Bουλη η μια, Βουλη και η αλλη

Της έκδοσης

Έχουμε το  ιδίωμα  ─μπορεί να χαρακτηριστεί και ως κουσούρι, ελάττωμα δηλαδή─ ως δημοσιογράφοι συχνά πυκνά να παρακολουθούμε το κανάλι της Βουλής, για απευθείας ενημέρωση αλλά και για στάθμιση του γεγονότος πόσο σήμερα η κοινοβουλευτική πράξη έχει αξία. Γιατί αν κάποιος παρακολουθεί τις διευρυμένες εργασίες του σώματος της Βουλής με αφορμή μείζονα θέματα όπως π.χ η συμφωνία των Πρεσπών,  τότε το μόνο που μπορεί να αποκομίσει είναι η πλήρης απογοήτευση για τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής πράξης, αφού και στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ό,τι πρώτευσε ήταν ο κομματικός λόγος και τα έντονα ακραία επιχειρήματα και από τη μια και από την άλλη πλευρά, με αποτέλεσμα ο μη κομματικός πολίτης να μένει μετέωρος ή να αποφασίζει για τη θέση του σύμφωνα με την αίσθησή του, κριτήριο που δεν και το σωστό, είναι όμως η μόνη λύση όταν υπάρχουν δυο ακραίες θέσεις που κονταροχτυπιούνται.
 
Στους αντίποδες, η λειτουργία συνήθως των επιτροπών της Βουλής όπως αυτή που παρακολουθήσαμε την Πέμπτη το βράδυ, αφορούσε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με αφορμή την κατακύρωση της επέκτασης της σύμβασης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος των Αθηνών, όπου εξεπλάγημεν για την καλή διάθεση συνεργασίας μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και των συμμετεχόντων στην Επιτροπή νεοδημοκρατών βουλευτών, νομικών στο επάγγελμα, των κ.κ. Δένδια και Βορίδη.
 
Ό, τι δηλαδή ως πολίτες είδαμε ήταν η αγαστή κοινοβουλευτική συνεργασία πέραν διαχωριστικών κομματικών γραμμών, με τον κ. Τσακαλώτο να ομνύει στην επιστημοσύνη του κ. Δένδια ως νομικού και ικανού να τον «βοηθήσει» να καταλάβει, αφού ο ίδιος είναι οικονομολόγος και δεν κατέχει τα νομικά…
 
«Αξιοπερίεργη» δηλαδή σε σχέση με τη συνήθη στο ελληνικό κοινοβούλιο στάση, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι στα χαρακώματα, σε τόσο μεγάλο βαθμό μάλιστα που και οι δύο ─ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ─ ψήφισαν την επέκταση της σύμβασης, με εξαίρεση όλους τους παρευρισκομένους από τα άλλα κόμματα, ήτοι το ΚΙΝΑΛ, την Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή που την καταψήφισαν. 
 
Δεν γνωρίζουμε το ακριβές περιεχόμενο της Σύμβασης και δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έχει βασιμότητα η περί του αντιθέτου επιχειρηματολογία του κ. Γιάννη Μανιάτη από το ΚΙΝΑΛ, ο τρόπος όμως με τον οποίο γινόταν η συζήτηση πραγματικά μας ξάφνιασε!!!
 
Αφού ήταν από τις λίγες φορές που αντιληφθήκαμε ότι και οι υπηρετούντες στο ελληνικό κοινοβούλιο μπορεί ενίοτε να ενθυμούνται ότι είναι επιστήμονες, ξέρουν κάτι καλά,  αρνούνται  ότι τα ξέρουν όλα όντας απλώς κομματικά φερέφωνα  και, το κυριότερο  ─κάτι που σπανιότατα το βλέπουμε─ επιδιώκουν από κοινού όλοι μαζί,  όπως παρουσιάστηκε την Πέμπτη το βράδυ, να ωφελήσουν απλά και μόνον την πατρίδα!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.