Επιδιορθωσεις

Από τα «Μικρά Πεζά»

Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, πριν τριάντα πέντε  χρόνια. Δεν εργάστηκε ποτέ ως ψυχολόγος, γιατί η ζωή της, τα έφερε έτσι, που έπρεπε να φροντίσει πρόσωπα της οικογενείας της.
 
Κάποια στιγμή, πιάστηκε από τα σοφά λόγια του καθηγητή της: Κι αν δεν έχεις την τύχη να κάνεις αυτό που σπούδασες, κάνε κάτι άλλο, που να σε γεμίζει κι εκεί κάποιες φορές η επιστήμη σου, θα σου φανεί χρήσιμη και  θα χαίρεσαι πραγματικά! Κάνε για παράδειγμα, επιδιορθώσεις  ρούχων! Άλλωστε η ψυχή του ανθρώπου, γίνεται πολλές φορές κουρέλι και ένα «ρετούς», της είναι απαραίτητο.
 
Τόσα χρόνια λοιπόν, μια δουλειά ήξερε να κάνει, αλλά την έκανε καλά. Πόσα ρούχα είχε διορθώσει, αμέτρητα και πόσο ευχαριστιόταν  που τα έβλεπε να τα φοράνε! Πολλά ρούχα, αλλά λίγες πληρωμές! Έκοβε το μάτι της! Η Ελένη είναι φτωχιά, πού να βρει τα λεφτά να με πληρώσει! Θα μου φέρει κάτι- είμαι σίγουρη-  απ' την παραγωγή της, και να τα αβγά. Ο Γιάννης θα πληρώσει, έχει λεφτά πολλά, αν και … να ο Γιάννης στην πόρτα  της, με άδεια χέρια .
 
-Τι θα διορθώσουμε, του είπε απορημένη.
– Εμένα, απάντησε και την άφησε άναυδη.
– Εσένα, πώς να σε διορθώσω;
– Απλά, να μου πεις, πού θέλω «στένεμα» και πού «κόντεμα»! « Με φόρεσα», κοιτάχτηκα στον καθρέφτη αλλά δυστυχώς, χρειάζομαι βοήθεια.
– Αν σωστά κατάλαβα, θέλεις να αλλάξεις. Βέβαια, η αξία της ψυχής δεν κρίνεται παρά από τις πράξεις μας! Σφάλλουμε, αλλά δεν αποδεχόμαστε το σφάλμα μας, εύκολα το ρίχνουμε στον άλλον μέχρι να μην αντέχουμε μια κατάσταση, όπου, εμείς είμαστε πάντα οι δήθεν  καλοί. Αλλά διόρθωση όπως και στο ρούχο σημαίνει ομορφιά .Νομίζω πως ναι, ψάχνεις πλέον την ομορφιά, μέσα στην τόση ασχήμια, στην οποία  έχεις περιέλθει.
– Αυτό ακριβώς, δεν είμαι καλός ή μάλλον δεν υπάρχει απολυτότητα!
– Και στη διόρθωση υπάρχει μια δυσκολία, να αποδεχτείς τα λάθη σου, να ταπεινωθείς, να μην λες «εγώ».
– Ωραία, θα το προσπαθήσω!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.