Αρνητικο το κλιμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΜΘ

Ενδιαφέροντα ευρήματα για τις απόψεις των πολιτών για πολιτικά πρόσωπα της Ροδόπης και της ΑΜΘ σε πρόσφατη δημοσκόπηση - Τι έδειξε η δημοσκόπηση της «Εγνατία Point of View» στην Περιφέρεια

Αρνητικό κλίμα για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μια άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης στους υφιστάμενους αυτοδιοικητικούς ταγούς στην ΑΜΘ φαίνεται να δίνει το εξαμηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» του Ιουλίου 2018, που δημοσίευσε η Voria.gr, το οποίο μετράει τόσο τις γενικότερες τάσεις όσο αφορά το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, όσο και τις απόψεις των πολιτών για την τοπική πολιτική σκηνή.
 
Ενόψει δε και των ζυμώσεων που γίνονται ενόψει τόσο των αυτοδιοικητικών, όσο και των εθνικών εκλογών, έχουν ενδιαφέρον οι τάσεις που δείχνει η δημοσκόπηση αυτή για τα διαμειβόμενα στην Περιφέρειά μας. 

Χαμηλά ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηλά οι αναποφάσιστοι 

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν καθίζηση σε σχέση με αυτά που είχαν καταγραφεί στην έρευνα του Ιανουαρίου, προσεγγίζοντας το 10,5%, μια απώλεια σχεδόν 8 μονάδων για το κόμμα της κυβέρνησης, την ώρα που η ΝΔ βλέπει άνοδο στα ποσοστά της κατά σχεδόν 8%, από το 27,7% του Ιανουαρίου στο 35,6%.
 
Τα ποσοστά αυτά είναι τα χαμηλότερα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα (ανάλογες δημοσκοπήσεις γίνονται σε όλες τις Περιφέρειες), παρόλο που πρέπει να σημειωθεί πως σχεδόν όλα τα κόμματα, πλην της ΝΔ και του Ποταμιού, έχουν χαμηλότερα ποσοστά στην περιοχή μας από ό,τι στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, με ανάλογα αυξημένο τον αριθμό των αναποφάσιστων στην περιοχή μας, που είναι αρκετά υψηλός στο 23%.
 
Τρίτο σε ποσοστό στην περιοχή είναι το ΚΚΕ, που βρίσκεται στο 5,3%, ενώ ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5%, το ΚΙΝΑΛ με 3%, το Ποτάμι με 2,9%, οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στο 2,1% και η Ένωση Κεντρώων στο 1,2%.
 
Όσο για το ποσοστό δυσαρέσκειας για την Κυβέρνηση, αυτό ανέρχεται στο 80,3%, ενώ μόλις το 4,9% κρίνει το έργο της στην περιοχή ως θετικό. Μάλιστα η δυσαρέσκεια των πολιτών είναι πολύ υψηλή σε όλες τις εκφάνσεις της ασκούμενης πολιτικής που καταγράφει η έρευνα, είτε αυτή αφορά την οικονομία και τη διαχείριση εθνικών ζητημάτων, μέχρι την ανεργία, τη Δημόσια Διοίκηση, την ασφάλεια, τη φοροδιαφυγή, το μεταναστευτικό κ.ά. 

Η μάχη της δημοφιλίας 

Όσο για τη δημοφιλία τοπικών προσώπων, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις τόσο για τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, όσο και για άλλους τοπικούς πολιτικούς, αν και θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως πλην ενός, του κ. Παναγιωτόπουλου από την Καβάλα, τα ονόματα που υπάρχουν στην έρευνα είναι πολιτικοί που κατάγονται και δραστηριοποιούνται στη Θράκη.
 
Στην ερώτηση για τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, το 44,2% αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά το έργο του, ενώ αντίθετα το 13,4% έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη για αυτόν. Πάντως προκαλεί εντύπωση ότι ένας στους πέντε ερωτηθέντες (22,8%) δεν γνωρίζει καν το όνομά του και τον ρόλο του.
 
Εκλογικά θα πρέπει να αναφερθεί πως τα πρόσωπα των υποψηφίων Αντιπεριφερειαρχών παίζουν ρόλο σε τοπικό επίπεδο, μιας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διοίκησης.
 

