε στις οδούς Φιλιππουπόλεως, Πέρδικα, Ανδριανουπόλεως κτλ. αλλά και σε παραλιακούς οικισμούς όπως αυτοί του Πλατανίτη, του Κρυονερίου, Ιμέρου κ.ο.κ.
 
Πρόκειται για περιοχές όπου σε περίπτωση φυσικής καταστροφής η δίοδος των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, όπως μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα δεν θα μπορέσουν να προσεγγίσουν, όπως εξήγησε ο ίδιος επισημαίνοντας την ανάγκη προσαρμογής του ενδεχόμενου σχεδιασμού πάνω στην υφιστάμενη κατάσταση, ίσως με την τοποθέτηση κρουνών σε περιοχές που σήμερα δεν  υπάρχουν, αλλά και την απόκτηση μικρότερων οχημάτων τόσο από πλευράς της πυροσβεστικής όσο και από πλευράς του Δήμου ώστε να γίνει εφικτή η είσοδός τους στην περιοχή αν προκύψει ανάγκη.
 
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κατσιμίγας επεσήμανε πως το κύριο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η παιδεία την οποία θα πρέπει ως κοινωνία να αποκτήσουμε σε περίπτωση οποιασδήποτε φυσικής καταστροφής η οποία θέτει την ανθρώπινη ζωή, πάνω από την περιουσία, για να εξηγήσει επίσης πως ουδεμία συνολική και μεγάλη παρέμβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί ως προς την διαμόρφωση μίας ασφαλούς πόλης απέναντι σε φυσικές καταστροφές αν πρώτα δεν αλλάξει το χρονοβόρο και δαπανηρό, υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
 
Κρατώντας και τα λεγόμενα του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ κ. Κώστα Χουβαρδά στον «ΠτΘ» προ ημερών «ότι μία αντίστοιχη της Ανατολικής Αττικής καταστροφή μπορεί να συμβεί παντού» μήπως πρέπει να αρχίσουμε να λαμβάνουμε σοβαρά τα όσα οι γνώστες καταθέτουν στον δημόσιο διάλογο;
 
Αφορμή για σκέψη!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.