Πορεια φοιτητων και καθηγητων της ΣΕΦΑΑ ΔΠΘ

Αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές από το υφ. Αθλητισμού- Κάνουν λόγο για υποβάθμιση των πτυχίων τους

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό της ΣΕΦΑΑ ενάντια στο προωθούμενο αθλητικό νομοσχέδιο. Το πρωί της Δευτέρας φοιτητές και καθηγητές της Σχολής, συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Πλατεία, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες αλλαγές, πραγματοποιώντας πορεία, η οποία κατέληξε μπροστά το κτήριο διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ. Την ίδια μέρα, το απόγευμα, οι κοσμήτορες τον ΣΕΦΑΑ όλης της χώρας θα συναντηθούν για το ίδιο θέμα, με τον υφυπουργού Αθλητισμού, προκειμένου να εκθέσουν τις αντιρρήσεις τους.

Βασίλης Γούργουλης: «Το νομοσχέδιο, ουσιαστικά, απαξιώνει όλη την πανεπιστημιακή εκπαίδευση»

Μιλώντας εκ μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας της ΣΕΦΑΑ ΔΠΘ ο κ. Βασίλης Γούργουλης, τόνισε μεταξύ άλλων πως «υπάρχει μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση για τον κλάδο μας» για να επισημάνει επί του προκειμένου πως «το νομοσχέδιο ουσιαστικά εξομοιώνει τα πτυχία των ΑΕΙ με αυτά της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του σεμιναριακού τύπου εκπαίδευση. Ουσιαστικά απαξιώνει όλη την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Από τη στιγμή που ένα πτυχίο ΑΕΙ εξομοιώνεται με ταχύρυθμα σεμινάρια διάρκειας 60-70 ωρών, αυτό θέτει σε κίνδυνο το μέλλον όχι μόνο των πτυχιούχων των ΤΕΦΑΑ αλλά και της υγείας όλων όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό».

«Αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να βάλει σε τάξη την μεγάλη ανομία που υπάρχει στον χώρο μας» παραδέχθηκε ο ίδιος για να αντιτείνει όμως πως «δυστυχώς αυτό επιχειρείται με μια προχειρότητα, που σε πολλά σημεία το ένα άρθρο αντικρούει το άλλο».

«Δεν θα ανεχτούμε να πάνε χαμένες οι θυσίες μας»

Παράλληλα, σε ψήφισμα που κατάθεσαν οι φοιτητές της Σχολής, συμπυκνώνουν τα σημεία που τους βρίσκουν αντίθετους, κάνοντας λόγο για «ολομέτωπη επίθεση χωρίς κανένα δισταγμό στην αξία του πτυχίου μας στο εργασιακό μας αύριο αλλά και στο μέλλον του ελληνικού αθλητισμού, είτε αυτός είναι προνοιακός είτε μαζικός είτε αγωνιστικός».

«Η κυβέρνηση», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών ΤΕΦΑΑ «με περισσή άνεση και με τη μορφή του κατεπείγοντος θέλει να περάσεις νόμο-πόρτα για τις διάφορες ιδιωτικές σχολές που θέλουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των σπουδαστών αλλά και των αθλουμένων».

Σταχυολογώντας τα σημεία της διαφωνίας τους, οι φοιτητές εξηγούν πως μεταξύ άλλων αυτός ο νόμος περιλαμβάνει:

  • Την αναγνώριση και επίσημα πλέον των «πτυχίων προπονητικής» που ουσιαστικά πουλάνε οι διάφορες ιδιωτικές σχολές άγνωστης και αμφιβόλου ποιότητας

  • Το τσάκισμα του εργασιακού μέλλοντος των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ποδοσφαίρου. Από εδώ και στο εξής οι φοιτητές της ειδικότητας ποδοσφαίρου θα παίρνουν μόνο το πτυχίο UEFA C ενώ για το UEFA B θα πρέπει να κάνουν σεμινάριο επί πληρωμή. Για το UEFA Pro ουδένας λόγος, αυτό θα δίνεται αποκλειστικά από συγκεκριμένη ιδιωτική σχολή.

  • Τη δημιουργία προγραμμάτων προπονητικής στα ΙΕΚ.

  • Την εισαγωγή της έννοιας του «εκπαιδευτή» για «φυσική αναψυχή». Δίνει τη δυνατότητα να ασκείται το επάγγελμα με μοναδικό προσόν την εμπειρία του λεγόμενου εκπαιδευτή χωρίς να ενδιαφέρεται για τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην υγεία των αθλουμένων.

«Οι φοιτητές δεν θέλουμε να μειωθεί η αξία του πτυχίου μας», ξεκαθαρίζουν, «ούτε να τρέχουμε πίσω από πανάκριβα σεμινάρια και προγράμματα εκμάθησης για να βρούμε δουλειά. Δεν θα ανεχτούμε να πάνε χαμένες οι θυσίες μας για να περάσουμε στη σχολή και να σπουδάσουμε για αυτό».

Οι φοιτητές στο ψήφισμά τους απαιτούν:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου αθλητισμού.

  • Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας

  • Το πτυχίο να κατοχυρώνει την πλήρη άσκηση του επαγγέλματος

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία και τον μαζικό αθλητισμό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.