Πλουσιοτεροι σε εμπειριες γυρισαν απο τη Γαλλια μαθητες και εκπαιδευτικοι του 4ου Γυμνασιου Κομοτηνης

Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ επισκέφθηκαν την πόλη Châtellerault

Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, συνεχίζοντας την μακρόχρονη παράδοσή του των συνεργασιών με Eυρωπαϊκά σχολεία, συμμετέχει την τρέχουσα σχολική χρονιά σε δύο Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+. Στο πλαίσιο του πρώτου Ευρωπαϊκού προγράμματος πραγματοποιήθηκε η πρώτη διακρατική συνάντηση στο σχολείο College George Sand της πόλης Châtellerault, το οποίο είναι και ο συντονιστής της σύμπραξης με τίτλο Environmental Green Gate Schools. Οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν είναι η Ιταλία, η Γερμανία, η Λιθουανία και η Ρουμανία.
 
Στις 27 Ιανουαρίου 2019 η ομάδα μαθητών του 4ου Γυμνασίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα EGGS (Enviromental Green Gate Schools – Περιβαλλοντικά πράσινα σχολεία) ξεκίνησε το ταξίδι της προς την Γαλλία. Πρόκειται για επτά μαθητές και τρεις καθηγητές του σχολείου. Σκοπός αυτής της διακρατικής συνάντησης ήταν η κατασκευή ενός πράσινου κάθετου τοίχου από ανακυκλώσιμα υλικά που επιλέχθηκαν από κάθε χώρα διαφορετικά, ο οποίος σε ύστερη φάση θα φυτευτεί με τοπικά αρωματικά φυτά και βότανα.
 

Την Δευτέρα οι μαθητές από όλες τις χώρες παρουσίασαν την εργασία που είχαν ετοιμάσει με θέμα τα αρωματικά φυτά και βότανα του τόπου τους και εργάζονταν καθημερινά πάνω στο project στην αίθουσα τεχνολογίας του σχολείου, υπό την επίβλεψη των συνοδών καθηγητών. Το σχολείο παρείχε στις ομάδες τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά. Έκαναν διάλειμμα για μεσημεριανό στη λέσχη του σχολείου, όπου έτρωγαν με τα υπόλοιπα παιδιά. Επίσης καθημερινά παρακολουθούσαν κάποια μαθήματα μέσα στις τάξεις μαζί με τους Γάλλους μαθητές, ενώ δύο εργαστήρια παρασκευής σαπουνιού εμπλούτισαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των μαθητών.
 
Μετά το τέλος των εργασιών ακολουθούσαν το πρόγραμμα της οικογένειας, στην οποία και φιλοξενούνταν.  Έτσι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη νοοτροπία, τον τρόπο διαβίωσης, διασκέδασης καθώς και  τις συνήθειες των ανθρώπων της περιοχής, όπως και την τοπική κουζίνα.
 

Την Τετάρτη 30/1/2019 πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο κάστρο Château de Chenonceau,  όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά κάποια λουλούδια και άλλα φυτά της περιοχής, τα οποία καλλιεργούνται στον χώρο.
 
Τα παιδιά καθ’ όλη την διάρκεια κατασκευής του τοίχου έπαιρναν φωτογραφίες και βίντεο και η όλη διαδικασία κατασκευής του τοίχου καταγράφηκε σε βίντεο με υπότιτλους στα αγγλικά. Το βίντεο αυτό  παρουσιάστηκε  από τα παιδιά στο αποχαιρετιστήριο πάρτι, το οποίο έλαβε χώρα στο σχολείο την Πέμπτη το απόγευμα. Κατά τη διάρκειά του πάρτυ  οι γονείς των παιδιών πρόσφεραν τοπικά εδέσματα. Νωρίτερα την ίδια μέρα είχε πραγματοποιηθεί εκδρομή με τρένο στην κοντινή μεσαιωνική πόλη Tours, όπου συμμετείχε η ελληνική και η ιταλική ομάδα μαθητών και καθηγητών.
 
Την Παρασκευή το πρωί  έγινε επίσκεψη στον πυρηνικό σταθμό Civaux, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 45 λεπτών από το Châtellerault. Εκεί έγινε ενημέρωση για τη λειτουργία του σταθμού, αλλά και γενικότερα για την παραγωγή ενέργειας στη χώρα. Ακολούθησαν ερωτήσεις που κυρίως αφορούσαν στην ανησυχία πολλών ανθρώπων για την ασφάλεια στη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών καθώς και στη διαχείριση των επικίνδυνων πυρηνικών αποβλήτων. Tην ίδια μέρα ακολούθησε επίσκεψη στην ιστορική πόλη Poitier σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
 

Το εκπαιδευτικό ταξίδι τελείωσε με την μονοήμερη περιήγηση στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι. Η ομάδα επισκέφτηκε τον πύργο του Άιφελ, την Παναγία των Παρισίων, την αψίδα του θριάμβου, την Place des Vosges και περιηγήθηκε στη ρομαντική περιοχή Marais και Île de la Cité.
 
Αποτιμώντας οι συνοδοί καθηγητές την εκπαιδευτική «αποστολή» στη Γαλλία σχολίασαν σχετικά πως «η σύνθεση και διάθεση όλης της ομάδας ήταν πολύ καλή, ώστε όλοι γύρισαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, έχοντας καταφέρει να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους, να αποκομίσουν νέες γνώσεις, να επικοινωνήσουν, να συνυπάρξουν και να διασκεδάσουν ταυτόχρονα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.