Στη Θεολογικη Σχολη της Χαλκης ο Αλεξης Τσιπρας

Συνοδευόμενος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Τουρκία - Θέμα σύνδεσης της επαναλειτουργίας της Σχολής με την εκλογή Μουφτήδων έθεσε ο Τ. Ερντογάν

Μήνυμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής απέστειλαν από την Χάλκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, με τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας να κάνει μάλιστα λόγο για «υψηλό συμβολισμό» της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού.
 
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του «ότι την επόμενη φορά που θα διαβώ αυτό το κατώφλι, θα το διαβώ με τον πρόεδρο Ερντογάν για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης» για να τονίσει πως « η  επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής δεν πρόκειται να αποτελέσει μήνυμα διχόνοιας, αλλά φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς», εκτίμησε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Ευχή να ανοίξει ξανά τις πύλες της η Σχολή 

«Σας υποδεχόμαστε με χαρά και αγαλλίαση στον ιστορικό αυτό χώρο και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στην εόρτια αυτή σύναξη» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σημειώνοντας πως οι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού παραμένει αμετακίνητος και αναλλοίωτος ούσα οικοδομημένη επί την πέτρα».
 
Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της.
 
Ευχήθηκε να έρθει η στιγμή που θα «ζήσουμε το ποθεινόν ήμαρ της επαναλειτουργίας της Σχολής» προσθέτοντας ότι η Ορθοδοξία εδώ και 48 έτη «στερείται των ευφήμων καρπών του πνευματικού αυτού φυτωρίου», ενώ χαρακτήρισε «διμερές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το συγκεκριμένο θέμα. 

Δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς συμφωνίας η υπεράσπιση των δικαιωμάτων 

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας πρώτα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο «για την ξενάγηση στον ιστορικό αυτό τόπου που από μικρός ήρθε για να σπουδάσει σε μια σχολή στην οποία φοίτησαν σπουδαίοι άνθρωποι, λόγιοι, ορθόδοξοι ιερείς».
 
Τόνισε δε πως το μήνυμα που θέλουν να αναδείξουνμε την παρουσία τους στον ιστορικό αυτό τόπο, είναι ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ή μήνυμα διχόνοιας ή διενέξεων, διαφοροποιήσεων ή διχασμών, αλλά θα αποτελέσει ένα μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς.
 
Θεωρεί μάλιστα πως δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς συμφωνίας, διαπραγμάτευσης, συναλλαγής ή ανταλλαγής, η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεών και των δυο χωρών να προασπίζουν και να υπερασπίζουν τα συμφέροντα,τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων σε κάθε μια χώρα ξεχωριστά, ενώ δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, αλλά αυτόβουλης υποχρέωσης και απόδειξης ότι είναι κράτη και κυβερνήσεις, που σέβονται την αρχή της ισοπολιτείας,την αρχή της ισότητας και των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών τους.
 
«Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα ο ένας στον άλλον. Έχουμε να αποδείξουμε απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα και απέναντι στις αρχές και τις αξίες, τις οποίες πρεσβεύουμε. Μόνο στους εαυτούς μας έχουμε να αποδείξουμε» κατέληξε. 

Επίσκεψη στην Αγία Σοφία 

Προηγουμένως ο πρωθυπουργός είχε ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Μ. Μπόλαρη και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα.
 
«Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση κατά την επίσκεψη στην Αγία Σοφία, μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού, της ορθοδοξίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας» έγραψε σε ανάρτησή του. 

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης 

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία ξεκίνησε στην Άγκυρα, όπου πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αμέσως μετά άρχισαν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας.
 
«Είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην κατάργηση των απειλών πολέμου και στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας» είπε ο Αλ. Τσίπρας κατά τις δηλώσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο, μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.
 
Τόνισε ότι σε αυτό το θετικό πνεύμα, «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» μιλώντας για πολύ σημαντική δυνατότητα το επόμενο διάστημα να επενδύσουν στη θετική ατζέντα των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που επίσης αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας πως η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις και επισήμανε ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, πρόσθεσε όμως ότι στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι και πως αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. 
 
Αναφέρθηκε παράλληλα τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη, η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο στην περιοχή.
 
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη πως συμφωνήθηκε ότι «το καλοκαίρι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να είναι πραγματικότητα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης», ενώ πρόσθεσε ότι συμφωνήσαν επίσης να προχωρήσουν στη διοργάνωση νέου επιχειρηματικού φόρουμ που θα αναδείξει τις ευκαιρίες που ανοίγονται για συνεργασία, ιδίως τώρα που η Ελλάδα έχει εξέλθει από μια κρίση που την ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια. 

Επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα 

«Ως Τουρκία επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο» διαμήνυσε από την πλευρά του ο κ.Ερντογάν, εκφράζοντας την πεποίθηση πως όλα τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν σε δίκαιη βάση και πως χρειάζεται να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.
 
«Εμείς σε κάθε επίπεδο θα συμφωνήσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο, και ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες θα κάνουμε ένα άνοιγμα, θα τις αξιολογήσουμε και από κοινού θα βρούμε κοινές λύσεις»τόνισε, αναφέροντας πως έχουν καταβάλλει κάθε προσπάθεια να βελτιώσουν την κατάσταση των πολιτών τους ελληνικής καταγωγής και περιμένουν από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση.
 
Μίλησε δεν για ανάγκη δημιουργίας ενός οδικού χάρτη, ενώ έθεσε και θέμα «ανταλλαγής» της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με το θέμα της εκλογής Μουφτήδων.
 
«Όπως γνωρίζετε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι κλειστή από το 1971, δεν φταίμε εμείς», ανέφερε και πρόσθεσε πως «όποτε μου λέτε για τη Σχολή, εγώ απαντώ να λυθεί και το θέμα των Μουφτήδων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.