Πολλες οι δυνατοτητες στην Κοινωνικη Οικονομια και στη Ροδοπη

Εκδήλωση για την ενίσχυση της Κοινωνικής Οικονομίας στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας και Βουλγαρίας - Το επόμενο διάστημα αναμένονται χρηματοδοτικά προγράμματα για την στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα

Ο ρόλος του κοινωνικού επιχειρηματία, οι προκλήσεις και το θεσμικό πλαίσιο, καθώς και το  περιβάλλον, οι συνθήκες και τα εργαλεία ενίσχυσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας παρουσιάστηκαν το πρωί της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου σε  ανοικτή ημερήσια εκδήλωση που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Ροδόπης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., στο πλαίσιο του έργου “Social Forces” «Ενίσχυση του Κοινωνικού Επιχειρηματικού Πνεύματος μέσω της δημιουργίας καινοτόμων Δομών Στήριξης στη διασυνοριακή περιοχή», που εντάχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας «INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020».
 
Η ημερίδα είχε σαν σκοπό να προβάλλει τις δράσεις της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη τοπική κοινωνία, αλλά παράλληλα να ενημερώσει και να κινητοποιήσει κάθε εμπλεκόμενο ή ενδιαφερόμενο φορέα και πολίτη για το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών δραστηριοτήτων της Κοινωνικής Οικονομίας και των πλεονεκτημάτων της για το σύνολο της κοινωνίας, με τη συμμετοχή εμπλεκομένων τόσο από τη χώρα μας όσο και από τη Βουλγαρία. 

Δυνατότητες και προβλήματα στην κοινωνική Οικονομία 

Στόχος του προγράμματος είναι να εξεταστεί η κοινωνική επιχειρηματικότητα τόσο στην περιοχή μας (στη Ροδόπη λειτουργούν περίπου 10 ΚΟΙΝΣΕΠ) όσο και στις γειτονικές μας περιοχές της Βουλγαρίας, σημείωσε ο κ. Στάθης Κεφαλίδης, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης, ώστε να εντοπιστεί το επίπεδό της, ποιοι ασχολούνται με αυτή αλλά και τι προβλήματα έχουν.
 
Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν πως θα κινητοποιηθεί ο κόσμος, να μπει στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, να εκπαιδευτεί και να επιμορφωθεί ώστε να αναδειχθεί στις τοπικές κοινωνίες ότι η Κοινωνική οικονομία είναι απαραίτητη στις μέρες μας, μιας και αποτελεί κομμάτι της Ελληνικής κουλτούρας γενικότερα, που έρχεται από πολύ παλιά.
 
Μέσα από το πρόγραμμα αναμένεται να εντοπισθούν προβλήματα που θα κοινοποιηθούν στους αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με τους οποίους έχουν επαφή καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ώστε να τα διορθώσουν είτε νομοθετικά όπου χρειάζεται, είτε με δικά τους προγράμματα.
 
«Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο που έρχεται να συμπληρώσει και να βοηθήσει την κοινωνική επιχειρηματικότητα στις περιοχές όπου κινούμαστε, όπου είναι και ιδιαίτερα απαραίτητη» σημείωσε ο κ. Κεφαλίδης, επισημαίνοντας πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δημιουργούν κοινωνική βάση σε Περιφέρειες, όπως η δική μας, που είναι σε βαθμό ανάπτυξης.
 
Σε αυτές χρειάζεται, τόνισε, η συλλογική δράση, για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα του περιβάλλοντος, των συνεταιρισμών, να προωθήσουν τα τοπικά τους προϊόντα, να αναδείξουντον τρόπο που ζουν και να λύσουν προβλήματα όπου υστερεί το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας.
 
Στον ένα χρόνο που τρέχει το πρόγραμμα, τα κυριότερα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην δική μας πλευρά, είναι ζητήματα που παρουσιάζονται σε όλες τις ΚΟΙΝΣΕΠ  της χώρα μας, που δυσκολευόταν γιατί αντιμετωπίζονταν ως επιχειρήσεις της ευρύτερης οικονομίας, παρόλο που πρόσφατα τα πράγματα βελτιώθηκαν, μέσα από την μέριμνα που υπήρξε για την βελτίωση των φορολογικών κινήτρων.
 
Αυτό που παραμένει αγκάθι ωστόσο είναι η χρηματοδότηση, μιας και οι ΚΟΙΝΣΕΠ δεν μπορούν να ζητήσουν χρηματοδότηση από μια τράπεζα. Ο κ. Κεφαλίδης ωστόσο έκρινε ως το κυριότερο πρόβλημα την αντίληψη των δημόσιων φορέων και γενικότερα της κοινωνίας για το τι είναι Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.
 
Σε αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, τόνισε γιατί όταν μια κοινωνία έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται η κοινωνική επιχειρηματικότητα, τότε θα εντοπιστούν πιο εύκολα και πεδία στα οποία χρειάζεται και θα αναδειχθούν οι επιχειρήσεις. 

Παράδειγμα ΚΟΙΝΣΕΠ οι αγροτικοί συνεταιρισμοί 

Η χώρα μας έχει εμπειρία σε μια συγκεκριμένη μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητάς, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι παρόλο που είχαν σε πολλές περιπτώσεις αποτυχίες, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα και για το τι πήγε καλά αλλά και τι μπορεί να διορθωθεί.
 
