Με προβληματισμο για το σημερα και προτασεις για το αυριο το ΔΠΘ στη Συνοδο Πρυτανεων – Αντιπρυτανεων

Μαρία Μιχαλοπούλου:«Η κουβέντα για το αύριο ξεκινάει, με το πώς θα στηρίξει το υπουργείο Παιδείας, το Δημοκρίτειο στο σήμερα»

Με 54 θέματα – ζητήματα προς συζήτηση ξεκίνησε χθες στην Αθήνα η τριήμερη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές Σάββατο, παρουσία και του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Τα ανοιχτά αυτά ζητήματα αφορούν στην νέα εποχή που διαμορφώνεται με τις εξαγγελθείσες αλλαγές του νέου χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρας μας, και αφορούν πιο συγκεκριμένα σε ζητήματα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Οικονομικών, Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, ζητήματα έρευνας και φοιτητικής μέριμνας και πολλά άλλα μεταξύ των οποίων ο κανονισμός λειτουργίας των ΑΕΙ, τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά, η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, καθώς και θέματα που έχουν απασχολήσει και την πρόσφατη επικαιρότητα, όπως αυτό της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια.   
 
Στις εργασίες της Συνόδου δίνει το «παρών» και το Πρυτανικό Συμβούλιο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για την επόμενη ημέρα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά και προκρίνοντας τα θέματα εκείνα που ήδη έχουν προκαλέσει προβλήματα και αντιδράσεις για τα υφιστάμενα τμήματά του.

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις»

Από την Αθήνα και τις εργασίες της Συνόδου, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΔΠΘ κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, μεταφέροντας το κλίμα υπό το οποίο αυτή διεξάγεται αλλά και τα όσα αναμένονται να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης.
 
Όπως εξήγησε η ίδια μετέχει στο κομμάτι που αφορά την Επιτροπή Ερευνών αλλά και τους  ειδικούς λογαριασμούς, επί των οποίων απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βρουν εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του νέου χρόνου. Όπως τόνισε «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στα θέματα αυτά, πολλά εκ των οποίων είναι κοινά, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι μπορούμε να τα διαχειριστούμε με τον ίδιο τρόπο».  Ζητήματα που άπτονται με τις διευρύνσεις των Πανεπιστημίων και τις συνενώσεις με ΤΕΙ, το οποίο και χαρακτήρισε «φλέγον» ως ζήτημα, επί του οποίου έως και το προσεχές Σάββατο, όπου θα δώσει το «παρών» και ο κ. Γαβρόγλου θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο απόψεων ώστε  να εξασφαλιστεί μία πιο ομαλή κατάσταση για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
  
«Κάθε πανεπιστήμιο έρχεται από ένα διαφορετικό σημείο και καλείται να υπηρετήσει το κοινό θεσμικό πλαίσιο» τόνισε η ίδια ερωτηθείσα σχετικά με την πορεία των συζητήσεων για να εξειδικεύσει έπειτα στα ζητήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η πραγματικότητα του ΔΠΘ σύμφωνα με την ίδια έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, καθώς παρά το γεγονός ότι δεν έχει μπει στην επόμενη ημέρα σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση ή συνένωσή του, αντιμετωπίζει ήδη τις συνέπειες των εξαγγελιών που έχουν γίνει επί του θέματος.
 
Η κ. Μιχαλοπούλου επεσήμανε πως για τα ανοιχτά ζητήματα του ΔΠΘ, όπως αυτό της νέας Νομικής Σχολής που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, αναμένεται η συνάντηση του Πρύτανη κ. Πολυχρονίδη με τον κ. Γαβρόγλου, για να προκρίνει, ωστόσο πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του σήμερα, που θα οδηγήσουν, όπως εξήγησε, στο αύριο, ήτοι τη διεύρυνση.

«Προτεραιότητα η επίλυση της υποστελέχωσης του ΔΠΘ»

«Σήμερα στο πανεπιστήμιο αντιμετωπίζουμε μια σημαντικότατη υποστελέχωση, όσον αφορά το διοικητικό προσωπικό, αλλά και στο ακαδημαϊκό προσωπικό, η οποία δυσκολεύει την καθημερινότητα και μας προβληματίζει σε σχέση με την επόμενη ημέρα, την ημέρα της διεύρυνσης. «Η επίλυση αυτού του προβλήματος για μένα είναι προτεραιότητα και θα πρέπει να τεθεί εξ αρχής, γιατί εύκολη λύση ώστε να προχωρήσουμε χωρίς προβλήματα στη διεύρυνση δεν υπάρχει» υπογράμμισε η ίδια χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως ανοιχτά ζητήματα υπάρχουν και με άλλες σχολές, καθώς όπως διαμορφώνεται ο χάρτης «και άλλες σχολές μας και άλλα τμήματα θα έχουν πρόβλημα ή θα βρεθούν σε μετέπειτα σειρά προτίμησης».
 
«Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να λυθούν πριν καταλήξουμε στο τι θα σημαίνει για μας η διεύρυνση, ποιες σχολές, ποια ερευνητικά ινστιτούτα, ποιες δομές αυτή θα περιλαμβάνει, μιας και άμεσα κατατίθεται το οργανόγραμμά μας, το οποίο θα δώσει την οργανωτική δομή του πανεπιστημίου» συνέχισε για να επισημάνει πως «αυτά ξεκινούν από σήμερα και προδιαγράφουν το αύριο».
 
«Δεν είναι μόνο ποιες σχολές θα ιδρύσουμε και πόσο άμεσα θα τις ιδρύσουμε, αλλά κυρίως κάτω από ποιες προϋποθέσεις αυτές θα ιδρυθούν, γιατί κανένας  μας δεν θέλει αυτή η διεύρυνση να είναι εις βάρος της υπάρχουσας δομής τους πανεπιστημίου μας» εξήγησε, καταλήγοντας ότι «η κουβέντα για το αύριο ξεκινάει με το πώς θα στηρίξει το υπουργείο Παιδείας, το Δημοκρίτειο στο σήμερα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.