Ας ξεκινησουμε απο μια κοινη βαση

Της έκδοσης

Με την προεκλογική περίοδο να πλησιάζει, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε σιγά σιγά τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για το παρόν, και το μέλλον των Δήμων, της Περιφέρειας, της χώρας αλλά και της Ευρώπης, μιας και ας μην ξεχνάμε, έρχονται και ευρωεκλογές.
 
Με δεδομένο όμως ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί, όπως λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, το εργαστήριο της Δημοκρατίας, πολλές μάχες φαίνεται ότι θα δοθούν στο επίπεδο της καθημερινότητας, αλλά και της προοπτικής που μπορεί να έχει ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης, που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή των πολιτών, όσο φυσικά του επιτρέψει το κεντρικό κράτος.
 
Έτσι και εμείς σκεφτήκαμε, συνεχίζοντας την εβδομάδα των προτάσεων στο Δημόσιο διάλογο, ότι ίσως θα ήταν καλό, οι διάφοροι υποψήφιοι, πριν ξεκινήσουν για τα καλά τον προεκλογικό αγώνα, να μαζευτούν μαζί και να δημιουργήσουν ένα μανιφέστο, ή μια συμφωνία αν θεωρείτε τη λέξη μανιφέστο πολύ αριστερή, σε κάποια βασικά πράγματα, στα οποία συμφωνούν όλοι, και θα μπορέσουν να αποτελέσουν τη βάση της οποιασδήποτε διοίκησης της δομής την επόμενη μέρα, στο πλαίσιο φυσικά και της απλής αναλογικής.
 
Τώρα αυτή η συμφωνία δεν θα είναι απαραίτητα δεσμευτική, αλλά δημιουργώντας μια τέτοια αρχική βάση, ίσως θα μπορέσουμε να έχουμε ένα πιο εποικοδομητικό διάλογο για τα σημαντικά πράγματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, και κυρίως, σε ένα πολύ περιορισμένο οικονομικά και θεσμικά περιβάλλον, για αυτά που μπορούν να γίνουν εντός αυτού.
 
Ακόμα όμως και αν δεν γίνουν αυτά, θα μπορούμε να αποφεύγουμε, σε κάθε ομιλία και συνέντευξη τουλάχιστον των επικεφαλής των συνδυασμών, να αποφεύγουμε την επανάληψη των ίδιων θεμάτων, ξανά και ξανά από υποψήφιο σε υποψήφιο, ανακαλύπτοντας την Αμερική συνεχώς. Αυτό είναι το πραγματικό δείγμα πολιτικού πολιτισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.