Κλιμακωνει τις αντιδρασεις του το ΔΠΘ

Βραχεία προειδοποιητική αναστολή του εκπαιδευτικού έργου σε όλα τα Τμήματά του - Αντιτίθεται σε 4η Νομική· προσυπογράφει το ψήφισμα των ΣΕΦΑΑ της χώρας για τον προωθούμενο αθλητικό νόμο

Την αναστολή της διδακτικής διαδικασίας σε όλα τα Τμήματα του Ιδρύματος από την Παρασκευή 7 μέχρι την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου αλλά και την έκδοση ψηφίσματος κατά του  προωθούμενου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητος του Δ.Π.Θ. στη συνεδρίασή της την Πέμπτη.
 
Όσον αφορά την αναστολή της διδακτικής διαδικασίας η απόφαση της συγκλήτου ήρθε ως τρόπο έκφρασης της αντίθεσής της στην εξαγγελία ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η οποία σύμφωνα με το σκεπτικό της «οδηγεί σε υποβάθμιση των υφισταμένων Νομικών Σχολών και ιδιαιτέρως στην περαιτέρω συρρίκνωση της διαρκούς αποψιλούμενης από διδακτικό και διοικητικό προσωπικό Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. με αναπόδραστη κατάληξη την, εντός του ορατού μέλλοντος, παύση λειτουργίας της».
 
Η σύγκλητος του ΔΠΘ μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση υπογράμμισε  το αίτημα της θέσπισης ενός νομικού πλαισίου που να διασφαλίσει τη διαρκή εξέλιξη της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και τη διατήρηση της εξωστρέφειάς της. 

Το ψήφισμα της Συγκλήτου για την απόσυρση του αθλητικού νόμου Βασιλειάδη 

Ως προς το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που αποτέλεσε και λόγο αναστολής της λειτουργίας του εκπαιδευτικού έργου στη ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ κατά την διάρκεια της εβδομάδας, η σύγκλητος του ΔΠΘ εξέδωσε σχετικό ψήφισμα στο οποίο παρουσιάζει τα σημεία εκείνα του σχεδίου νόμου όπως αναφέρει «παρόλο που δίνει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των Τ.Ε.Φ.Α.Α. (προπονητής Α΄ επιπέδου – εκπαιδευτής), εξομοιώνει την πανεπιστημιακή τους κατάρτιση με τη Δευτεροβάθμια ή τη Μετα-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα πτυχίο Α.Ε.Ι.».
 
Πιο συγκεκριμένα η Σύγκλητος του ΔΠΘ μελετώντας το σχετικό σχέδιο νόμου ομόφωνα διαπιστώνει ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου:
1. Εξομοιώνει τους τίτλους σπουδών των εξειδικευμένων πτυχιούχων των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) Ανώτατης Εκπαίδευσης τετραετούς φοίτησης, με τίτλους σπουδών Μετα-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ι.Ε.Κ.) και πτυχία επαγγελματικής ειδικότητας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε.Π.Α.Λ.).
2. Παραχωρεί δικαιώματα εκπαίδευσης σε πλημμελώς καταρτισμένους εκπαιδευτές, υπονομεύοντας τη δημόσια υγεία, τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων και τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση
3. Πλήττει καίρια νομικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα (Ν219/2006, άρθρο 3, παρ. 5β) των πτυχιούχων των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, οι οποίοι είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα απασχόλησης στα Ιδιωτικά Γυμναστήρια.
4. Δίνει επαγγελματικά δικαιώματα «Προπονητή» με ειδίκευση σε ένα συγκεκριμένο άθλημα σε πτυχιούχους ιδιωτικών Ινστιτούτων και Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης οι οποίοι έχουν περατώσει την Ειδίκευση «Προπονητής Αθλημάτων», παρέχοντας το δικαίωμα να εκπαιδεύουν παιδιά χωρίς να έχουν πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.
5. Εκχωρεί εκπαιδευτικές αρμοδιότητες στηΓενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.)και σε Ομοσπονδίες, μετατρέποντας διοικητικές υπηρεσίες και αθλητικούς οργανισμούς, σε φορείς εκπαίδευσης, πιστοποίησης και κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων.
 
Υπογραμμίζοντας την αντίθεσή τους στα προαναφερθέντα σημεία με κύρια επιχειρήματα πως η άσκηση σχετίζεται άμεσα με την υγεία των πολιτών κάθε ηλικίας και την ηθικο-κοινωνική ανάπτυξη των νέων και απαιτείται εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και παιδαγωγική κατάρτιση, αλλά και το γεγονός ότι η Αθλητική Επιστήμη (SportScience) των Ελληνικών Πανεπιστημίων (Τ.Ε.Φ.Α.Α.), σύμφωνα με τους παγκόσμιους ανεξάρτητους οργανισμούς αξιολόγησης, βρίσκεται στην 20η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και είναι πρωτοπόρα στην Ελλάδα ανάμεσα στις γνωστές επιστήμες των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η Σύγκλητος ανακοίνωσε πως προσυπογράφει τα ψηφίσματα των ΤΕΦΑΑ, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, αναθεωρηθεί και να αναμορφωθεί, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται και να προβάλει την ακαδημαϊκή λειτουργία και την επιστημονική κατάρτιση των αποφοίτων των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
 
Σύμφωνος με τις προτάσεις των ΣΕΦΑΑ ο Γιώργος Βασιλειάδης
 
Λίγη ώρα πριν ωστόσο ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε την αποδοχή των προτάσεων των Κοσμητόρων και των Προέδρων των Σχολών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού όλης της χώρας, όπως αυτές κατατέθηκαν στην συνάντηση που είχαν στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας.
 
Συγκεκριμένα σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης για το ΕΑΚΗ, ο κ.Βασιλειάδης αναφέρθηκε και στο σχέδιο νόμου για το θέμα των προπονητών-εκπαιδευτών επισημαίνοντας πως σε απάντηση των αντιδράσεων για το θέμα των προπονητών «αποδεχόμαστε τις ενστάσεις των κοσμητόρων σχετικά με το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των προπονητών και τις διαφορετικές διαβαθμίσεις που ενδεχόμενα θα πρέπει να υπάρχουν, θέτοντας ως βάση την εξαιρετική απόφαση ψήφισμα του ΤΕΦΑΑ Σερρών και βάζοντας το και αυτό στο τραπέζι του διαλόγου».
 
«Καταρχάς πολλοί χωρίς να έχουν διαβάσει επί της ουσίας το σχέδιο νόμου, το ερμήνευσαν όπως ήθελαν. Ωστόσο μέσα στον ορυμαγδό των φωνών, υπήρχαν και φωνές ψύχραιμες τις οποίες εμείς αποδεχτήκαμε σε συζητήσεις με κοσμήτορες και με προέδρους σχολών. Άλλωστε αυτό είναι και το νόημα της διαβούλευσης. Να υπάρχει συζήτηση και να προχωράμε σε βελτιώσεις όπου και αν χρειάζονται» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Αθλητισμού για να εξηγήσει πως «πρέπει να βρεθεί μια λύση για τα επαγγελματικά δικαιώματα για να κατοχυρωθούν πραγματικά αυτά τα παιδιά διότι αυτή τη στιγμή είναι όλα στον αέρα. Αυτή τη συζήτηση δεν τόλμαγε κανένας να την ανοίξει, το κάναμε εμείς, διασφαλίζοντας και τα Πανεπιστήμιά μας και τους αποφοίτους μας και το σύνολο της δομής της παιδείας της χώρας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.