Ανακαινιση απο το καλοκαιρι για τις φοιτητικες εστιες Κομοτηνης και Ξανθης

Μνημόνιο συνεργασίας για το έργο, που αναμένεται να κοστίσει περίπου 13 εκ. ευρώ, υπέγραψαν ΔΠΘ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ - Πρωτοπορεί ξανά το ΔΠΘ στην προσπάθεια ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας

Μνημόνιο συνεργασίας για την βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων των φοιτητικών εστιών σε Κομοτηνή και Ξάνθη, υπέγραψαν την Τρίτη 8 Ιανουαρίου το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στην Κομοτηνή.
 
Το μνημόνιο προβλέπει την εκπόνηση μελετών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την τεχνική υποστήριξη και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, με τα έργα που θα γίνουν με βάση τις μελέτες αυτές να χρηματοδοτούνται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
 
Επίσης το ΔΠΘ αναλαμβάνει την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών σίτισης, καθαριότητας και φύλαξης που αφορούν στην λειτουργία των δύο φοιτητικών εστιών και εστιατορίων των Πανεπιστημιουπόλεων Κομοτηνής και Κιμμερίων Ξάνθης.
 
Το μνημόνιο υπέγραψαν από πλευράς του Δ.Π.Θ. ο Πρύτανης Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, και από πλευράς του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δημήτριος Ζέρβας.
 
Αυτή είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ με ακαδημαϊκό ίδρυμα, με τους δύο άντρες να εκφράζουν την ελπίδα πως εγκαινιάζει μια παραγωγική και αναπτυξιακή σχέση συνεργασίας.
 
Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι, με τις εργασίες, που υπολογίζεται να κοστίσουν 7 εκ. ευρώ για την Ξάνθη και 5-6 εκ. ευρώ για την Κομοτηνή, να αρχίζουν αμέσως μετά. 

Βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των φοιτητών 

Η συνεργασία αυτή, σημείωσε ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Πολυχρονίδης, έχει σαν στόχο την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των φοιτητών στις εστίες, καθώς και των εστιατορίων σίτισης.
 
Για αυτό, πέρα από την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, θέτουν σε λειτουργία μια εφαρμογή, μέσω της οποίας θα ενημερώνονται και οι ίδιοι και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν και να έχουν αυτά μια καλύτερη και πιο άμεση αντιμετώπιση.
 
Για την προετοιμασία της όλης συνεργασίας έδωσε τα θερμά του συγχαρητήριά και ευχαριστίες τόσο στον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που παρέστησαν στην υπογραφή, καθώς και τους Αντιπρυτάνεις του πανεπιστημίου, ιδιαίτερα τον κ. Φώτη Μάρη, οι αρμοδιότητες του οποίου είναι πιο συναφείς με την συγκεκριμένη συνεργασία.
 
Εξέφρασε δε την ελπίδα πως οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να ξεκινήσουν την ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών σε Ξάνθη και Κομοτηνή. 

Πρωτοπορεί το ΔΠΘ 

Το μνημόνιο αυτό, το πρώτο του είδους του, μεταξύ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος, έρχεται να δώσει λύση στις εκκρεμότητες που δημιουργήθηκαν από τη δημιουργία του Ιδρύματος το 2011, όταν συγχωνεύτηκαν το Ινστιτούτο Νεολαίας και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, σημείωσε ο πρόεδρος του κ. Δημήτριος Ζέρβας.
 
Τότε δεν ξεκαθαρίστηκαν οι σχέσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με τα πανεπιστήμια, και έτσι έχει παραμείνει μια δυστοκία στη συνεργασία με αυτά, και τώρα με το μνημόνιο συνεργασίας το ΔΠΘ πρωτοπορεί στην προσπάθεια να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι των δύο πλευρών, προς όφελος των φοιτητών που διαμένουν και σιτίζονται στις εστίες.
 
Θεωρεί μάλιστα πως η κίνηση του ΔΠΘ θα πρέπει να αποτελέσει και υπόδειγμα και για τα υπόλοιπα πανεπιστήμια.
 
Έτσι πιστεύει πως στο επόμενο διάστημα θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ανακοινώσεις με το ΔΠΘ για μεγάλα έργα για τις εστίες. 

