Σημαντικες παρεμβασεις ζητουν οι φαρμακοποιοι για να μειωθουν οι ελλειψεις φαρμακων

Αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων θα φέρει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων - Αλέξανδρος Τσαπέκος «Δεν πρέπει να ακριβύνουμε τα φάρμακα για να μην εξάγονται, αλλά θα πρέπει να γίνεται έλεγχος ποιοι τα εξάγουν, που τα εξάγουν και να βγουν απαγορευτικά εξαγωγών»

Την ελπίδα ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στην αγορά του φαρμάκου στη χώρα μας, όπου οι ελλείψεις είχαν γιγαντωθεί το τελευταίο διάστημα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και νέος Γ΄ Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, με αφορμή την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στη χώρα μας, που θεσμοθετήθηκε τις προηγούμενες μέρες.
 
Και αυτό γιατί οι ελλείψεις αυτές αποδίδονταν στο γεγονός ότι λόγω της χαμηλής τιμής στη χώρα μας, γινόταν αθρόα εξαγωγή συγκεκριμένων σκευασμάτων σε χώρες του εξωτερικού, όπου η τιμή είναι πολύ υψηλότερη, με τα κέρδη να μένουν στους εξαγωγείς, αλλά την αγορά της χώρας να αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις, που επιδεινωνόταν συνεχώς.
 
Παρόλα αυτά θεωρεί πως δεν αποτελεί ουσιαστική λύση η αύξηση, αν υπάρξει, των τιμών των φαρμάκων, και προτείνει αφενός την απαγόρευση των εξαγωγών συγκεκριμένων  σκευασμάτων από τον ΕΟΦ για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και την προτεραιότητας της κάλυψης των πραγματικών αναγκών των φαρμακείων με σκευάσματα. 

Μειώσεις αλλά και αυξήσεις 

Όπως σημείωσε ο κ. Τσαπέκος, οι τροπολογίες για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ορίζουν πως αντί η τιμή να καθορίζεται από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών των φαρμάκων στην ΕΕ, τώρα χρησιμοποιείται ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών στην Ευρωζώνη.
 
Αυτό, αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των φαρμάκων, και ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να εκδοθεί με τα νέα δεδομένα και δελτίο τιμών, με το οποίο 2.500 φάρμακα θα έχουν αυξήσεις. Άλλα τόσα ωστόσο όπως εξήγησε θα δουν μειώσεις και 1.400 φάρμακα θα έχουν αμετάβλητες τιμές.
 
Βέβαια μέχρι την έκδοση του δελτίου δεν μπορούν να εκτιμήσουν αν τελικά στο σύνολο θα υπάρξουν αυξήσεις ή μειώσεις, διότι δεν γνωρίζουν ακριβώς τα ποσοστά των αυξήσεων αλλά και αν αυτές θα γίνουν σε φτηνότερα ή ακριβότερα φάρμακα.
 
Ο κ. Τσαπέκος πάντως τόνισε πως οι φαρμακοποιοί έχουν επανειλημμένα τονίσει πως δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι με υψηλότερες τιμές, αλλά δεν εισακούγονται, όπως και δεν εισακούστηκαν με τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, η απελευθέρωση των τιμών των οποίων οδήγησε σε διπλάσιες αλλά και ακόμα υψηλότερες τιμές. 

Μεγάλο το πρόβλημα των ελλείψεων 

Το ζήτημα των ελλείψεων ταλανίζει τους φαρμακοποιούς εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν από την αρχή της κρίσης, όμως το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ιδιαίτερα οξύ, με τους φαρμακοποιούς να επιδίδονται καθημερινά σε ένα αγώνα αναζήτησης φαρμάκων για τους ασφαλισμένους.
 
Για αυτό το πρόβλημα όμως είναι απαραίτητο να βρεθεί μια λύση, μιας και ελλοχεύει κίνδυνος κάποιοι να διακόψουν την αγωγή τους, μέχρι να βρουν τα επόμενα χάπια, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για βλάβες στην υγεία αυτών των ασθενών.
 
Και όλη αυτή η κατάσταση με τις ελλείψεις έχει δημιουργηθεί από μια σειρά από παράγοντες.
 
