Οι φιλοξενουμενοι της Στεγης Αγαπης μας ανοιξαν την πορτα και την καρδια τους

Το ζεστό σπίτι της Κομοτηνής για άστεγους συμπολίτες μας - Στέλιος Βαχανελίδης «Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες, αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά»

Εδώ και χρόνια στην Κομοτηνή υπάρχει ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι που προσφέρει καταφύγιο και μία δεύτερη ευκαιρία στους συνανθρώπους μας που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.
 
Πρόκειται για την Στέγη Αγάπης που λειτουργεί σε μία ευρύχωρη μονοκατοικία με πλήρως επιπλωμένους και προσβάσιμους σε ΑμεΑ κοινόχρηστους χώρους, αλλά και ξεχωριστά υπνοδωμάτια για τον κάθε φιλοξενούμενο, τα οποία μάλιστα έχουν πάρει τα ονόματά τους από παλαιότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Λέσχης Lions Ορφέας, στην οποία ανήκει η όμορφη πρωτοβουλία.
 
Τόσο ο νέος πρόεδρος, κ. Στέλιος Βαχανελίδης, όσο και οι φιλοξενούμενοι της Στέγης μας υποδέχτηκαν, ανοίγοντάς μας την πόρτα αλλά και την καρδιά τους. Η επίσκεψή μας εξασφάλισε την δυνατότητα να καταγράψουμε την ζωή μέσα στο σπίτι, αλλά και τις προσωπικές μαρτυρίες μίας εκ των ενοίκων.
 
ΠτΘ: Αν και αναλάβατε καθήκοντα προέδρου προσφάτως, η ιστορία της Στέγης Αγάπης έχει μακρά ιστορία …
Σ.Β.: Διανύουμε το 30o έτος λειτουργίας της Lions Ορφέας. Προσωπικά είχα εκτελέσει καθήκοντα προέδρου κάποια χρόνια. Δεν είναι καινούργια διαδικασία για εμένα γιατί είχα αναλάβει και άλλα αξιώματα στην περιοχή.
Η σκέψη για την  Στέγη Αγάπης ξεκίνησε πριν 3 χρόνια όταν ήρθαν οι πρώτοι πρόσφυγες από την Συρία και είχαν γίνει μεγάλες κινητοποιήσεις. Έτσι πήγαμε τρόφιμα και ρουχισμό στην Καβάλα για να υποδεχθούμε αυτούς που κατέβαιναν από τα καράβια. Μετά από την δεύτερη επίσκεψη ο δήμος απευθύνθηκε σε εμάς με σαφή ερώτηση γιατί δεν κάνουμε κάτι για τους ντόπιους.
 
Ωστόσο δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι στην κοινωνία που ζούσαν κάτω από άσχημες συνθήκες  λόγω διαφόρων καταστάσεων, επομένως τους προσφέραμε στέγη για 6 μήνες, δίνοντας τους την ικανότητα να ανακάμψουν.  

«Αυτή η δραστηριότητα  μας απορροφά όλη μας την ψυχική και οικονομική δύναμη» 

ΠτΘ:Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται μόνο στην πόλη μας;
Σ.Β.: Οι λέσχες είναι μία παγκόσμια οργάνωση που, μεταξύ άλλων, δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και Κύπρο. Στην χώρα μας υπάρχει το θέμα 117Α που αφορά την νότια Ελλάδα και κάποια νησιά και το θέμα 117Β για τις άλλες περιοχές. Σε κάθε θέμα περιλαμβάνονται περιοχές και σε κάθε περιοχή υπάρχουν ζώνες στις οποίες ανήκουν λέσχες ενώ δική μας περιοχή είναι από τις Σέρρες μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Εμείς ανήκουμε στην ζώνη 1 της περιοχής 2, όπου έγκειται η Αλεξανδρούπολη, η Κομοτηνή, η Καβάλα, ενώ στη ζώνη 2 έγκειται η Δράμα και οι Σέρρες.
 
Συνολικά γίνονται εννέα συναντήσεις ζωνών επειδή είμαστε περιφέρεια. Αυτή η διαδικασία, μας φέρνει κοντά και είμαστε όλοι φίλοι.Ο πρόεδρος είναι συντονιστής, εμείς στην ολομέλεια ρίχνουμε τις προτάσεις στο τραπέζι και μοιράζουμε τις ευθύνες ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε ενός. Παρόλο που είμαστε παγκόσμια οργάνωση κάθε λέσχη είναι αυτοδύναμη. Είμαστε ξεκάθαροι ως προς το ότι αυτή η δραστηριότητα  μας απορροφά όλη μας την ψυχική και οικονομική δύναμη.
 
