Πορεια και συναυλια διαμαρτυριας απο τους μαθητες του Μουσικου Σχολειου Κομοτηνης

Σταμάτησαν την κατάληψη, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις εναντίον των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις μαθητών του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, που αντιδρούν κατά των αλλαγών που προωθούνται μέσω νομοσχεδίου από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές ξεκινώντας από το σχολείο τους και περνώντας από το Δημαρχείο κατέληξαν στην κεντρική πλατεία, κρατώντας πανό με σύνθημα «Κύριε Γαβρόγλου να πας στην Ελβετία, σου στέλνουνε το μήνυμα τα μουσικά σχολεία».
 
Στην πλατεία δε, πραγματοποίησαν συναυλία, δείχνοντας μουσικά την αντίδρασή τους.
 
Τα παιδιά σταμάτησαν την Παρασκευή την κατάληψη που είχαν ξεκινήσει την Πέμπτη, με στόχο την ευαισθητοποίηση και της τοπικής κοινωνίας στο πρόβλημα και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα μουσικά σχολεία, μετά από ανακοίνωση του Υπουργείο παιδείας που φαίνεται να υπαναχωρεί σε κάποιες αλλαγές που προωθούσε.
 
Δεν σταματούν όμως τις κινητοποιήσεις τους, μιας και θα πρέπει να δουν την τελική μορφή του προς ψήφιση άρθρου όταν κατατεθεί στη Βουλή, αλλά και γιατί, μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, δεν εμπιστεύονται την ηγεσία του Υπουργείου.
 
Και αυτό γιατί ο κ. Γαβρόγλου φέρεται να έχει μιλήσει απαξιωτικά για την μουσική εκπαίδευση, κάνοντας αναφορά στην εκπαίδευση της Ελβετίας, εξ ου και ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι μαθητές.

 

Αλλαγές στον σκοπό των Μουσικών Σχολείων

 
Να υπενθυμίσουμε πως γονείς και μαθητές καταγγέλλουν πως με τις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν καταργείται ως σκοπός των Μουσικών Σχολείων «η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής» και αντικαθίσταται με την «ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τη μουσική» και την «καλλιέργεια των δεξιοτήτων και κλίσεων που διαθέτουν».
 
Αυτό θεωρούν πως καταργεί τη δυνατότητα πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας για τους αποφοίτους των Μουσικών Σχολείων, η οποία προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο 1824/1988 και η υλοποίηση της οποία αποτελεί πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.
 
Επίσης καταργούνται οι Καλλιτεχνικές Επιτροπές, ενώ η έως τώρα κατά κύριο λόγο εξατομικευμένη διδασκαλία της μουσικής μετατρέπεται σε συλλογική ή εξατομικευμένη και η εν γένει διδασκαλία της μουσικής σε «άσκηση στα εργαστήρια ειδικότητας καθώς και απογευματινή μελέτη»
 

Τέλος θεωρούν πως διαφαίνεται η πρόθεση στενότερης (ίσως και αποκλειστικής) σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα τόσο για τη διδασκαλία όσο και για την υποδομή διδασκαλίας των μουσικών μαθημάτων.
 
Το συνολικό αποτέλεσμα των παραπάνω τροποποιήσεων και προθέσεων προαναγγέλλει την αλλαγή προσανατολισμού της λειτουργίας των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, τα οποία αποτελούν κύτταρα πολιτισμού στις πόλεις όπου λειτουργούν, προσφέρουν δωρεάν υψηλού επιπέδου μουσική γνώση και κατάρτιση σε μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων και τη δυνατότητα πιστοποιημένης επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα της μουσικής.
 
Επίσης αποτελούν το περιβάλλον απόκτησης ευρύτερης καλλιέργειας, διάδοσης πολιτισμού, εξάλειψης του σχολικού εκφοβισμού (bullying), αποδοχής και ανεκτικότητας της διαφορετικότητας.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους κάνουν έκκληση να παραμείνει το καθεστώς λειτουργίας των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων όπως έχει, να μην μεταβληθεί ο σκοπός τους και να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί η λειτουργία τους.
 
 

Στήριξη από το Σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων

 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ανακοίνωσε την στήριξή του και συνεχάρη τα παιδιά για την προσπάθειά τους, ενώ αναμένει την τελική αναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης του σχεδίου νόμου.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε:
 
«Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής,  στηρίζει την κατάληψη του Σχολείου, στις 22 Νοεμβρίου 2018, που αποφάσισε η Συνέλευση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου, μετά από πρόταση του δεκαπενταμελούς συμβουλίου, αντιδρώντας στις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το νέο πλαίσιο λειτουργίας και τον σκοπό των Μουσικών Σχολείων.
 
Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής,  συγχαίρει τους μαθητές και το δεκαπενταμελές συμβούλιο για την άψογη οργάνωση της κατάληψης, τον σεβασμό στις εγκαταστάσεις του Σχολείου, την ωριμότητα, το ήθος και την κόσμια συμπεριφορά που επέδειξαν κατά τη διάρκειά της. Εκφράζει δε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη των βουλευτών της Ροδόπης, όλων των φορέων της πόλης της Κομοτηνής και της τοπικής κοινωνίας για τον σκοπό της κινητοποίησης.
 

Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής,  έλαβε γνώση της ανακοίνωσης του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία η επίμαχη διάταξη του σχεδίου νόμου (Άρθρο 40) θα επαναξιολογηθεί και θα αναδιατυπωθεί λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις όλων των Μουσικών Σχολείων της χώρας. Κατόπιν τούτου το Δ.Σ κρίνει ότι αυτό το γεγονός αποτελεί μια εξέλιξη, η οποία δεν δικαιολογεί τη συνέχιση της κατάληψης του Σχολείου ως μέτρου διαμαρτυρίας. Συγχρόνως, η σημερινή απόφαση του Υπουργείου δεν σηματοδοτεί την οριστική απόσυρση των προτάσεων του  και συνεπώς δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού.
 
Αναμένοντας την τελική αναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης του σχεδίου νόμου το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής  παραμένει σε εγρήγορση, συνεχίζει τη συμπαράστασή του προς τους μαθητές του Σχολείου, στηρίζει τα αιτήματά τους και άλλες, εναλλακτικές μορφές διαμαρτυρίας μέσα από τις οποίες θα αναδεικνύεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Σχολείου ως χώρος καλλιέργειας της μουσικής παιδείας και ως κύτταρο πολιτισμού για την πόλη της Κομοτηνής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.