Η Νομικη της Πατρας ξανα στο προσκηνιο

Αντιδράσεις από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης και αυτοδιοικητικούς της περιοχής - Προαναγγέλλουν πρωτοβουλίες ενεργοποίησης των τοπικών φορέων με στόχο την αποτροπή της εξαγγελίας

Νέο κύκλο αντιδράσεων στη Ροδόπη ξεσηκώνει η ανακοίνωση δια στόματος της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βενετσάνας Κυριαζοπούλου ότι «κατά το προχθεσινό ραντεβού που είχα στο υπουργείο Παιδείας, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου μου είπε ότι είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και δική του να ανοίξει η Νομική Σχολή στην Πάτρα. Μάλιστα με εξουσιοδότησε να το ανακοινώσω». Η παραπάνω δήλωση έγινε την Παρασκευή στις εκδηλώσεις που έγιναν στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών για τα 54 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος και άμεσα κινητοποίησαν θεσμικούς παράγοντες της περιοχής που έσπευσαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης
«Αθέτηση εκ μέρους του υπουργού κ. Γαβρόγλου της δέσμευσης που ανέλαβε»

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση το πρωί της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει για άλλη μια φορά «τη σαφή και κατηγορηματική αντίθεση μας στην απόφαση αυτή, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά, κοινωνικά, εργασιακά κριτήρια, αγνοεί τον υπερπληθωρισμό του νομικού επαγγέλματος, αυξάνει την ανεργία και την υποαπασχόληση που μαστίζει το νομικό κόσμο, αποστερεί των αναγκαίων πόρων τις υπάρχουσες νομικές σχολές, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη νομική σχολή και κατ’ επέκταση το ΔΠΘ, το οποίο αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης για την περιοχή».

Παράλληλα ο Δικηγορικός Σύλλογος καταθέτει την έκπληξη και τη δυσφορία του «για την αθέτηση εκ μέρους του υπουργού κ. Γαβρόγλου της δέσμευσης που ανέλαβε κατά την πραγματοποιηθείσα τον Φεβρουάριο του 2018 συνάντηση μας, ότι ΔΕΝ ΘΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕΙ και ότι οι όποιες αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα συναινέσεων με την τοπική κοινωνία, το ΔΠΘ και το νομικό κόσμο και να διαψεύσει τις δηλώσεις αυτές και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι μας».
Στο πλαίσιο της αρνητικής αυτής εξέλιξης το θεσμικό όργανο του δικηγορικού κόσμου της Ροδόπης ανακοινώνει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ενεργοποίησης των τοπικών φορέων με στόχο την αποτροπή της εξαγγελίας, θυμίζοντας πως «ήδη κατόπιν παρέμβασης μας, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων , επαναβεβαίωσε την αντίθεση της στην απόφαση αυτή».

«Επίσης σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή και τους συλλόγους φοιτητών» καταλήγει η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης «θα εργαστούμε στην κατεύθυνση να υπάρξει ενιαία αντίδραση της Πανεπιστημιακής κοινότητας και του νομικού κόσμου».

Σιμπέλ Μουσταφά Όγλου
«Να συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής»

Θέση στο θέμα έλαβε και η δημοτική σύμβουλος κ. Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού, η οποία σε γραπτή δήλωση της κάνει λόγο εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα.
«Λίγο καιρό πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία προσωπικά του κ. Τσίπρα, ιδρύει τέταρτη νομική σχολή στην Πάτρα. Με κριτήρια μόνο ρουσφετολογικά. Η νέα αυτή νομική σχολή υποβαθμίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και καταδικάζει την περιοχή μας σε μεγαλύτερο μαρασμό» επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Μουσταφά Ογλού για να καταδικάσει έντονα «αυτή την απαράδεκτη ενέργεια του Πρωθυπουργού και την περιφρόνησή του στους κατοίκους της Θράκης, οι οποίοι θα του το ανταποδώσουν στις αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές». Όπως αποκαλύπτει η ίδια θα ζητήσει άμεσα τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, ώστε το συλλογικό όργανο του Δήμου να τοποθετηθεί επί του θέματος, καλώντας παράλληλα όλους τους φορείς της Θράκης να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Ελένη Λαφτσή
«Καμμία ολιγωρία δεν δικαιολογείται από εδώ και πέρα»

Στο ίδιο μήκος κύματος, και η δικηγόρος και επικεφαλής της «Πολη-τικής Ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή, η οποία σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει: «στις εκδηλώσεις για την 54η επέτειο από τη ίδρυση του πανεπιστημίου Πατρών, η πρύτανης ανακοίνωσε την ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής! Πόθεν προέκυψε αυτό; Υπάρχει η ανάλογη ρύθμιση ή είναι ευσεβείς πόθοι; Και, αν είναι έτσι, τι έγιναν οι δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας προς τους φορείς της τοπικής κοινωνίας ότι δεν θα αιφνιδιάσει; Τι λέει το αρμόδιο υπουργείο;
Όπως όλα δείχνουν, καμμία ολιγωρία δεν δικαιολογείται από εδώ και πέρα. Αν αυτό ευσταθεί ,τότε μια μάχη (που δεν δόθηκε) της τοπικής κοινωνίας, φαίνεται πως χάνεται!».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.