ΠτΘ: Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των ατόμων που θα φιλοξενηθούν;
Σ.Β.: Μετά από πρόταση του Δήμου γίνεται έλεγχος του κάθε υποψήφιου, γιατί στον ίδιο χώρο συγκατοικούν πολλά άτομα και έτσι πρέπει να αποφύγουμε τις χρόνιες παθήσεις καθώς και τις ασθένειες που μπορεί να μεταδοθούν.
 
Δηλαδή,τα άτομα περνούν από ένα σχολαστικό έλεγχο ιατρικών εξετάσεων από το νοσοκομείο και έπειτα συμπληρώνεται ένα αρχείο για την κατάσταση του υποψηφίου ώστε να δούμε αν είναι ιατρικά καλά. Η κοινωνική υπηρεσία μας δίνει στοιχεία, τα οποία δεν κρατάμε εμείς, αλλά απλώς ενημερωνόμαστε για το αν πραγματικά αυτός ο άνθρωπος έχει ανάγκη. Με βάση αυτά τα κριτήρια φιλοξενείται κάποιος ή όχι. 

«Η ευκαιρία υπάρχει πάντα, πρέπει να υπάρχει όμως και η θέληση» 

ΠτΘ: Θεωρείτε πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία;
Σ.Β.: Η ευκαιρία υπάρχει πάντα, πρέπει να υπάρχει όμως και η θέληση. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Πριν 2 χρόνια έγινε ένα συνέδριο στην Δράμα και συνήθως σε αυτές τις εκδηλώσεις βραβεύουμε κάποιους ανθρώπους. Εκείνη τη χρονιά, όμως, η επιτροπή αποφάσισε να μην βραβεύσει κάποιο επίσημο πρόσωπο αλλά ένα άτομο της κοινωνίας που είχε βρεθεί σε μία δύσκολη κατάσταση και κατάφερε να ανακάμψει.
 
Αυτός ο άνθρωπος ήταν ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας, είχε συνεργαστεί με μεγάλα μαγαζιά αντιπροσωπείας εδώ στην Κομοτηνή και οι συνθήκες τον έφεραν σε μία τέτοια κατάσταση που βρέθηκε στον δρόμο και φιλοξενούνταν  σε  ξενώνα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Κάποια στιγμή ήρθαν στον ξενώνα και πρότειναν σε όλους να συνεργαστούν  με το περιοδικό «Σχεδία», μα λίγοι δέχθηκαν. Κατάφερε μέσα από αυτήν την διαδικασία λοιπόν, να ορθοποδήσει.
 

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι κάποιοι ίσως να μην έχουν θέληση και χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την οικονομική κρίση;
Σ.Β.: Οι καιροί δεν είναι δύσκολοι. Δεν υπάρχει κρίση, αυτό είναι μία ψευδαίσθηση. Απλώς είναι μία εποχή αλλαγών και σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα υπάρχουν ευκαιρίες αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά.
 
Και από την πλευρά μου, λόγω της γενικότερης δραστηριότητας μου, μπορώ να διακρίνω ποιος μπορεί να ενδιαφερθεί για κάτι τέτοιο, δίνοντας τους κάποια ευκαιρία. Από εκεί και πέρα ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του. Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει άτομο που να μην μπορεί να ορθοποδήσει.

Μία νεαρή φιλοξενούμενη της Στέγης Αγάπης Κομοτηνής διηγείται την ιστορία της 

Μία νεαρή κοπέλα από την Αθήνα εδώ και τρεις περίπου μήνες φιλοξενείται από την Λέσχη Lions Ορφέας στην Στέγη Αγάπης. Η δύσκολη κατάσταση που βίωνε τον τελευταίο καιρό, αφότου ο πατέρας της έμενε άνεργος την έκανε να απευθυνθεί σε αρμόδια δομή, μέσω της οποίας κινήθηκαν μία σειρά από διαδικασίες.
 
Πλέον η ίδια ζει στην Κομοτηνή, όπου ασκείται πρακτικά ως κοινωνική λειτουργός, ενώ όπως εξήγησε πρόκειται να επιστρέψει σύντομα στον τόπο καταγωγής της, αφού τα οικονομικά της δεν της επιτρέπουν να νοικιάσει μόνη της ένα διαμέρισμα.
 
«Η κατάσταση εδώ είναι πολύ καλή. Το σπίτι αν και παλιό, δεν έχει ιδιαίτερες φθορές και οι ένοικοι σέβονται την ιδιωτικότητα του άλλου. Όλοι μιλάμε με ευγένεια και το βασικό είναι πως υπάρχει οικειότητα ανάμεσά μας, μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια οποιαδήποτε στιγμή την χρειαστούμε» εξήγησε καταλήγοντας πως «στην αρχή η προσαρμογή ήταν δύσκολη, αλλά με τον καιρό βλέπεις τα πράματα ρεαλιστικά, αφού δεν έχεις άλλη επιλογή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.