Υπόδειγμα για άλλους η συνεργασία 

Τη σημασία της παρακολούθησης όλων των υπηρεσιών που παρέχονται στους φοιτητές από το ΔΠΘ, ιδιαίτερα σε θέματα συντήρησης των εγκαταστάσεων, όπου υπάρχει σημαντικό πρόβλημα τόνισε ο Διευθυντής Εκπαιδευτικής Μέριμνας και Τεχνικών Υπηρεσιών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ. Μανώλης Βαϊρακτάρης, σημειώνοντας πως σύντομα θα οριστούν οι επιβλέποντες για να οργανωθεί ο έλεγχος και η συντήρηση.
 
Παράλληλα το ΔΠΘ έχει ήδη ξεκινήσει τις μελέτες που χρειάζονται ώστε να γίνει πλήρης ανακαίνιση των εστιών στις δύο πόλεις, όπου έχουν εντοπιστεί, όπως και σε όλη την Ελλάδα σημαντικά προβλήματα.
 
Για αυτό άλλωστε ελπίζουν πως θα αποτελέσει και υπόδειγμα της συνεργασίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη τη χώρα. Στόχος τους είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι οι μελέτες και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην δημοπράτησή τους, με πόρους από το Υπουργείο Παιδείας.
 
Ο κ. Βαϊρακτάρης θεωρεί πάντως ιδιαίτερα σημαντικό πως έχει ξεκινήσει η συνεργασία τους με το ΔΠΘ και πως οποιοδήποτε θέμα υπάρχει θα μπορούν να βοηθούν ο ένας τον άλλο, προς όφελος των φοιτητών. 

Το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες 

Το μνημόνιο συνεργασία λύνει συσσωρευμένα προβλήματα πολλών ετών, τόνισε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Φώτης Μάρης, τα οποία υφίστανται λόγω των νομοθετικών κενών στην λειτουργία των φοιτητικών εστιών.
 
Έτσι θα παράσχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους φοιτητές, που διαμένουν σε κτίρια τα οποία έχουν συμπληρώσει δεκαετίες ζωής και επομένως αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.
 
Το πρόβλημα ενισχύεται γιατί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν διαθέτει τεχνικές υπηρεσίες εκτός της Αθήνας, εξ ου και τις τελευταίες θα παρέχει το ΔΠΘ, ώστε να λυθούν όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την καθημερινή λειτουργία των εγκαταστάσεων, όσο και την βαριά συντήρηση που απαιτείται και θα γίνει μετά από τις μελέτες.
 
Να σημειωθεί πως για την καθημερινότητα των εστιών το ΔΠΘ για τα επόμενα δέκα χρόνια, και κάθε χρόνο πριν από τη λήξη του έτους, θα καταγράφει, τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα τα διαβιβάζει στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το οποίο για την επόμενη χρονιά θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση, μια δράση η οποία θα ενισχυθεί και από την πλατφόρμα που σχεδιάζει το ίδρυμα.
 
Αυτές όμως θα είναι επικουρικές της μεγάλης εργολαβίας για την ανακατασκευή των εστιών οι μελέτες για την οποία βρίσκονται σε καλό δρόμο, μιας και έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες οικοδομικών για την εκ βάθρων ανακατασκευή της  φοιτητικής εστίας στην Ξάνθη, ενώ μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να είναι έτοιμες οι μηχανολογικές μελέτες.
 
Αντίστοιχα ήδη γίνεται η μελέτη για το εστιατόριο στην Κομοτηνή, που θα είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι, ενώ θα γίνουν και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας στα δωμάτια.
 
Ο κ. Μάρης εκτίμησε πως το ποσό στην Ξάνθη θα ξεπεράσει τα 7 εκ. ευρώ, ενώ στην Κομοτηνή το ποσό αναμένεται κάπως μικρότερο, στα 5-6 εκ. ευρώ, με τις εργασίες να γίνονται τμηματικά ώστε να μην επηρεάσουν τη λειτουργία των εστιών.
 
Σημείωσε δε πως υπάρχουν και σκέψεις για επιπλέον παροχές στον τομέα της φοιτητικής μέριμνας, με επιπλέον εστίες, αλλά ακόμα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.