Οι συνεταιρισμοί που είναι επιτυχημένοι σήμερα, σημείωσε ο κ. Κεφαλίδης, είναι επιτυχημένοι γιατί πάτησαν επάνω στην αρνητική εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, και πολλοί αγρότεςπλέονείναιιδιαίτερα ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι για το θέμα, και γνωρίζουν τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει. 

Μακριά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ο τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα 

Για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία μετά την κρίση μίλησε ο κ. Ευάγγελος Νικολαΐδης, Ειδικός Γραμματέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, ο οποίος εξήγησε πως ο τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας στη χώρα μας είναι μακριά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, δίνοντας μάλιστα και αριθμητικά δεδομένα τα οποία δείχνουν πως  ανέφερε ενώ στην Ευρώπη ανέρχεται σε 7-8%, στην Ελλάδα βρίσκεται μόλις στο 1%.
 
Παρόλα αυτά η περίοδος της κρίσης το 2010 -15 έδειξε πως ο χώρος είναι σε θέση να καλύψει κοινωνικές ανάγκες, και αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη δείχνοντάς ότι έχει δυνατότητες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέου εισοδήματος αλλά και κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
 
Αυτό δε, φάνηκε πως μπορεί να γίνει με ένα δημοκρατικό τρόπο, μέσα από συλλογικές προσπάθειες και την ανάδειξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο ο κ. Νικολαΐδης θεωρεί πως χρειάζεται η χώρα. 

Να προετοιμαστούν οι φορείς για την διεκδίκηση των πόρων 

Για τις χρηματοδοτήσεις των ΚΟΙΝΣΕΠ, σημείωσε πως βρίσκονται στην τελευταία φάση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών, και θα ξεκινήσει να τρέχει το πρόγραμμα για τους υφιστάμενους φορείς, ύψους 27 εκ. ευρώ, του οποίου θα ακολουθήσει ένα αποκεντρωμένο πρόγραμμα από τις Περιφέρειες το οποίο θα φτάσει τα 82 εκ. ευρώ.
 
Για αυτό και οι υφιστάμενοι φορείς θα πρέπει να ετοιμαστούν, να προετοιμάσουν τις απαραίτητές αιτήσεις, ώστε να διεκδικήσουν τους πολύ σημαντικούς πόρους αυτούς με σωστή τεκμηρίωση.
 
Όσον αφορά τα Κέντρα στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως έχουν εγκριθεί ήδη 13 τέτοια κέντρα, ενώ βρίσκονται τώρα στην αξιολόγηση των ενστάσεων με τα τελικά αποτελέσματα να δημοσιεύονται τις επόμενες μέρες.
 
Δυστυχώς στην Περιφέρεια ΑΜΘ δεν έχει εγκριθεί κάποιο Κέντρο, ενώ μάλιστα ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως από ότι φαίνεται δεν υπήρξε και κάποια αίτηση από την περιοχή.
 
Για αυτό και ελπίζει πως αν ανοίξει δεύτερος κύκλος δημιουργίας των Κέντρων, θα προσέλθουν οι ενδιαφερόμενοι με τεκμηριωμένες προτάσεις που θα ανταποκρίνονται και στις προδιαγραφές της πρόσκλησης αλλά και να καλύψουν τυχόν αδυναμίες, μιας και αναμένουν από τα Κέντρα στήριξης μια σημαντική συνεισφορά στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας.
 
Όσο για το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο προορίζεται για την χρηματοδότηση των ΚΟΙΝΣΕΠ, τόνισε πως βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και αναμένουν την μελέτη την άνοιξη του 2019, ώστε να προχωρήσουν ανάλογα με τα δεδομένα που θα τους δώσουν. 

Απαραίτητη και στις δύο χώρες η Κοινωνική Οικονομία 

Να αναδείξει το ενδιαφέρον του κοινού και από τις δύο πλευρές των συνόρων για τον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας θέλει το έργο “Social Forces” που παρουσιάστηκε, σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χάσκοβο κ. Yancho Yanev, η δομή του οποίου είναι εταίρος σε αυτό.
 
Αυτό που θέλουν είναι να υπάρξει, αν είναι δυνατόν, μια πρόοδος στην εφαρμογή της κοινωνικής οικονομίας, και μέσα από την εκδήλωση να υπάρξει διάχυση της σημασίας της.
 
Άλλωστε  είναι πολλοί αυτοί που προσμένουν πολλά από το έργο, με άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να έχουν έρθει στην περιοχή μας τους προηγούμενους μήνες για να συναντήσουν μέλη ΚΟΙΝΣΕΠ.
 
Οι περιοχές και των δύο χωρών, είναι απομακρυσμένες από το κέντρο, σημείωσε ο κ. Yanev, που αντιμετωπίζουν πολλά κοινά ζητήματα, και σε αυτές θα πρέπει να αναζητηθεί πως θα ενθαρρυνθεί το κοινό ώστε να κάνουν βήματα μπροστά και να ασχοληθούν με ζητήματα όπως η κοινωνική οικονομία.
 
Αυτό ακριβώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει, σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, το έργο, και προσμένουν να υπάρξει ενδιαφέρον και ανάπτυξη στο πεδίο αυτό, για το καλό όλων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.