Καπνοπαραγωγοι μαινομενοι

Για εμπαιγμό κατηγορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης, μετά τις μειωμένες αποζημιώσεις

Δηλώνουν αποφασισμένοι να  βγουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν όσα τους αναλογούν

 
Με οργή υποδέχτηκαν οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης τις ανακοινώσεις για την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 8,2 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς καπνού ποικιλίας «Μπασμά» που ανακοίνωσε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης.
 
Και αυτό γιατί αφενός η αποζημίωση ανά στρέμμα είναι πολύ χαμηλότερη από τη ζημιά που προκλήθηκε, ενώ οι πρώτες ενδείξεις είναι πως θα αποζημιωθούν και πολύ λιγότερα στρέμματα από αυτά που επλήγησαν στην περιοχή μας.
 
Αυτό τόνισε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Εσάτ Χουσεΐν, που μαζί με το ΔΣ παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για το θέμα.
 
Όπως ανέφεραν το ποσό που αναλογεί στη Ροδόπη δεν καλύπτει τις ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών που ασχολούνται με τον καπνό, αλλά και πως ακόμα και τα 100 ευρώ ανά στρέμμα που ανέφερε ο Υπουργός θα είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερα

Το υπουργείο αποφάσισε χωρίς αυτούς

Ο κ. Εσάτ υπενθύμισε πως στη Ροδόπη υπάρχουν 6.000 οικογένειες που ζουν μόνο από τον καπνό, με πολλούς από αυτούς να πλήττονται από την νεκρωτική ίωση και την ξηρασία της φετινής χρονιάς, με ζημιές να ξεπερνούν το 50 με 60% σε πολλές καλλιέργειες ενώ υπήρχαν και καλλιεργητές που είδαν πλήρη απώλεια της παραγωγής τους.
 
Το πρόβλημα αυτό το γνωστοποίησαν σε όλους τους φορείς, τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στους βουλευτές της Ροδόπης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως τόνισε πως χωρίς να τους ρωτήσουν και να διαβουλευτούν μαζί τους για τη ζημιά, αποφάσισε το υπουργείο χωρίς αυτούς.
 
«Μέχρι και την τελευταία εβδομάδα μας έλεγαν οι βουλευτές ότι θα καθίσουμε μαζί, πριν ανακοινωθεί το ποσό, και μετά θα το ανακοινώσουμε όλοι μαζί, για να ευχαριστηθούν και οι καπνοπαραγωγοί μας» σημείωσε, όμως αυτό δεν έγινε.
 
Αφού παρουσίασε όλη την αλληλογραφία που έχει με το Υπουργείο για το ζήτημα, αλλά και μίλησε για τις συναντήσεις που είχαν για το θέμα, τονίζοντας πως αυτό που ζήτησαν ήταν η δυνατότητα να συντηρήσουν τις οικογένειές τους για να μπορέσουν περάσουν την χρονιά.
 
Τελικά παρά τις υποσχέσεις, δεν ενημερώθηκαν, μόνο το έμαθαν μέσω τρίτων. Μάλιστα πριν από λίγο διάστημα είχαν μάθει από καπνοπαραγωγούς των Σερρών, που είχαν ενημέρωση, ότι στη Ροδόπη αναλογούσαν 1.800.000 ευρώ, δηλαδή 35 ευρώ το στρέμμα, εξαιρετικά χαμηλότερο από το βιώσιμο. Για αυτό και έκαναν κινήσεις για να ανέβει το ποσό, και τους προσκάλεσαν κάτω στο υπουργείο, για να είναι παρόντες στην ανακοίνωση που έγινε την Τρίτη στο υπουργείο, από την οποία απείχαν επιδεικτικά για να μεταφέρουν το μήνυμα ότι δεν αποδέχονται αυτά τα χρήματα.
 
Ακόμα και το ποσό των 100 ευρώ το στρέμμα που ανακοινώθηκε, θεωρεί ότι δεν ισχύει, λόγω του μεγαλύτερου αριθμού στρεμμάτων καπνού που έχει η Ροδόπη, με τον κ. Εσάτ να εκτιμά, με βάση το ποσό από τα 8,2 εκ. ευρώ που αναλογεί στη Ροδόπη, πως η αποζημίωση θα ανέλθει σε λιγότερα από 70 ευρώ το στρέμμα. Αυτό που εντείνει την ανησυχία τους είναι ότι παρόλο που καταγράφηκαν ζημιές σε περίπου 21.000 στρέμματα, ο ΕΛΓΑ τους δήλωσε πως θα πληρωθούν μόνο 8,5-9.000 στρέμματα.

Δημιουργική ασάφεια στις αποζημιώσεις

Ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει, παρά τις ανακοινώσεις, τι ποσό ακριβώς θα δοθεί στη Ροδόπη, όμως παρόλο που αρχικά θα τηρήσουν στάση αναμονής, όμως έχουν πάρει την απόφαση, ως ΔΣ, να κάνουν ότι χρειάζεται, για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν αυτή την αδικία προς τους καπνοπαραγωγούς.
 
Για αυτό και θα ενημερώσουν όλους τους τοπικούς φορείς, αλλά και θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, που δεν θα περιοριστούν στη μία μέρα, αλλά θα είναι συνεχόμενες, και δεν θα ξεχάσουν αυτή την κίνηση.
 
Η κυβέρνηση, σημείωσε, είχε μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά την έχασε, και τόνισε πως μετά από αυτή την αδικία, θα βρουν τρόπο για να δικαιωθούν, γιατί διαφορετικά θα χαθούν όλοι.
 
Ο κ. Εσάτ σημείωσε πως για να καλύψει η αποζημίωση τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης, θα πρέπει το ύψος της να ανέλθει σε 12 εκ. ευρώ, και αυτό γιατί ακόμα και αν κάποιος έχει 50% απώλειες, έχει χάσει 75 κιλά το στρέμμα, που με μέση τιμή να κινείται στα 5 ευρώ, η απώλεια πλησιάζει τα 375 ευρώ, και φυσικά είναι πολλαπλάσια, αν σκεφτούμε ότι κάποιοι καλλιεργητές είχαν πλήρη απώλεια της παραγωγής τους.
 
«Όταν παίρνουν τα παίρνουν όλα, όταν δίνουν δίνουν λίγα» σημείωσε ο κ. Εσάτ Χουσεΐν, και τόνισε πως θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα που δικαιούται η Ροδόπη στους καπνοπαραγωγούς. «Ήδη έχουν πλεονάσματα, να τα δώσουν στους καπνοπαραγωγούς μας» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
 
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να μας ακούσει. Κάναμε υπομονή, για το καλό των καπνοπαραγωγών μας, όμως από εδώ και πέρα να μην περιμένουν τίποτα από εμάς» ανέφερε, σημειώνοντας πως είχαν υποσχέσεις για 300 ευρώ το στρέμμα, ενώ τελικά τους δίνουν 100 ευρώ το στρέμμα, και αυτό δεν ξέρουν πόσοι θα το πάρουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.