Προμηνυμα στο δρομο για μια αλλη Ευρωπη

Της έκδοσης

Τους 16 πρώτους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές ανακοίνωσε χθες η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αμέσως μετά το τέλος σχετικής με το ζήτημα συνεδρίασης.

Ανάμεσά τους ονόματα ήδη γνωστά στον πολιτικό στίβο, ξεκινώντας από τους εν ενεργεία Ευρωβουλευτές Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιο Κούλογλου, ο βουλευτής Β’ Αθηνών  και πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, η πρώην υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, η Ιωάννα Κοντούλη, υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 προερχόμενη από τους οικολόγους πράσινους.

Ανάμεσά τους επίσης ο Δημήτρης Πλουμπίδης, πέραν των άλλων ιδιοτήτων του, γιος του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Νίκου Πλουμπίδη, η Άννα Τσάτου-Παπαδημητρίου, ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ και υποψήφια βουλευτής του κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς που διαδέχθηκε το ΚΚΕεσ., κόρη του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου, η μοναχοκόρη του Μάνου Λοΐζου Μυρσίνη Λοϊζου, η Όλγα Νάσση, επικεφαλής της ελληνικής ομογένειας στην Ιταλία, ο Γιόνους Μουχαμέντι, πρόεδρος ΜΚΟ Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων καθώς και ο Γιώργος Χρηστάκης, στέλεχος του αναπηρικού κινήματος και ιδρυτής της θεατρικής ομάδας Αναπηρίας DAGIPOLI DANCE Co.

Ανάμεσά τους όμως και δύο πολύ γνώριμες σε εμάς προσωπικότητες, η πρώτη του δημοσιογράφου, της ΕΡΤ μέχρι και την ώρα της ανακοίνωσης, Κώστα Αρβανίτη, καθώς και της «δικής μας» εν ενεργεία δημοτικής συμβούλου Κομοτηνής Ουφούκ Μουσταφά.

Η εκ νέου «συνάντηση» των δύο προαναφερθέντων στη λίστα των 16 μας έφερε στο μυαλό μία πρώτη «συνάντησή» τους και μάλιστα στην Κομοτηνή, εν έτει 2014, από όπου και το σχετικό φωτογραφικό στιγμιότυπο.

Αφορμή η παρουσίαση του βιβλίου του αναπληρωτή καθηγητή τότε, προέδρου σήμερα, του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ Χαράλαμπου Πουλόπουλου με τίτλο «Κρίση, Φόβος, Διάρρηξη της Κοινωνικής συνοχής» στην Κομοτηνή.

Στην παρουσίαση εκείνη ο Κώστας Αρβανίτης και η Ουφούκ Μουσταφά ήταν μέλη του πάνελ που συναποτελούνταν από τον συγγραφέα καθώς επίσης και από τον Κοσμήτορα τότε της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ Χρίστο Παπαθεοδώρου, υπό τον συντονισμό του Θάνου Βαφειάδη.

Μία βραδιά κατά την οποία ο Κώστας Αρβανίτης είχε καταφερθεί κατά του φόβου ως εργαλείο πολιτικής διαχείρισης και την ανάγκη της «αντεπίθεσης» των πολιτών, της κοινωνίας στην οποία όπως είχε καταστήσει σαφές οφείλουμε νικηφόρα ν’ ανταπεξέλθουμε. Όπως και στο χθεσινό μήνυμά του μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, που πρόταξε εκ νέου την ανάγκη αντιμετώπισης της ανάδειξης του πολιτικού φόβου, που εκμεταλλεύονται ακροδεξιές δυνάμεις της Ευρώπης, κατασκευάζοντας όπως έγραψε «τον φόβο για την αλλοίωση της ταυτότητας από τους “άλλους”, τους ξένους, τους διαφορετικούς και τον φόβο της εγκληματικότητας», τον οποίο με τη σειρά τους αναπαράγουν και προωθούν «συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας για να δημιουργηθεί στους πολίτες η αίσθηση του διαρκούς κινδύνου».

Μία συνάντηση τότε κατά την οποία ουδείς από τους προαναφερθέντες θα πίστευε ενδεχομένως πως λίγα χρόνια μετά θα αποτελούσαν μέρος μίας άλλης «ομάδας», αυτής των υποψηφίων ευρωβουλευτών,  με το ενδεχόμενο «συνάντησής» τους, καλώς εχόντων των πραγμάτων, και στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω φωτογραφία… μία ωραία υπενθύμιση!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.