Ξανα χαμηλες πτησεις στην κινητοποιηση των δημοτικων υπαλληλων της Ροδοπης

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Δημαρχείο της Κομοτηνής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αντιδρώντας στην σχεδιαζόμενη περικοπή του Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας, ζητώντας την επαναφορά του προληπτικού Ελέγχου Δαπανών των Ο.Τ.Α. αλλά και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση Δημοτικών Υπηρεσιών εν μέρει ή στο σύνολό τους, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου τα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών υπαλλήλων Ροδόπης.
 
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Δημαρχείο Κομοτηνής, με τον αντιπρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου κ. Δημήτρη Μάγγα να σημειώνει πως τους απογοητεύει η μικρή συμμετοχή των συναδέρφων τους σε αυτή.
 
Όπως τόνισε, η χαμηλή συμμετοχή αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα, που ταλανίζει το συνδικαλιστικό κίνημα, πόσο μάλλον σε μια περίοδο που έχουν περισταλεί δικαιώματα, έχουν περικοπεί αποδοχές, έχει εντατικοποιηθεί η εργασία και έχουν διαλυθεί οι υπηρεσίες από την έλλειψη προσωπικού.
 
Ο ίδιος τόνισε πως ίσως οι συνάδερφοί τους νιώθουν ασφαλείς πως δεν θα έρθει ποτέ η σειρά τους, όμως προειδοποίησε πως «όπως έχουμε δει σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν αργεί να έρθει η σειρά όλων μας, αν είμαστε αδρανείς» σημείωσε. 

Τριπλή αντίδραση από τους εργαζόμενους 

Οι λόγοι για την κινητοποίηση των εργαζομένων, σημείωσε ο κ. Μάγγας, είναι τρείς.
 
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρούν στην προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και απένταξης ειδικοτήτων από το δικαίωμα χορήγησης του Επιδόματος.
 
Όπως τόνισε, έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή από το αρμόδιο Υπουργείο, που μελετά τον επαναπροσδιορισμό του επιδόματος, και θεωρεί πως προφανής σκοπός της είναι να βγάλει πόρισμα για περιορισμό ή κατάργηση, σε πολλές περιπτώσεις, αυτού του επιδόματος, μιας και η κυβέρνηση φέρεται να έχει δεχτεί περικοπή κατά 32% του προβλεπόμενου κονδυλίου.
 
Αυτό θα επηρεάσει πρωτίστως τους Δήμους, και ιδιαίτερα τον τομέα της καθαριότητας, αλλά και άλλους φορείς όπως τα νοσοκομεία, για αυτό και αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης.
 
Ένα ακόμα πρόβλημα που αφορά καθαρά τους εργαζόμενους είναι η κατάργηση του Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών των Ο.Τ.Α. από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μεταφέροντας το σύνολο της οικονομικής ευθύνης στους εργαζόμενους στις Οικονομικές Υπηρεσίες, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα από κάθε ευθύνη τους αιρετούς.
 
Οι εργαζόμενοι απαιτούν την επαναφορά του, μιας και σε περίπτωση που οι δαπάνες δεν ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που θέτει κάθε φορά το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα υπάρχει ο κίνδυνος καταλογισμού προς τους υπογράφοντες.
 
Τέλος, με την κινητοποίηση θέλησαν να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους στην εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες, με πρόφαση την έλλειψη προσωπικού, η οποία έχει γιγαντωθεί στα μνημονιακά χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.