«Φιλοι μ’ καλωσορισατε» απο το Συλλογο Εβριτων Ροδοπης

Χοροί και τραγούδια από όλη την Ελλάδα έντυσαν την εκδήλωση του Συλλόγου στην Κομοτηνή

Χοροί και τραγούδια από τα Κύθηρα, τη Θεσσαλία, τη Δράμα, τη Δυτική Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία παρουσιάστηκαν το Σάββατο 24 Νοεμβρίου κατά το μουσικοχορευτικό οδοιπορικό στην ελληνική παράδοση «Φίλοι μ’ καλωσορίσατε» του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης.
 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων Καρδίτσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουφλίου «Ανέμη» και όλα τα τμήματα παραδοσιακού χορού και της χορωδίας του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης, υπό τους ήχους του μουσικού παραδοσιακού σχήματος «Ακριτικός Ήχος».
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Αμφιθέατρο Πανεπιστημιούπολης του ΔΠΘ, με τη στήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ.
 
Φέτος για πρώτη φορά συμμετείχε και η χορωδία του συλλόγου, η οποία συστήθηκε τον Σεπτέμβριο υπό την καθοδήγηση της Βερόνικας Σεμερτζίδου, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Χατζηπέμου, ενώ φιλοξένησαν και δύο συλλόγους, ένα από τον Έβρο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σουφλίου «Ανέμη», αλλά και τον Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων, με τον οποίο είχαν γνωριστεί το καλοκαίρι στο «επεισοδιακό» φεστιβάλ που είχε πραγματοποιηθεί στο Μαυροβούνιο.
 

Πλέον η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται αυτή την εποχή, ώστε να μπορούν και οι χορευτές του Συλλόγου να παρουσιάσουν το σύνολο της δουλειάς που γίνεται στα τμήματα τους, από τους από αρχάριους μέχρι τους ενήλικες.
 
Ο κ. Χατζηπέμου εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών, και ιδιαίτερα νέοι, έχουν αγκαλιάσει το σύλλογο. «Υπάρχει μία ιδιαίτερη στροφή στην παράδοση και αυτό είναι πολύ αξιοπρόσεκτο και ελπιδοφόρο. Είναι γεγονός ότι στρεφόμαστε πολλές φορές να αναζητήσουμε τις ρίζες μας και να προχωρήσουμε και πιο πέρα» ανέφερε, τονίζοντας πως για τον σύλλογο Εβριτών ο πολιτισμός και η παράδοση δεν είναι ένα μουσειακό στοιχείο αλλά θα πρέπει να εξελίσσεται και να σηματοδοτεί το μέλλον αυτού του τόπου.
 
Όσο για τις επόμενες εκδηλώσεις του συλλόγου, ακολουθεί η συμμετοχή στο χορωδιακό φεστιβάλ την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, όπου θα πραγματοποιήσουν την πρώτη ολοκληρωμένη εμφάνισή τους, το αντάμωμα Εβριτών στην Δράμα στις 16 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ονειρούπολης, αλλά και η συμμετοχή στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της πόλης της Κομοτηνής. 

Τέσσερις γενιές στο Σύλλογο Εβριτών 

Η παράσταση του Σαββάτου είχε και μια ιδιαιτερότητα, γιατί ο κ. Βαγγέλης Μάρκου, ένα από τα ιδρυτικά μέλη και επί μακρόν πρόεδρος του συλλόγου Εβριτών, χόρεψε μαζί με το δισέγγονο του, δείχνοντας πως η παράδοση όχι μόνο χρόνια δεν κοιτά, αλλά διαπερνά και τις γενιές, που θα κληθούν να αναλάβουν το βάρος της διατήρησής της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.