Αναζητωντας τις πτυχες της Θρακιωτικης παραδοσιακης φορεσιας

Θεσμό θέλει να κάνει η Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης και Λαογραφίας «Φιλοτέχνες» την έκθεση, με ακόμα περισσότερες φορεσιές

Σήμερα,Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, ολοκληρώνεται η έκθεση Θρακιώτικης παραδοσιακής φορεσιάς που διοργάνωσε για πρώτη φορά φέτος η Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης και Λαογραφίας «Φιλοτέχνες» στο ισόγειο της Καπναποθήκης του Δήμου Κομοτηνής.
 
Η έκθεση, που λειτουργούσε καθημερινά από τις 18:00 έως τις 20:00, ξεκίνησε τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, και έδωσε τη δυνατότητα σε όλους όσους βρέθηκαν στο χώρο να δουν από κοντά μία ακόμα πτυχή της θρακιώτικης παράδοσης.
 
Η έκθεση αυτή, σημείωσε η πρόεδρος της Στέγης κ. Ιωάννα Αλμπανίδου, αποτελείται από καθαρά Θρακιώτικες φορεσιές από τη Δυτική Θράκη, και συγκεκριμένα τα 13 χωριά των Μάρηδων που βρίσκονται στον Έβρο, από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας, από Θρακιώτες αρβανίτες που εγκαταστάθηκαν στην Παραδημή, και κάποιες φορεσιές από την Γρατινή.
 

Αν κάποιος παρατηρήσει τις φορεσιές, θα διαπιστώσει πως είναι όλες τελείως διαφορετικές μεταξύ τους, τόνισε, γιατί οι κάτοικοι των περιοχών από τις οποίες προέρχονται είχαν διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά διαστρώματα, τόσο στα μοτίβα όσο στις υφές και τα υφάσματα.
 
Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να πάρει πολλές πληροφορίες από την καθημερινή ζωή των κατοίκων αυτών των περιοχών. «Αν τις παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, θα κατανοήσει ότι έστω και μια παραδοσιακή φορεσιά αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του πολιτισμικού μας επιπέδου και ταυτότητας» ανέφερε η κ. Αλμπανίδου για να προσθέσει πως την όλη προσέγγιση συμπλήρωναν παραδοσιακά κοσμήματα σε κάποιες φορεσιές, αλλά και τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που εκτίθονταν στο χώρο.
 
Η κ. Αλμπανίδου ευχαρίστησε όλους όσους αγκάλιασαν αυτή την πρώτη προσπάθεια του, και ιδιαίτερα όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους που τους δάνεισαν τις φορεσιές τους, που είναι αυθεντικά κομμάτια, αλλά και τους ιδιώτες που τους εμπιστεύτηκαν τις αυθεντικές τους φορεσιές .Για αυτό και ελπίζουν πως η έκθεση θα καθιερωθεί και κάθε χρόνο θα γίνεται καλύτερη, με περισσότερες λεπτομέρειες για τις φορεσιές. 

Μια γυναικεία Αρβανίτικη φορεσιά από την Παραδημή 

Ανάμεσα στα εκθέματα βρισκόταν και φορεσιές από την Παραδημή, με την Γυναικεία Αρβανίτικη φορεσιά να αποτελείται από το Πουκάμισο ή πουκαμίσα, φουστάνι ή Τσούκνα, ποδιά μάλλινη ζωναρίσια και Πανωφόρι.
 
Το Πουκάμισο ή πουκαμίσα, ήταν λευκό βαμβακερό, υφασμένο στον αργαλειό με κινάρια και προσαρμοσμένο στο πάχος ανάλογα με την εποχή. Το φουστάνι ή Τσούκνα ήταν από μάλλινο ύφασμα. Αμάνικο όπου το επάνω μέρος του ήταν στενό με μεγάλο άνοιγμα μπροστά σε σχήμα V και κούμπωνε στην μέση. Το κάτω μέρος ήταν πλισέ με μια τεχνική τρυπώματος στο χέρι όπου το μάζευαν και το έδεναν για να κρατά την φόρμα του.
 
Η Ποδιά μάλλινη ζωναρίσια ήταν κυρίως σε βυσσινί χρώμα με κάθετες ρίγες δεξιά και αριστερά και αντίστοιχο τελείωμα, με γραμμές σε οριζόντια διάταξη που κατέληγε σε κρόσσια.
 
Το Πανωφόρι ήταν στενής γραμμής, κοντό στο ύψος της μέσης, με ίσια ανοιχτά μανίκια, φτιαγμένο από μαύρο σαγιάκι με τερζήδικα τελειώματα ή γαϊτανωμένο. 

Μια νυφική φορεσιά από τη Γρατινή 

Στην έκθεση βρισκόταν και μια νυφική φορεσιά από τη Γρατινή, που αποτελείται από ολομέταξο φόρεμα (χούστα) σε έντονο ροζ χρώμα με πλισέ φούστα και εφαρμοστό μπούστο με μακριά μανίκια. Το άνοιγμα μπροστά διακοσμείται με μαύρη δαντέλα και κλείνει με κρυφές κόπιτσες. Κάτω από το φόρεμα φοριέται μακρύ βαμβακερό πουκάμισο και μισόφουστα ώστε να δίνει όγκο.
 
Τη φορεσιά συμπληρώνει μπορντό, (συνήθως και βυσσινή ή μαύρο) κοντογούνι από βελούδο ύφασμα με διακριτικό σιρίτι ολόγυρα, τα λεγόμενα χάρτζια ή χαρτζούδια.
 
Η τσαντίλα, η λεπτή μεταξωτή καλή ποδιά με μια σειρά μαύρη δαντέλα στον ποδόγυρο, συμπληρώνει την εμφάνιση της γυναίκας μαζί με την κολάνα, κεντητή ζώνη με ανθικά μοτίβα, η οποία κλείνει με δύο μεταλλικά καπάκια μικρού μεγέθους.
 
Μπροστά στο στήθος κρέμονται από αλυσίδα ντούπλες, φλουριά, λίρες μαζί με μια – δύο σειρές μικρά μαργαριτάρια.
 
Η φλούδα είναι ο επίσημος κεφαλόδεσμος, συνήθως μεταξωτός με ουγιάδες γύρω γύρω (δαντέλα βελονιού με ανθάκια και φύλλα σε διάφορα χρώματα).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.