«Η μορφολογικη αλλαγη στην ελληνικη γλωσσα – Μια συγχρονη και συνοπτικη παρουσιαση»

Την Κυριακή η παρουσίαση βιβλίου του λέκτορα του ΔΠΘ Α. Φλιάτουρα

Το βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο, το Εργαστήριο Γλωσσολογίας ΤΕΦ – ΔΠΘ “+ΜορΦωΣη” και οι Εκδόσεις Πατάκη-Patakis Publishers θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση του βιβλίου του Ασημάκη Φλιάτουρα, «Η μορφολογική αλλαγή στην ελληνική γλώσσα – Μια σύγχρονη και συνοπτική παρουσίαση».
 
Θα μιλήσουν οι: 
Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια γλωσσολογίας Τ.Ε.Φ. / Δ.Π.Θ.
Μαρία Μητσιάκη, επ. καθηγήτρια γλωσσολογίας Τ.Ε.Φ. / Δ.Π.Θ.
και ο συγγραφέας
 
Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Σπυρίδων Κιοσσές, μελος Ε.ΔΙ.Π. του Δ.Π.Θ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Λέσχη Κομοτηναίων (Ελ. Βενιζέλου 52, Κομοτηνή) την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00. 

Ο Ασημάκης Φλιάτουρας… 

Ο Ασημάκης Φλιάτουρας είναι λέκτορας Ιστορικής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 
Έχει περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους και βιβλία, με βασικότερη τη συμμετοχή του στη συντακτική ομάδα του “Λεξικού αρχαίας ελληνικής γλώσσας” (ΟΕΔΒ) για το Γυμνάσιο.
Ερευνά, δημοσιεύει και διδάσκει γύρω από θέματα συγχρονικής και διαχρονικής αλλαγής τής ελληνικής, με έμφαση στη σχέση αρχαίας και νέας ελληνικής, στην ιστορική μορφολογία και στη σχέση της ελληνικής με άλλες γλώσσες. 

…και το βιβλίο 

Το βιβλίο επικεντρώνεται σε μια βασική κατηγορία γλωσσικής αλλαγής στην ελληνική γλώσσα, στη μορφολογική αλλαγή (και κατ' επέκταση στη λεξιλογική αλλαγή), με στόχο να αποτυπώσει με τρόπο συνοπτικό το τι, το πώς και το γιατί των μεταβολών. Συγκεκριμένα, επιχειρεί με βάση σύγχρονες θεωρίες να ταξινομήσει τα φαινόμενα μορφολογικής μεταβολής με παραδείγματα από το σύνολο της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας, να παρουσιάσει τους μηχανισμούς τροποποίησης και τη σχέση μεταξύ τους και να ερμηνεύσει τις αιτίες των αλλαγών. Η μελέτη του γοητευτικού κόσμου της διαχρονίας της ελληνικής γλώσσας συμβάλλει ώστε να απαντηθούν ερωτήματα όπως τα εξής:
 
– Πόσο «ίδια» είναι με μορφολογικά κριτήρια η αρχαία ελληνική, η ελληνιστική και η μεσαιωνική με τη νεοελληνική κοινή;
– Η γλώσσα αλλάζει στον χρόνο βάσει συγκεκριμένων και συστηματικών μηχανισμών και, αν ναι, πόσο διαφανείς είναι οι διαδικασίες αυτές και τι στόχο εξυπηρετούν;
 
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της ελληνικής γλώσσας. Ειδικά για τους προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές γλωσσολογίας μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο και έναυσμα ερευνητικής εργασίας. Η ανάλυση συνοδεύεται από γλωσσάρι και ευρετήριο όρων, ευρετήριο τεμαχίων και παράρτημα σχημάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.