Η έρευνα επίσης μετρά τη γνώμη των ερωτηθέντων που ζουν σε πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας την άποψή τους για το Δήμαρχό τους, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως σε γενικές γραμμές οι πολίτες έχουν θετική γνώμη για τους δημάρχους τους, με το 60% να έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για αυτούς.
 
Παρόλο που η έρευνα δεν δίνει τους αριθμούς για τους επιμέρους δήμους, η γενικότερη τάση φαίνεται να είναι ότι οι Δήμαρχοι τυχαίνουν ευρύτερης αποδοχής, αν και φυσικά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι συμπολίτες τους θα τους υπερψηφίσουν στις επόμενες εκλογές.
 
Όσο για τα πολιτικά στελέχη και τους αυτοδιοικητικούς, πρώτος σε δημοφιλία στην Περιφέρεια φαίνεται να είναι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης με ποσοστό 49,6%, ενώ δεύτερος έρχεται ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της ΝΔ στη Ροδόπη, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, με 44,8%, τρίτος και τέταρτος στις θετικές γνώμες είναι, ο πρώην υφυπουργός και πρώην βουλευτής ΝΔ στον Έβρο, κ. Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, με 39%, και ο πρώην περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης, με 38,8%, ενώ ακολουθούν ο κ.Αλέξανδρος Κοντός, γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος και πρώην υφυπουργός, πρώην βουλευτής ΝΔ στην Ξάνθη, με 34,2%, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Ντόλιος, με 34%, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του 1ου Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ.Μενέλαος Μαλτέζος, με 32,7%, ο νυν βουλευτής Καβάλας με τη ΝΔ κ.Νίκος Παναγιωτόπουλος, με 31,6%, και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Φώτης Καραλίδης, με 31,2%.
 
Βέβαια η υψηλή αναγνωσιμότητα φαίνεται να συνοδεύεται και από υψηλότερη δυσαρέσκεια, και έτσι ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής γνώμης από όλα τα πρόσωπα, με 30,3%, ενώ ακολουθούν ο κ. Ντόλιος με 26,7%, ο κ. Γιαννακίδης με 22,2%, ο κ. Λαμπάκης με 21,3%, ο κ. Κοντός με 18,6%, ο κ. Δερμετζόπουλος με 17,3%, ο κ. Μαλτέζος με 15,7%, ο και καραλίδης με 15,2% και ο κ. Παναγιωτόπουλος με τις λιγότερες αρνητικές απόψεις, στο 13,1%. 

Δυσφορία για Πρέσπες, οικονομία 

Πάντως επιστρέφοντας στην Κυβέρνηση, η συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ φαίνεται να αποτελεί τη δημοσκοπική λαιμητόμο στην περιοχή, με οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους (79,2%) και μόλις το 11,4% εμφανίζεται ικανοποιημένο. Τα επίπεδα ενόχλησης των ψηφοφόρων στην Περιφέρεια είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, αμέσως μετά από αυτά στην Κεντρική Μακεδονία (80,6%) και αρκετά υψηλότερα από εκείνα στη Δυτική Μακεδονία – Ήπειρο (74,8%).
 

Βέβαια, όπως προκύπτει από το Πολιτικό Βαρόμετρο, τις κυβερνητικές απώλειες που επιφέρει η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ δεν φαίνεται να τις καρπώνεται η Νέα Δημοκρατία. Μόλις το 15% των ερωτηθέντων συμμερίζεται την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα, ενώ το συντριπτικό 70,7% διαφωνεί με τις κατευθύνσεις της.
 
Και στο μέτωπο της οικονομίας τα μηνύματα για την κυβέρνηση δεν είναι καθόλου καλά: το 77,7% των πολιτών της Περιφέρειας την επιπλήττει για την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup με τις διευθετήσεις για το χρέος και τις οικονομικές δεσμεύσεις που παραχώρησε η χώρα μας για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εν λόγω συμφωνία δεν φτάνει καν σε διψήφιο νούμερο (8,7%). 

Τα στοιχεία της έρευνας 

Η έρευνα Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έγινε στο διάστημα 14 και 16-17 Ιουλίου 2018.  Ήταν ποσοτική, τηλεφωνική, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Συμμετείχαν σε αυτήν 685 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, ψηφοφόροι της συγκεκριμένης Περιφέρειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.