Ουδεν μονιμοτερο του προσωρινου για τα βοσκοτοπια

Από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας θα χρηματοδοτηθούν τα διαχειριστικά βοσκήσιμων γαιών, που δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2021

Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 μετατίθεται, με τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η προθεσμία για την εκπόνηση, υποβολή και έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκήσιμων γαιών, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας να καλούνται πλέον να προχωρήσουν στη διαδικασία, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα προκηρυχθούν τα σχέδια αυτά.
 
Όπως είναι γνωστό, το θέμα των βοσκοτόπων έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή τα τελευταία χρόνια στους κτηνοτρόφους όλης της χώρας, αλλά και της περιοχής μας, μιας και δημιουργούσε σημαντικά ζητήματα στην κατανομή των επιδοτήσεων.
 
Πριν από μερικά χρόνια, είχε επιλεγεί, λόγω και πίεσης από την ΕΕ, η προσωρινή τεχνική λύση για τη διαχείριση των βοσκοτόπων, μέχρι να εκπονηθούν διαχειριστικά σχέδια βόσκησης από τις Περιφέρειες.
 
Η προθεσμία για την εκπόνηση των διαχειριστικών αυτών σχεδίων ήταν η 31η Ιανουαρίου 2019, και επειδή τα σχέδια, όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρωθεί, δεν έχουν καν εκπονηθεί, το υπουργείο αποφάσισε να μεταθέσει την προθεσμία στο τέλος του 2021.
 
Η αιτιολόγηση που δίνει το υπουργείο, είναι ότι λόγω του χρονοβόρου χαρακτήρα των διαδικασιών ανάθεσης, εκπόνησης, υποβολής και έγκρισης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, που δεν έχουν έως σήμερα προκηρυχθεί στις 13 Περιφέρειες της χώρας, απαιτείται διάστημα τουλάχιστον δύο ετών μέχρι την εκπόνησή τους. 

10 εκ. ευρώ από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας 

Όμως πέραν αυτού, ακόμα και αν οι Περιφέρειες ήταν έτοιμες να προκηρύξουν τα σχέδια αύριο, δεν θα μπορούσαν, μιας και δεν έχουν δεσμευτεί τα απαραίτητα ποσά.
 
Και αυτό γιατί ενώ για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης απαιτείται η δέσμευση ποσού έως 20.000.000 ευρώ για όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
 
Όμως το ποσό που έχει έως σήμερα εισπραχθεί από τις Περιφέρειες μέσω των ενιαίων δηλώσεων ενίσχυσης ετών 2016 και 2017 από τα δικαιώματα βόσκησης των γαιών ανέρχεται στα 5.477.854 ευρώ και με την πληρωμή δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης τον Οκτώβριο του έτους 2018 εισπράχθηκε επιπλέον ποσό 3.227.196 ευρώ.
 
Οι Περιφέρειες δεν διαθέτουν το υπολειπόμενο ποσό των 10.000.000 ευρώ περίπου που είναι απαραίτητο για να προκηρυχθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, και για να μην καθυστερήσουν περεταίρω οι χρονοβόρες διαδικασίες, προβλέπεται τα υπολειπόμενα ποσά που απαιτούνται για την προκήρυξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης από τις Περιφέρειες (10.000.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο) να καλυφθούν από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και να επιστραφούν σε αυτό από τα τέλη βόσκησης που θα εισπράξουν οι Περιφέρειες τα έτη 2019, 2020 και 2021. 

Αναμονή για την τελική επιλογή 

Να υπενθυμίσουμε πως ήδη οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ έχουν κάνει μια προεργασία για την προεκτίμηση των εκτάσεων ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες υπερβάσεις στο κόστος, την οποία έχει στείλει στο Υπουργείο.
 
Όμως τώρα, με το πλήρες ποσό πλέον να φαίνεται διαθέσιμο, θα πρέπει να γίνει η επιλογή του τρόπου υπολογισμού των εκτάσεων, και να προχωρήσει ο διαγωνισμός, οι λεπτομέρειες του οποίου θα διαμορφωθούν ανάλογα με τις τελικές προτάσεις που θα γίνουν.
 
Να τονιστεί πάντως πως η όλη διαδικασία μέχρι την προκήρυξη, αν δεν υπάρξουν ζητήματα και με το υπουργείο, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 6 μήνες, μέχρι να γίνει η προεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, και να σταλούν τα τεύχη δημοπράτησης προς έλεγχο και έγκριση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.