Η συγκλονιστικη διαδρομη ενος Ελληνα μεταναστη στην Γερμανια «ζωντανεψε» μεσα απο τις αναμνησεις της Ελενης Τσακμακη

Η πορεία της και το ανεκπλήρωτο όνειρο της επιστροφής όπως η ίδια τα αφηγήθηκε στο κοινό της Κομοτηνής

Πρώτης γενιάς μετανάστρια στην Γερμανία η κ. Ελένη Δεληδημητρίου – Τσακμάκη περιέγραψε την συγκλονιστική διαδρομή του Έλληνα μετανάστη στο κοινό της Κομοτηνής, μιλώντας στην εκδήλωση «Η Λογοτεχνία Χτίζει Γέφυρες Γκρεμίζει Σύνορα» που φιλοξενήθηκε στην πόλη μας προ ολίγων ημερών.
 
Μέσα από την πορεία της αντανακλάται η πορεία όλων των Ελλήνων μεταναστών, που μοιράστηκαν τις ίδιες δυσκολίες προσαρμογής, τα ίδια προβλήματα εργασίας και επικοινωνίας, αλλά και τον ίδιο καημό: τον γυρισμό στην πατρίδα, που άφησαν αναγκαστικά.
 
Η ίδια έγινε γνωστή ως συγγραφέας στα 54 της χρόνια, όταν το 1993, κυκλοφόρησε το πρώτο βιογραφικό της βιβλίο με τίτλο «Η πάνινη κούκλα». Ένα βιβλίο, στο οποίο μεταφέρει τα τραυματικά παιδικά της βιώματα, παιδί φτωχής οικογένειας η ίδια, μεγάλωσε δίπλα στους θετούς της γονείς. Το δεύτερο έργο της, αυτοβιογραφικό και αυτό, με τίτλο «Η απόφαση που δεν πάρθηκε ποτέ», αφηγείται την ιστορία από το πρώτο της ταξίδι στη Γερμανία και την μετέπειτα ζωή της. 

Μία ζωή γεμάτη χωρισμούς, αγωνίες και σκληρή δουλειά 

«Έχω γράψει στο σύνολο 13 βιβλία και θεατρικά, τα οποία παίχθηκαν και παίζονται σε πολλές πόλεις της Γερμανίας. Ο άντρας μου πέθανε και από τότε η ζωή μου γέμισε γράφοντας! Η ιστορία μας ήταν γεμάτη χωρισμούς, αγωνίες και σκληρή δουλειά. Ήμασταν χώρια από τα παιδιά μας, τηλέφωνα τότε δεν υπήρχαν και περάσαμε πολύ δύσκολα», εκμυστηρεύθηκε η ίδια με συγκίνηση.
 
«Όλοι, νέοι και νέες, από 18 έως 35 ετών, με όνειρα και ελπίδες. Άλλοι ανύπαντροι, άλλοι παντρεμένοι. Φεύγαμε με χαρά, αλλά και λύπη. Κάποιοι είχαν αφήσει πίσω συζύγους και παιδιά, όπως και εμείς τα δικά μας. Όλοι, όμως, λέγαμε για παρηγοριά ότι πάμε για κάνα δυο χρόνια, ώσπου να μαζέψουμε χρήματα και μετά θα γυρίσουμε πίσω», θυμήθηκε με νοσταλγία η κ. Τσακμάκη.
 
Η ζωή που περιέγραψε ήταν γεμάτη δυσκολίες στην επικοινωνία, δυσκολίες στην εργασία, στην κοινωνικοποίηση και πάντα κοιτώντας πίσω, στην πατρίδα που άφησε επειδή οι συνθήκες τον ανάγκασαν και το ανεκπλήρωτο όνειρο της επιστροφής. Τώρα πια έχει βρει την ηρεμία που αποζητούσε, περνώντας το χρόνο της με τις μικρότερες εγγονές της, στις οποίες μιλά ελληνικά, καθώς η ίδια θεωρεί χρέος της να τους μεταφέρει τον ελληνικό πολιτισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.