Δυνατοτητα μαζικων αιτηματων παροχης πληροφοριων απο την ΑΑΔΕ στις τραπεζες

Πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για κάθε πλαστή απόδειξη

Τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών για την τελευταία πενταετία αναμένεται να ζητήσει από τις τράπεζες η εφορία. Παράλληλα πρόστιμο ύψους 500 ευρώ θα επιβάλλεται για πλαστή απόδειξη.
 
Αναλυτικότερα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή προβλέπεται ότι η ΑΑΔΕ μπορεί να απευθύνει στις τράπεζες μαζικά αιτήματα παροχής πληροφοριών. Σημειώνεται ότι η εφορία έχει τις κινήσεις των λογαριασμών μέχρι το 2014 με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο έλεγχος μεγάλων υποθέσεων.
 
Ταυτόχρονα το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή προστίμων για όσους εκδίδουν αποδείξεις από μη δηλωμένες ταμειακές μηχανές αλλά και για τα παράνομα αποστακτήρια και τη λαθραία διακίνηση αλκοόλ. Ειδικότερα, και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, διευρύνονται οι φορείς στους οποίους μπορεί να ανατεθεί, με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η είσπραξη των φορολογικών και λοιπών εσόδων του Δημοσίου. Όπως αναφέρουν από την ΑΑΔΕ, δεν πρόκειται για εισπρακτικές εταιρείες αλλά για επέκταση του συστήματος και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα.
 
Επίσης θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πεντακοσίων ευρώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος, ή οποιοδήποτε πρόσωπο, εκδίδει αποδείξεις από ταμειακή μηχανή που δεν είναι δηλωμένη στο υπουργείου Οικονομικών.
 
Τέλος, αντικαθίσταται το διπλότυπο αποδεικτικό είσπραξης των δημοσίων εσόδων από το ηλεκτρονικό παράβολο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.