Η «γενια του ’08» θυμαται τη δολοφονια Γρηγοροπουλου

Κρατώντας ζωντανή την φλόγα του «αιώνιου» έφηβου

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, όπου ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από την σφαίρα του  Επαμεινώνδα Κορκονέα, στην συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.
 
Η εν ψυχρώ δολοφονία από ειδικό φρουρό πυροδότησε μια από τις μεγαλύτερες εξεγέρσεις στην νεότερη ελληνική ιστορία. Πρώτη φορά μαθητές γυμνασίων και λυκείων κατέβηκαν στους δρόμους, σχολές έκλεισαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Η οργή απέναντι στην κατάχρηση της αστυνομικής βίας ώθησε τους Έλληνες στους δρόμους.
 
Με τις μνήμες να είναι ακόμα νωπές, η ενήλικη πλέον γενιά του 2008  εκφράζει την γνώμη της σε αποκλειστικό αφιέρωμα του NewPost. Οι ενήλικοι πλέον μαθητές, απαντούν στο τι σημαίνει για αυτούς η υπόθεση δολοφονίας του αιώνιου έφηβου.
 
Δήμητρα, 26 ετών
«Είναι πολλά αυτά που σκέφτομαι. Πρόκειται για μια κακή ανάμνηση, που όταν την θυμάμαι μου φέρνει θυμό. Ένα παιδί δεκαπέντε ετών σκοτώθηκε χωρίς να ευθύνεται για κάτι. Δυστυχώς, υπάρχουν τέρατα τα οποία κυκλοφορούν ανενόχλητα ανάμεσα μας»
 
Άκης, 22 ετών
«Ακόμα θυμάμαι ότι συμμετείχα σε πορεία διαμαρτυρίας που είχε γίνει στην Πάτρα με αφορμή το γεγονός αυτό. Θυμάμαι το πώς μαθητές εξεγέρθηκαν και διατύπωσαν με ειρηνικό τρόπο τα αιτήματά τους, τις αμφιβολίες τους και τις φοβίες τους»
 
Δανάη, 21 ετών
«Ήταν τραγικό ό,τι έγινε. Το να σκοτώνεις ένα παιδί, δε δικαιολογείται για κανέναν λόγο.»
 
Κώστας, 23 ετών
«Η δολοφονία σημειώθηκε σε μια έντονα φορτισμένη περίοδο για την ελληνική κοινωνία, καθώς η τότε κυβέρνηση έπαιρνε τα πρώτα οικονομικά μέτρα λιτότητας. Το γεγονός της δολοφονίας ήταν σημαδιακό καθώς έδειχνε την πρόθεση του κράτους να εντείνει την καταστολή. Ωστόσο για ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας το σίγουρο είναι ότι θα θυμάται εκείνη την ημέρα και θα εμπνέεται για τους αγώνες του μέλλοντος».
 
Νεφέλη,22 ετών
«Η υπόθεση Γρηγορόπουλου είναι ξεκάθαρο δείγμα κατάχρησης της αστυνομικής εξουσίας και έλλειψης γνώσης στο ποιους βάζουμε για να μας φυλάνε..»
 
Αλεξία, 22 ετών
«Ο θάνατος αυτός για εμένα σημαίνει πάρα πολλά από πολιτικής απόψεως. Λυπάμαι πολύ που έναν νέο παιδί έχασε την ζωή του έτσι, σε λίγα δευτερόλεπτα χωρίς λόγο.»
 
Ειρήνη, 22 ετών
«Μπροστά σε ένα τέτοιο γεγονός δεν κοιτάς να χάσεις μάθημα με «χαζοκαταλήψεις» στα σχολεία . Κοιτάς να καταλάβεις τι έγινε για να σχηματίσεις μια άποψη, και όχι να ξεχάσεις»
 
Πηγή: newpost.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.