Τον προυπολογισμο του 2019 καταψηφισαν οι συμβουλοι της ελασσονος αντιπολιτευσης στο δημο Μαρωνειας – Σαπων

Ντίνος Χαριτόπουλος, Επικεφαλής παράταξης «Αλληλεγγύη-Ανάπτυξη-Ανανέωση» «Να διεκδικηθούν περισσότεροι πόροι μέσα από ένα σημαντικότερο και πιο οργανωμένο πλαίσιο από πλευράς του Δήμου»

Η έγκριση ή μη του προϋπολογισμού του Δήμου Μαρωνείας Σαπών για το έτος 2019 συζητήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 14 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 
 
Η έγκριση ή μη του Προϋπολογισμού- ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών έτους 2019 αποτέλεσε και το μοναδικό θέμα συζήτησης της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Μαρωνείας – Σαπών, στην οποία προσήλθαν και στελέχη της ελάσσονος αντιπολίτευσης οι οποίοι και τον καταψήφισαν για μία σειρά λόγων που ανέλυσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αλληλεγγύη-Ανάπτυξη-Ανανέωση». 

«Καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό για να συμβάλλουμε με γόνιμο διάλογο και εποικοδομητικές προτάσεις» 

Όπως εξήγησε ο ίδιος η καταψήφιση του προϋπολογισμού έγινε «όχι γιατί θέλαμε να δείξουμε μια στείρα διάθεση ή μια αντιπαράθεση απέναντι στη διοίκηση του δήμου, αλλά  αντιθέτως, γιατί θέλαμε να συμβάλλουμε με γόνιμο διάλογο και εποικοδομητικές  προτάσεις».
 
Στο πλαίσιο δράσης του Δήμου Μαρωνείας Σαπών έτους 2019 «εντοπίσαμε καίρια σημεία στα οποία και στο παρελθόν είχαμε διαφωνήσει και είχαμε δώσει την ευκαιρία στη δημοτική αρχή να βελτιώσει σε αυτούς τους τομείς την κατάσταση, αλλά κατά την άποψή μας αυτό δεν έχει γίνει» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως οι λόγοι της διαφωνίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
 
Πρόκειται για συγκεκριμένα και βασικά για την καθημερινότητα του πολίτη ζητήματα και συνάμα καθοριστικά για την ανάπτυξη του δήμου.  «Πολλά από αυτά έχουν και μια συγκεκριμένη σημειολογία» εξήγησε ο κ. Χαριτόπουλος, φέρνοντας το παράδειγμα της ελλιπούς χρηματοδότησης για μελέτες που θα βοηθήσουν την ένταξη του δήμου σε ευρωπαϊκά και όχι μόνο προγράμματα. 

Ανεπαρκή ή μηδαμινά ποσά σε δράσεις και έργα οι λόγοι της καταψήφισης 

Πιο συγκεκριμένα όπως καταγράφονται στην σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν οι κ.κ. Χαριτόπουλος, Μουζαλιώτης και Μαυρίδης οι λόγοι της καταψήφισης του προϋπολογισμού έχουν ως εξής:
 
Α. Δεν συμπεριελήφθησαν στον προϋπολογισμό  καθόλου ποσά
-Για μελέτες που θα βοηθήσουν το δήμο στην ένταξη προγραμμάτων και την υλοποίηση έργων και δράσεων.
-Για αγορές οικοπέδων και εκτάσεων που θα φανούν χρήσιμες στο δήμο
-Για την υδροδότηση του δήμου Μαρωνείας-Σαπών από το φράγμα του Ιασίου
-Για τη σύνδεση του νέου δικτύου ύδρευσης των Σαπών
-Για αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων από τα πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης των οικισμών.
-Για το σχέδιο πόλεως των Σαπών.
-Για έργα προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ.
 -Για έργα στον οικισμό Εργατικών Κατοικιών Ξυλαγανής.
 
Β. Τα ποσά στους παρακάτω κωδικούς είναι ανεπαρκή
-Για αντιπλημμυρικά έργα.
 -Για τις παραλίες και γενικότερα την τουριστική ανάπτυξη.
-Για παιδικές χαρές.
-Για το πάρκο των Σαπών
-Για το μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα
-Για την αγροτική και κτηνοτροφική οδοποιία.
-Για την συντήρηση των κτιρίων και των υποδομών του δήμου.
-Για τα νεκροταφεία.
-Για την Κοινωφελή Επιχείρηση (ΚΕΜΑΣ) .
-Για αποκατάσταση των δρόμων στον οικισμό των Ποντίων.
-Για τα δημοτικά σφαγεία
-Για τη συντήρηση δημοτικών γηπέδων
-Για αρδευτικά έργα
-Για τους βιολογικούς καθαρισμούς του οικισμού Ποντίων στις Σάπες και των εργατικών κατοικιών Ξυλαγανής.
-Για την ολοκλήρωση του έργου ύδρευσης στις Σάπες.
– Για προνοιακές δράσεις. 

«Δεν διεκδικήθηκαν όσα έπρεπε και δεν είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα κατά το προηγούμενο έτος» 

Ερωτηθείς σχετικά με την ελλιπή ή και καθόλου χρηματοδότηση των έργων και των δράσεων που αναφέρονται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή που συνυπογράφει ο κ. Χαριτόπουλος εξήγησε πως «τα ποσά των προϋπολογισμών είναι συγκεκριμένα και πεπερασμένα, είτε αυτό αφορά σε κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, εισπράξεις του δήμου και εν εξελίξει προγράμματα».
 
Υπάρχουν όμως σύμφωνα με τον ίδιο περιπτώσεις που αν διεκδικηθούν προγράμματα θα μπορέσουν να αυξηθούν αυτοί οι κωδικοί και να ενταχθούν μέσα στον προϋπολογισμό του δήμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον κ.Χαριτόπουλο αποτελεί το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»  το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε όπως εξήγησε σωστά κατά το προηγούμενο έτος, καθώς η ορθή του αξιοποίηση θα οδηγούσε στην κάλυψη πολλών εκ των ανολοκλήρωτων έργων του Δήμου.
 
«Εγώ δεν είπα να γεννηθούν τα χρήματα ή να πέσουν με αλεξίπτωτο. Είπα να διεκδικηθούν μέσα από ένα σημαντικότερο και πιο οργανωμένο πλαίσιο και να έρθουν στον δήμο και να αξιοποιηθούν όπως πρέπει» εξήγησε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να σημειώσει πως «κατά την άποψή μας όσα έπρεπε δεν διεκδικήθηκαν και δεν είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα κατά το προηγούμενο έτος, για να μπούμε στο νέο με περισσότερη ευχέρεια ώστε να γίνουν μερικά πράγματα». «Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε. Δεν καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό ούτε ως προς τις ανελαστικές δαπάνες, ούτε για τα τακτικά έσοδα. Το τεχνικό πρόγραμμα άλλωστε το ψηφίσαμε» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.