Απαραιτητη η συντονισμενη προσπαθεια για τη στηριξη της Νομικης Κομοτηνης

Δημήτρης Χαρίτου: «Πολύ αρνητική εξέλιξη και για το Δημοκρίτειο και για την περιοχή η ανακοίνωση τέταρτης Νομικής»

Συνέργειες και προγραμματικές συνεργασίες βλέπει ο κ. Χαρίτου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

 
Την πεποίθηση πως η ίδρυση της 4ης Νομικής, που αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη τόσο για το ΔΠΘ όσο και για την περιοχή μας, μπορεί να ανασχεθεί αν υπάρξει συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια, εξέφρασε στο ραδιόφωνο του «ΠτΘ» και τη Νατάσσα Βαφειάδου ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΑΜΘ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συμμετείχε και στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή τις προηγούμενες μέρες.
 
Σημείωσε δε πως θα τεθεί και σε ανώτατο κομματικό επίπεδο το ζήτημα, ώστε να γίνει κατανοητό ότι όχι μόνο δεν πρέπει να προχωρήσει η αποδυνάμωση του ΔΠΘ, αλλά αντίθετα να στηριχθεί και να ενδυναμωθεί.
 
Ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, μιλώντας για αμοιβαία προσέγγιση με τον ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό συνδυασμό του κ. Κώστα Κατσιμίγα, ενώ σε επίπεδο Δήμου Κομοτηνής, στάθηκε στην ανάγκη για συζήτηση και προσέγγιση σε προγραμματικό επίπεδο πριν τις εκλογές.
 
Όσο για τα σχέδιά του, σημείωσε πως παραμένει  ενεργός πολιτικός όλα αυτά τα χρόνια, όμως τους ρόλους και τις θέσεις ευθύνης θα τις καθορίσει η κοινωνία με τις επιλογές που θα κάνει.

Απόλυτα δικαιολογημένη η ανησυχία για τη Νομική

Πολύ αρνητική εξέλιξη και για το Δημοκρίτειο αλλά και για την περιοχή μας χαρακτήρισε την ανακοίνωση του κ. Γαβρόγλου για την 4η Νομική ο κ. Χαρίτου, που θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη και την ανησυχία και τον έντονο τρόπο που αντιδρούν οι τοπική φορείς, η πανεπιστημιακή κοινότητα, μέσω των νομικών σχολών σε όλη την Ελλάδα, αλλά και ο νομικός κόσμος, μέσω  της Ολομέλειας αλλά και των τοπικών δικηγορικών συλλόγων.
 
«Αν κάτι χρειάζεται σήμερα το ΔΠΘ, σε μια περίοδο που βγαίνουμε από μια έντονη πίεση ως χώρα και ως κοινωνία, είναι η στήριξή του, η ενδυνάμωση του και των υπαρχουσών σχολών όπως η Νομική, αλλά και με νέα τμήματα τα οποία είναι στο τραπέζι για συζήτηση», τόνισε, για να προσθέσει ότι κατά τη γνώμη του δεν χρειαζόταν η με έμμεσο τρόπο αποδυνάμωση της νομικής σχολής, που βλέπουμε στην προκειμένη περίπτωση.
 
Τόνισε δε πως αν το ενδιαφέρον του Υπουργού Παιδείας είναι να δημιουργηθούν νέα πιο σύγχρονα αντικείμενα ή πεδία γνώσεων στη νομική επιστήμη, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, η πιο ορθή, λογική λύση πιστεύει πως θα ήταν να δημιουργηθούν αυτά στις υπάρχουσες σχολές, όχι η δημιουργία μιας νέας σχολής.

Συνυφασμένη με την ιστορία της περιοχής η Νομική

Ο ίδιος συμπλέει με την άποψη που διατυπώνεται από τις νομικές σχολές και τον νομικό κόσμο ότι αυτή η απόφαση δεν έχει ούτε ακαδημαϊκά ούτε κοινωνικά ούτε εργασιακά κριτήρια. Σημείωσε δε πως τα πελατειακά δώρα είναι στο DNA του παλαιού πολιτικού χρεοκοπημένου συστήματος, της Ν.Δ. και του τέως ΠΑΣΟΚ, και δεν ταιριάζουν με το προφίλ της παράταξής τους. Για αυτό και θα τεθεί, και σε ανώτατο κομματικό επίπεδο πολύ σύντομα, ώστε να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η υπόθεση αλλά ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης, στήριξης, ενδυνάμωσης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Άλλωστε το Δημοκρίτειο και η Νομική Σχολή είναι συνυφασμένα με την ιστορία και την ανάπτυξη του τόπου, σε μια διαδρομή που πηγαίνει παράλληλα και δίπλα, για αυτό και αποτελεί χρέος όλων των φορέων, και όποιου έχει θέση ευθύνης, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να δημιουργηθεί το κλίμα για να ανακληθεί η απόφαση για την 4η Νομική.
 
