Συνεχεια στον Κυκλο Συναυλιων Μουσικης Δωματιου της ΔΚΕΠΠΑΚ

Συναυλία με τo quintetto contraVento το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στο ΡΕΞ

Συναυλία με τo quintetto contraVento θα δοθεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ., στο πρώην ΡΕΞ, στο πλαίσιο του Κύκλου Συναυλιών Μουσικής Δωματίου 2018 – 19, που οργανώνει η ΔΚΕΠΠΑΚ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Σβυντρίδη.
 
Το quintetto contraVento με την ιδιαίτερη σύνθεση: Εύη Δελφινοπούλου (βιολί), Δημοσθένης Φωτιάδης (βιόλα),  Dmitry Gudimov (βιολοντσέλο),  Ευγένιος Πολίτης (κοντραμπάσο) και Χριστίνα Σιδηροπούλου (πιάνο), δημιουργήθηκε ενσωματώνοντας τις ποικίλες πολυετείς συνεργασίες, τη φιλία των μελών του και την αγάπη για τη συνεργατική μουσική. Με σκοπό να πραγματώσει ταξίδια στον χωροχρόνο της μουσικής δωματίου, διερευνά άγνωστες πτυχές της, εστιάζοντας σε  σπάνια έργα της ιδιαίτερης σύνθεσής του, διαθέτοντας την ευελιξία να μετασχηματίζεται, ανάλογα με το είδος των ερμηνευτικών του στόχων. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και διδάσκοντες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με πολυδιάστατη καλλιτεχνική δραστηριότητα ως σολίστες, μέλη συνόλων μουσικής δωματίου και ορχηστρών σε Ελλάδα και εξωτερικό, βραβεία και διακρίσεις, και έντονη διδακτικό και ερευνητικό έργο. Στις μέχρι σήμερα εμφανίσεις του έχει παρουσιάσει έργα των Johann Nepomuk Hummel,  Franz Schubert, Louise Farrenc καθώς και Gioacchino Rossini.
 
Φτιαγμένα ..από την ύλη των ονείρων… είναι τα δύο άγνωστα αλλά έξοχα κουιντέτα. Το Κουιντέτο έργο 16 σε ντο ελάσσονα, του Γερμανού Hermann Goetz (1840-1876)  και το Κουιντέτο έργο 3 σε μι ελάσσονα του Αυστριακού Josef Labor (1842-1924). Στην ρομαντική τους υφή αντιπαρατίθενται, συναρμόζονται και μεταπλάθονται πλήθος μουσικο-ποιητικών ποιοτήτων και ψυχοσυναισθηματικών εκφράσεων. Ο  λυρισμός και η ενάργεια, η δεξιοτεχνία και η απλότητα, το δράμα και η κωμωδία, ο σαρωτικός δυναμισμός και οι συναρπαστικές μελωδίες, η θλίψη και η χαρά, το ξέσπασμα και η ευγενής πραότητα, η σοβαρότητα και το χιούμορ, η ζεστασιά, η τρυφερότητα, οι αιχμές και η σοβαρότητα, η αθωότητα, το διαβολικό, το φως και το σκοτάδι, η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια. 

Η Κομοτηναία Χριστίνα Σιδηροπούλου 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα μέλη του quintetto έλκει την καταγωγή της από την πόλη μας. Πρόκειται για τη Χριστίνα Σιδηροπούλου που γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στη Μουσική Ερμηνεία – Μaster of Music του London College of Music του Πανεπιστημίου Τhames Valley με ειδικεύσεις Πιάνο, τάξεις Ι. Kennaway και R. Terroni, Μουσική Δωματίου, Συνοδεία, Ανάλυση, και Μουσική του 20ου αιώνα υπό τον P. Mead και διατριβή στην Ψυχολογία της Μουσικής Εκτέλεσης, Διπλώματος Licentiateship in Piano Performance του ΤVU, Διπλώματος Πιάνου, Άριστα- Βραβείο, τάξη Π. Δημητριάδη από το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, Ανώτερων Θεωρητικών και Πτυχιούχος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Συμμετείχε ενεργά σε σειρά σεμιναρίων ερμηνείας, μουσικής δωματίου, συνοδείας και διδασκαλίας πιάνου υπό τους M.Tirimo, R.Terroni, B.Morrison, J.F.Osorio, R.Markson, D.Ellman, Δ. Ευνουχίδου, Γ. Χατζηνίκο. Την καλλιτεχνική της δραστηριότητα συνθέτουν ρεσιτάλ, συναυλίες  μουσικής δωματίου, συμμετοχές σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως ντούο με τον Δ. Δελφινόπουλο έχουν παρουσιάσει υπό τους τίτλους Εθνο-τοπία και Εθνο-ιχνηλασίες ερανίσματα της ανίχνευσης του διεθνούς ρεπερτορίου έργων για βιόλα και πιάνο, στα οποία το παραδοσιακό παρελθόν εθνοτήτων συνυφαίνεται με το διαχρονικό παρόν. Έχει συναρμόσει τη διδασκαλία στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση των τριών βαθμίδων με την επιστημονική έρευνα με δημοσιεύσεις για την ερμηνεία, τη διδασκαλία και την ψυχολογία της μουσικής, καθώς και την μελέτη, παρουσίαση και προαγωγή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δημιουργίας, με πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων συνθέτων.  Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται το έργο Moments σε Α΄εκτέλεση του Ι.Βαλέτ CD Contra-pedal, Contemporary Piano, Irida Classical,  Τα ανέκδοτα έργα των Ελλήνων συνθετών για κοντραμπάσο και πιάνο στην Ελλάδα του 20ου αιώνα, Δ. Δ. του Ε. Πολίτη, η Κριτική έκδοση του Γ. Σαχινίδης (1915-1990) Κονσέρτο για κοντραμπάσο και ορχήστρα, op.26 ,Edition Orpheus, καθώς και τα Ιστορικά και Ερμηνευτικά Στοιχεία για τις 32 Σονάτες για Πιάνο του L. v. Beethoven, των εκδόσεων Μ. Μ. Μ. Eίναι διδάσκουσα και Υ,Δ, του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.