Προχωρα η δημιουργια των Περιφερειακων Παρατηρητηριων Δομησης

Ο νέος μηχανισμός εισάγει τον πλήρη διαχωρισμό των διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου του δομημένου περιβάλλοντος

Ευρεία σύσκεψη για την οργάνωση και λειτουργία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ελέγχου Δόμησης (Περιφερειακών Παρατηρητηρίων) και των Τμημάτων Ελέγχου Δόμησης (Τοπικών Παρατηρητηρίων), πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.
 
Ήδη το προηγούμενο διάστημα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έγινε ένας πρώτος κύκλος συναντήσεων εκπροσώπων και των τριών Υπουργείων με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, ώστε να ενισχυθεί ο μηχανισμός αποτροπής αυθαιρεσιών με τη δημιουργία του επιτελικού, εποπτικού, φορέα των Περιφερειακών και Τοπικών Παρατηρητηρίων ελέγχου δόμησης.
 
Με δεδομένο ότι οι Περιφέρειες είναι αυτές που έχουν την αρμοδιότητα λειτουργίας των Παρατηρητηρίων, επιδίωξη είναι να προχωρήσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για τη συγκρότηση και στελέχωση των υπηρεσιών ελέγχου δόμησης. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της επιτάχυνσης εφαρμογής του νόμου 4495/2017 για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, έχουν ανακοινωθεί και από τον Πρωθυπουργό 250 νέες προσλήψεις για τη στελέχωση των Παρατηρητηρίων.
 
Η στελέχωση των νέων δομών υλοποιείται με τη συνεργασία και των τριών Υπουργείων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο νέος αυτός μηχανισμός είναι μια από τις βασικές τομές του νόμου ο οποίος εισάγει τον πλήρη διαχωρισμό των διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου του δομημένου περιβάλλοντος. Η αδειοδοτούσα αρχή (πολεοδομία του δήμου), διαχωρίζεται  από την ελεγκτική αρχή (Περιφέρεια). Οι ιδιώτες μηχανικοί (ελεγκτές δόμησης) αναλαμβάνουν τον έλεγχο κατά τη διάρκεια των εργασιών, ενώ ο τελικός έλεγχος περνάει στα Παρατηρητήρια. Στην κατεύθυνση αυτή η δημιουργία των Περιφερειακών και Τοπικών Παρατηρητηρίων, προσφέρει σημαντική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.