Δρομο ταχειας κυκλοφοριας απο την Αλεξανδρουπολη μεχρι τα ελληνοβουλγαρικα συνορα ανακοινωσε ο Τσιπρας

Κοινή εταιρία Ελλάδας-Βουλγαρίας θα αναλάβει τη σιδηροδρομική διασύνδεση Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς – Βάρνας - Νύξη και για τον αγωγό IGB κατά την τετραμερή Διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας

Μπορεί το σχέδιο για την από κοινού ανάληψη μίας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης όπως το Μουντιάλ, όπως αυτό ανακοινώθηκε δια στόματος του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην χθεσινή τετραμερή Διάσκεψη Κορυφής ανάμεσα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία, που διεξήχθη στην Βάρνα, να έξαψε την φαντασία του «ποδοσφαιρόφιλου», και όχι μόνο, κοινού της χώρα μας, ωστόσο η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα εμπεριείχε σημαντικές για την περιοχή μας ανακοινώσεις.
 
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την υπογραφή χθες, Παρασκευή, από εκείνον και τον Βούλγαρο ομόλογό του μίας κοινής διακήρυξης, η οποία θα περιγράφει τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των δύο έργων. Το πρώτο εξ αυτών είναι το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνας, που μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα αποτελεί ένα σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ το δεύτερο αφορά στη δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
 
Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο ίδιος «θα υπογράψουμε, και θα υπογραμμίσουμε την επιθυμία μας να προχωρήσουμε γρήγορα στην κατασκευή αυτού του έργου» προαναγγέλλοντας μάλιστα  τη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την  κατασκευή και τη διαχείριση του. 

Επένδυση στην «ενεργειακή ασφάλεια» 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν, μέσα από τη συνεργασία των τεσσάρων χωρών, «να επενδύσουμε σε αυτό που ονομάζουμε “ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή”», κάνοντας ειδική μνεία στον IGB, τον Κάθετος Άξονας, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο και θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη βουλγαρική αγορά, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα έργο «υψηλής σημασίας».
 
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί – παρουσία επίσης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου – και στην σημασία του East –Med που όπως εξήγησε «είναι ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, ένα project μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, όχι μόνο για τις χώρες μας, ευρύτερα –θα έλεγα- για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο,  που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, θα έχει τη δυνατότητα να πάει και προς τα Βόρεια, μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα. Να μεταφερθεί στη Βουλγαρία και από εκεί στη Ρουμανία, σε άλλες χώρες. Ένα έργο ιδιαίτερης αξίας, ιδιαίτερης γεωπολιτικής, αλλά και οικονομικής αξίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.