Και αυτό θα γίνει, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτου, με τεκμηριωμένο λόγο, σαφή επιχειρήματα, αλλά και με τη δυναμική παρουσία της κοινωνίας στο προσκήνιο, έτσι ώστε ο διάλογος και η συζήτηση που θα γίνει με το υπουργείο Παιδείας, ίσως και σε ανώτερο επίπεδο, να μπορέσει να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ αισιοδοξεί πως αν η κοινωνία το πιστέψει χωρίς τα αισθήματα ανταγωνισμού προς άλλους, αλλά κυρίως ανάδειξης της ανάγκης στήριξης και ενίσχυσης του ΔΠΘ και των υπαρχουσών σχολών, θα το πετύχει.

Ανάγκη για νέα περιφερειακή διοίκηση στην ΑΜΘ

Ερωτηθείς για τις περιφερειακές εκλογές, ο κ. Χαρίτου, ο οποίος από το 2010 έως το 2014 είχε θητεύσει ως Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜΘ, σημείωσε πως σε ένα αρκετά συνωστισμένο πεδίο στην Περιφέρεια ΑΜΘ για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να μην περιοριζόμαστε στα πρόσωπα, αλλά να κατατεθούν σχέδια και προγράμματα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.
 
« Όταν δεν υπάρχουν διακριτά προγράμματα, από τους εν δυνάμει υποψηφίους, προφανώς αντιλαμβάνεστε ότι δεν μιλάμε για υποψηφιότητες με στόχευση την ανάδειξη της περιφέρειας, αλλά κυρίως ότι οι διαφορές που βλέπετε από τον ίδιο χώρο, τις εκλαμβάνουν κυρίως ως προσωπικές», σημείωσε.
 
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, αναμένει σύντομα με επίσημο τρόπο να ανακοινωθεί στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα του κ. Κώστα Κατσιμίγα, σημειώνοντας πως όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουν μαζί με απόλυτο σεβασμό και της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας, και του αδέσμευτου του χαρακτήρα της κίνησης,στη βάση της κοινής αγωνίας ότι η Περιφέρεια πρέπει να γυρίσει στις επόμενες εκλογές σελίδα.
 
Και αυτό θα γίνει, κατά τον κ. Χαρίτου «μόνο αν αναδειχθεί μια νέα περιφερειακή διοίκηση, η οποία θα έχει ιδέες αλλά και γνώση των δυνατοτήτων της Περιφέρειας, εμπειρία, όραμα, ικανότητες και αποτελεσματικότητα που λείπουν, ώστε η Περιφέρεια να βγει από το τέλμα και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος όλου του προηγούμενου διαστήματος».
 
Η συνεργασία αυτή, τόνισε ο κ. Χαρίτου, γίνεται γιατί υπάρχει μια κοινή αναγνώριση των δυνατοτήτων που έχει η Περιφέρεια, αλλά και συμπτώσεις στην αντίληψη των μεγάλων ισχυρών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Περιφέρεια σε κρίσιμους τομείς λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης. «Έχουμε συμπτώσεις με τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Κατσιμίγας, πάντα με σεβασμό στην ανεξαρτησία και στην αυτονομία που έχει η αυτοδιοικητική κίνηση, θα καταθέσουμε τις ιδέες, τις προτάσεις μας και τις απόψεις μας, αλλά ο τελικός λόγος και  οι αποφάσεις ανήκουν στην περιφερειακή κίνηση που θα ηγηθεί» τόνισε, όμως είναι βέβαιος πως μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και για την Περιφέρεια.

Συμφωνίες πριν τις εκλογές στον Δήμο Κομοτηνής

Όσο για τις εξελίξεις στο Δήμο Κομοτηνής, σημείωσε πως ο Κλεισθένης βάζει μπροστά σε όλους μεγάλα διλήμματα, γιατί λόγω της απλής αναλογικής, όποιος εκλεγεί δήμαρχος θα υποχρεωθεί να ανοίξει τη βεντάλια της συζήτησης, του διαλόγου, της συνεργασίας, των συναινέσεων, των κοινών τόπων.
 
Αυτό όμως μπορεί να γίνει είτε πριν τις εκλογές είτε μετά τον πρώτο γύρο. Αν γίνει πριν, τόνισε ο κ. Χαρίτου, θα πρέπει να γίνει με λογική, ειλικρίνεια, ωριμότητα, σύνεση και χωρίς πάθη, έτσι ώστε, αν υπάρχει κοινός προγραμματικός τόπος, να αναζητηθούν και πρόσωπα που μπορεί να ηγηθούν αυτού του εγχειρήματος.
 
Συμφωνίες μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, θα είναι ανοιχτές στην κατηγορία πως υπάρχουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, για αυτό και η αυτοδιοικητική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή μας κατέθεσε δημόσια πρόταση για συζήτηση με δημόσιο τρόπο, στη βάση προγραμμάτων και θέσεων και αυτό ελπίζει πως θα κάνουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.