Ζητουμενο η ορθολογικη λιπανση των καλλιεργειων

Ενημέρωση από το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των λιπασμάτων και της σωστής χρήσης τους

Ενημερωτική εσπερίδα με θέμα την ορθολογική λίπανση των καλλιεργειών διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Chris & Eve στην Κομοτηνή το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των μελών του για το ζήτημα.
 
Για αυτό και στην εσπερίδα μίλησαν τρείς καθηγητές από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Καθηγητής κ. Σπύρος Κουτρούμπας, και οι Αν. Καθηγητές κ. Χρήστος Δαμαλάς και κ. Χρήστος Χατζησαββίδης.
 
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτή την εκδήλωση διότι θεωρούν πως η ορθολογική λίπανση είναι ιδιαίτερα σημαντική, και πως το ορθολογικό είναι και το οικονομικό.
 
Θέλησαν δε να πραγματοποιήσουν την επίμαχη εκδήλωση σε αυτή την περίοδο, όταν πλέον βρίσκονται τα μέλη τους σε μια περίοδο αγρανάπαυσης, ώστε να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις, ή και να «ξεσκουριάσουν» γνώσεις που είχαν πάρει στο πανεπιστήμιο. 

Σημαντική δουλειά από το ΔΠΘ για την ορθολογική λίπανση 

Στις βασικές αρχές της ορθολογικής λίπανσης αναφέρθηκε ο Κοσμήτορας κ. Σπύρος Κουτρούμπας, τονίζοντας πως ως γεωπόνοι «θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε κάποια πράγματα».
 
Για παράδειγμα αναφέρθηκε στο πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα τη θρέψη των φυτών, ώστε να έχουν καλύτερη απόδοση, καλύτερη ποιότητα, με έλεγχο του κόστους παραγωγής καθώς επίσης και των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσουν τα χημικά λιπάσματα στο περιβάλλον.
 
Οι σύγχρονες καλλιέργειες βέβαια ικανοποιούν τις ανάγκες της θρέψης τους κυρίως με τη χρήση χημικών λιπασμάτων, έχουν υψηλό δυναμικό απόδοσης αλλά ταυτόχρονα έχουν υψηλές απαιτήσεις-εισροές, και ένα μέρος των λιπασμάτων που εφαρμόζεται δεν αξιοποιείται πλήρως και φεύγει είτε στα υπόγειά ύδατα, είτε σε υπόγεια στρώματα του εδάφους ή έχει άλλες απώλειες. Για αυτό και πάντα αναζητούν τρόπους να τα αξιοποιήσουν καλύτερα. Τέτοιοι τρόποι, σύμφωνα με τον κ. Κουτρούμπα, είναι να εφαρμόζεται η κατάλληλη ποσότητα στην κατάλληλη περίοδο που χρειάζεται το φυτό, να χρησιμοποιούνται τα καινούρια σκευάσματα, όπως λιπάσματα βραδείας απελευθέρωσης.
 
Παράλληλα υπάρχει και μια σειρά από άλλες τεχνικές, όπως η εισαγωγή στο σύστημα των καλλιεργειών της αμειψισποράς, με τα ψυχανθή, που ικανοποιούν μέρος των αναγκών σε άζωτο, αλλά και άλλες δυνατότητες όπως η χρήση του ζεόλιθου και άλλων ορυκτών, ενώ το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιούνται και μικροοργανισμοί ή διεγέρτες που δίνουν τη δυνατότητα στα φυτά να κάνουν καλύτερη αξιοποίηση των λιπασμάτων.
 
Δυστυχώς πολλές από τις πιο καινούριες τεχνικές δεν είναι ακόμα διαδεδομένες, για αυτό και ο κ. Κουτρούμπας σημείωσε πως θα πρέπει και οι παραγωγοί να τα μάθουν, και οι γεωπόνοι να κάνουν καλύτερη ενημέρωση σε αυτούς. «Εμείς στο τμήμα μας έχουμε αναπτύξει ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων όσο αφορά την έρευνα αυτή και προσπαθούμε να την περάσουμε στο τελικό αποδέκτη, που είναι ο Έλληνα αγρότης» ανέφερε, και αυτός ήταν και ένας από τους στόχους της εκδήλωσης της Τετάρτης. 

Υπάρχει η γνώση, χρειάζεται και η εφαρμογή 

Για την λίπανση δενδροκομικών ειδών, που είναι διαδεδομένα στην περιοχή μας, όπως η ελιά και η κερασιά μίλησε ο κ. Χρήστος Χατζησαββίδης, αναπτύσσοντας στοιχεία για τις βασικές αρχές της θρέψης, αλλά και τις γνώσεις που θα έπρεπε να υπάρχουν για να γίνει η ορθολογική λίπανση και να δώσουν καλή απόδοση και ποιοτικούς καρπούς τα δέντρα.
 
Βέβαια σήμερα η γνώση υπάρχει διάχυτη, αλλά συχνά οι παραγωγοί δεν ακολουθούν κάποια απλά βήματα, που θα τους οδηγήσουν στην ορθολογική λίπανση, ώστε να γίνει ποιο οικονομικά η καλλιέργειά τους και με καλύτερες αποδόσεις. Για αυτό και με την ομιλία του προσπάθησε να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών και την καλύτερη διαχείριση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.