Απαραιτητες οι επιπλεον αλλαγες στον Κλεισθενη

Συναλλαγές και υπόγειες συνεννοήσεις εντός των Δημοτικών Συμβουλίων φοβάται ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, Βαγγέλης Λαμπάκης

Τις θεσμικές αλλαγές και τον τρόπο με τον οποία θα πραγματοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου γνώρισαν όσοι αυτοδιοικητικοί βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου  στην Κομοτηνή, για την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΔ ΑΜΘ με θέμα «Θεσμικές αλλαγές και εκλογικά με το Πρόγραμμα Κλεισθένης Ν. 4555/18».
 
Εισηγητές της ημερίδας ήταν η κ. Μ. Μαυραγάνη Γενική Διευθύντρια Αποκέντρωσης και Αυτοδιοίκησης, καθώς και η κ. Βιβή Γεωργακοπούλου και ο κ. Κίμων Σιδηρόπουλος στελέχη της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας ΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΣ θα παρουσιάσουν τις διατάξεις του νόμου με έμφαση στην εκλογική διαδικασία και θα απαντήσουν στις όποιες ερωτήσεις των παρευρισκόμενων. 

Δεν είναι μακριά οι εκλογές 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση προς ενημέρωση των στελεχών της αυτοδιοίκησης, μιας και οι εκλογές δεν είναι πλέον πολύ μακριά. Άλλωστε αυτές θα γίνουν σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο όπως εκτίμησε.
 
 Ο κ. Λαμπάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διαφωνία μεταξύ ΚΕΔΕ και κεντρικής εξουσίας για την πολιτική διάσταση της μεταρρύθμισης του Κλεισθένη, θυμίζοντας πως οι δήμαρχοι την πολέμησαν ισχυρότατα ώστε να εδραιώσουν ένα νόμο που θα είναι ικανός να αντέξει την ελληνική κοινωνία με όλες τις ιδιαιτερότητές της, κάτι που θεωρεί όμως πως δεν επετεύχθη. 

Απαραίτητη η τροποποίηση του Κλεισθένη 

Αντίθετα ψηφίστηκε ο Κλεισθένης, που χρίζει πολλών αλλαγών και τροποποιήσεων κατά τον κ. Λαμπάκη, δύο εκ των οποίων ήδη προαναγγέλθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, όμως ο ίδιος θεωρεί πως θα χρειαστούν πολλές ακόμα, ώστε να αντέξει ο νόμος σε μια εκλογική διαδικασία, την οποία θεωρεί πως ο λαός περιμένει.
 
«Και αυτό γιατί οι τοπικές κοινωνίες είναι ίσως τα μοναδικό διέξοδο από το οποίο μπορούμε να κρατηθούμε όρθιοι» ανέφερε.
 
Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρεί πως ο νόμος θα τροποποιηθεί το επόμενο διάστημα, γιατί διαφορετικά τα δημοτικά συμβούλια στις τοπικές κοινωνίες δεν θα αντέξουν αυτή την φιλοσοφική έννοια της εφαρμογής της απλής αναλογικής. 

Δεν επιβάλλεται με νόμους η αλλαγή νοοτροπίας 

«Δεν επιβάλλουν οι νόμοι την αλλαγή νοοτροπίας, οι νοοτροπίες αλλάζουν μέσα από βαθιές κοινωνικές αλλαγές, και στη συνέχεια προσαρμόζονται οι νόμοι» τόνισε ο ίδιος για να εκφράσει φόβους πως αν δεν γίνουν ουσιαστικές αλλαγές, από την 1η Σεπτεμβρίου, που αναλαμβάνουν οι νέες διοικήσεις, δεν θα διοικηθούν σωστά οι Δήμοι.
 
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ αιτιολόγησε την άποψη αυτή εξηγώντας πως αφενός δεν θα υπάρχουν αυτοδυναμίες από την πρώτη Κυριακή, αφετέρου εκλείπουν οι δυνατοί θεσμικοί άνθρωποι στην Ελλάδα, που θα μπορούν να αντισταθούν στις πολλές αρνητικές δυναμικές από τις οποίες επηρεάζονται και τελικά θα υποχωρούν. Όπως ανέφερε, ακόμα και πριν τις εκλογές, έχουμε φαινόμενα, ακόμα και μέσα από τις  ίδιες παρατάξεις, με χτυπήματα κάτω από τη μέση, με υπόγειες διαδρομές, με υποψηφίους που μπορεί να αλλάξουν παράταξη μέσα σε μια ώρα.
 
Αυτά τα φαινόμενα θεωρεί πως θα μεγιστοποιηθούν, μετά τις εκλογές, όταν κάποιος μπορεί να παίρνει ένα σύμβουλο από μία παράταξη και να τον πηγαίνει στη δική του, και να του δίνει αξιώματα. «Θα βλέπουμε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και όλα αυτά οδηγούν, σε μια ευθεία γραμμή, στη διαφθορά και τη διαπλοκή» τόνισε ο ίδιος.
 
«Ας ευχηθούμε πως η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που φαίνεται ότι με το σημερινό Υπουργό μπορεί να κάνει κάποιες τροποποιήσεις πέρα του αναμενόμενου από την κυβέρνηση αυτή, που όταν συζητούσαμε το θέμα επί 1,5 χρόνο, φάνηκε ότι το μόνο που είχε στο μυαλό ήταν η απλή αναλογική» τόνισε κλείνοντας ο κ. Λαμπάκης, για να συμπληρώσει πως ήδη φαίνεται η προχειρότητα και η γύμνια αυτού του νόμου, για αυτό και θα προσπαθήσουν, μέχρι τέλους, να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, παρόλο που και το φαινόμενο των τροποποιήσεων, μέχρι την τελευταία στιγμή, αποτελεί επίσης τραγική εικόνα για ένα κράτος που θέλει να λέγεται πολιτισμένο πολιτικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.