Ένας από αυτούς είναι, με δεδομένο ότι η τιμή σχεδόν του 25% των φαρμάκων, κινείται γύρω στο 1 ευρώ, το γεγονός ότι πολλές εταιρείες μπαίνουν στη διαδικασία να τα αποσύρουν. Αν δεν δοθούν κίνητρα για να τα κρατήσουν στα ράφια, ανεβάζοντας κάπως την τιμή, μοιραία θα αποσυρθούν και θα αντικατασταθούν από αρκετά ακριβότερα, επιβαρύνοντας ουσιαστικά τόσο το ασφαλιστικό σύστημα, όσο και τη συμμετοχή των ασφαλισμένων. 

Χρειάζεται περισσότερος και καλύτερος έλεγχος από την πολιτεία 

Όμως το πιο προβεβλημένο θέμα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να προσπαθεί να ανασχέσει η κίνηση της αλλαγής του υπολογισμού της τιμής, είναι η εξαγωγή φαρμάκων σε χώρες της Ευρώπης με υψηλότερες τιμές.
 
Βέβαια ο ΕΟΦ βγάζει κατά διαστήματα απαγορευτικά εξαγωγών για συγκεκριμένα σκευάσματα, όμως αυτό ο κ. Τσαπέκος αλλά και ο Πανελλήνιος Σύλλογος, που έχει επανειλημμένα προσφύγει στον Οργανισμό, θεωρούν πως δεν έχει τη διάρκεια που πρέπει ώστε να αποκατασταθεί η ροή των φαρμάκων.
 
Και αυτό γιατί συνήθως η απαγόρευση αυτή γίνεται για ένα μήνα, οπότε οι εξαγωγείς γνωρίζουν πως θα πρέπει να κάνουν ένα μήνα υπομονή και μετά να συνεχίσουν κανονικά αυτό που έκαναν και πριν.
 
Για αυτό και πιστεύουν πως η απαγόρευση των εξαγωγών ως μέτρο στο οποίο κατά διαστήματα καταφεύγει ο ΕΟΦ για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα ελλειπτικά φάρμακα να  μην είναι προσχηματική και εικονική αλλά να διαρκεί για ένα μεγάλο διάστημα, είτε για εξάμηνο, ή να γίνει πάγιο, σε κάποιες περιπτώσεις που διαπιστώνονται επανειλημμένως προβλήματα.
 
«Δεν πρέπει να ακριβύνουμε τα φάρμακα για να μην εξάγονται, αλλά θα πρέπει να γίνεται έλεγχος ποιοι τα εξάγουν, που τα εξάγουν και να βγουν απαγορευτικά εξαγωγών» ανέφερε ο κ. Τσαπέκος, σημειώνοντας πως η στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, είχε ως αποτέλεσμα να εργαλειοποιήσουν και οι εταιρείες φαρμάκων την ανάγκη, με κάποιες να υποχρεώνουν αυτούς που αγοράζουν φάρμακα σε έλλειψη, να αγοράζουν και άλλα προϊόντα της ίδιας εταιρείας, για να πάρουν το φάρμακο που χρειάζονται.
 
Ήδη μάλιστα έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, με την οποία υποστήριζε ότι γνωστή φαρμακευτική εταιρεία αρνείτο να προμηθεύσει συγκεκριμένα σκευάσματά της με επαρκείς ποσότητες τα φαρμακεία του νησιού.
 
Ο ίδιος επανέλαβε παλιότερη πρότασή του, ώστε να μην δημιουργούνται τα προβλήματα αυτά, να φροντίσει η πολιτεία, εφόσον υπάρχει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, να επέμβει το Υπουργείο, γνωρίζοντας μέσα από αυτό το σύστημα πόσα κουτιά δίνει ένα φαρμακείο κάθε μήνα, ώστε να κατοχυρωθούν και να δίνονται στα φαρμακεία αυτά ώστε οι φαρμακοποιοί να μην αναλώνουν τον χρόνο τους καθημερινά στην αναζήτηση φαρμάκων.
 
Αυτό θεωρεί πως θα διορθώσει κατά μεγάλο ποσοστό το πρόβλημα, και στη συνέχεια θα μπορούν να γίνουν και άλλες διορθωτικές κινήσεις, χωρίς όμως αυτή τη σημαντική πίεση που ασκείται στα φαρμακεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.