Αγησιλαος Βεσεξιδης «Ειμαι πολιτης και δεν εχω καμια προθεση να γινω πολιτικος»

«Από τη στιγμή που οι πολίτες ψηφίζουν στην πόλη για την πόλη, δεν πρέπει να υπάρχουν κόμματα»

Ειλικρινής, ξεκάθαρος και μακριά από τα στερεοτυπικά πολιτικά πλαίσια, αυτά είναι τρία γνωρίσματα που συνθέτουν τον λόγο του κ. Αγησίλαου Βεσεξίδη, ο οποίος μετά την εκλογή του στο τοπικό συμβούλιο Κομοτηνής στις εκλογές του 2014 αποφάσισε να διεκδικήσει μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής αυτή τη φορά ως υποψήφιος με την «Κοινωνία Πολιτών».
 
Ο ίδιος βρέθηκε στα στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής, κάνοντας γνωστό το σκεπτικό και τη νοοτροπία που διέπουν τον ίδιο και την υποψηφιότητά του. «Δεν έχω σκοπό να πείσω κάποιον ώστε να αλλάξει τη γνώμη του για να γίνω δημοτικός σύμβουλος» ξεκαθαρίζει χωρίς περιστροφές για να τονίσει πως πρόθεση «από μεριά μου είναι να βοηθήσω την πόλη μου και τον πολίτη, κατ' επέκταση».
 
Αγησίλαος Βεσεξίδης όμως αναλυτικά…
 
ΠτΘ: Πώς πήρες την απόφαση να θέσεις υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος, μετά την εκλογή σου κατά την τρέχουσα θητεία ως τοπικός σύμβουλος;
Α.Β.:
Το τοπικό συμβούλιο ήταν κάτι πολύ πειραματικό για μένα. Δεν θα δώσω καμία μάχη για τις εκλογές. Δεν έχω κανέναν σκοπό να πείσω κάποιον να με ψηφίσει ή να πείσω κάποιον ώστε να αλλάξει τη γνώμη του για να γίνω δημοτικός σύμβουλος. Ο κόσμος της Κομοτηνής με γνωρίζει. Κάπου θα με έχει δει. Μπορεί να ψάξει παραπάνω πράγματα. Το θέμα μου είναι να μάθει ο κόσμος ότι ενδιαφέρομαι να εκτεθώ και να βοηθήσω τους συμπολίτες μου και την πόλη μου. Εάν το μάθει και με θέλει θα με βάλει να το κάνω ως εκπρόσωπός του. Αν το μάθει και δεν με θέλει δεν θα με βάλει.
 
Δεν έχω κανέναν σκοπό να πείσω κάποιον γιατί από τη στιγμή που λέμε ότι πέφτουμε στη μάχη ή θέλουμε να πείσουμε κάποιον, είναι σαν να  λέμε ότι έχουμε συμφέρον να μπούμε κάπου, κι έτσι προσπαθούμε παρακαλώντας ή προσπαθώντας να πείσουμε κάποιους να μπούμε. Αυτό δεν μου αρέσει καθόλου. Είναι μια νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει άμεσα. Αυτό που έχω να πω είναι η προηγούμενη ζωή μου, το τι έχω καταφέρει να κάνω μέχρι αυτή τη στιγμή, άρα αυτό προδίδει την ικανότητά μου για κάποια πράγματα, και το δεύτερο και κυριότερο είναι ότι υπάρχει μια πρόθεση από μεριά μου να βοηθήσω την πόλη μου και τον πολίτη, κατ' επέκταση.
 
Δεν είμαι πολιτικός, είμαι πολίτης και δεν έχω καμία πρόθεση να γίνω πολιτικός. Απλά βλέπω ότι έχω αρκετές ώρες τώρα, διότι έχει περάσει το βαρύ πρόγραμμά μου, και μπορώ να τις διαθέσω για την πόλη μου. Τις διαθέτω έτσι κι αλλιώς. Τρέχω για την πόλη μου, κάνω μεγάλες εκδηλώσεις, πρόσφατα είχαμε από  έκθεση πτηνών μέχρι Budo Festival, πανελλήνιο πρωτάθλημα, κλπ.  Τρέχω έτσι κι αλλιώς. Το θέμα είναι αν θέλει ο κόσμος να αφιερώσω κάποιες ώρες και να κάνουμε μαζί κάτι περισσότερο για την πόλη. 

«Η τοπική αυτοδιοίκηση να ακούσει πραγματικά τον πολίτη» 

ΠτΘ: Ποιες θα ήταν οι βασικές αρχές  ή η τεχνική με την οποία θα έπρεπε να δούμε την επόμενη μέρα στον δήμο Κομοτηνής ή πιο γενικά, στο κομμάτι της διοίκησης ενός δήμου, μιας κοινωνίας, μιας συλλογικότητας;
Α.Β.:
Πρώτα απ' όλα πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Ό,τι γίνεται πρέπει να είναι ανοιχτό προς όλο τον κόσμο. Πρέπει να υπάρχουν ψηφοφορίες πολιτών. Πρέπει να ακούει η τοπική αυτοδιοίκηση πραγματικά τον πολίτη και όχι να κάνει αυτό που θέλει αυτή. Το κυριότερο για μένα είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε κόμματα μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν λέω ότι η «Κοινωνία Πολιτών» είναι ακομμάτιστη. Προφανώς έχει κάποια στήριξη. Πέραν όμως του Γιάννη Γκαράνη ή του Γιώργου Πετρίδη ή του οποιουδήποτε επικεφαλής,  που στηρίζεται ή πιστεύει σε κάποιες αρχές, υπάρχουν μέσα άνθρωποι, όπως είμαι εγώ, που δεν έχουμε χρωματιστεί και δεν έχουμε κομματιστεί ποτέ στη ζωή μας.
 
Οι περισσότερες  παρατάξεις της Κομοτηνής αυτή τη στιγμή έχουν χρίσμα. Δηλαδή κάποιο κόμμα έχρισε κάποιον υποψήφιο δήμαρχο. Η «Κοινωνία Πολιτών» ήταν το καθοριστικό βήμα που με έκανε να την επιλέξω. Μπορούσα να κατέβω και με τον κ. Γραβάνη και με οποιονδήποτε άλλο. Εκείνο που με έκανε να επιλέξω τους συγκεκριμένους ανθρώπους είναι γιατί πιστεύω ότι είναι οι καλύτεροι αυτή τη στιγμή. Γι' αυτό και κατεβαίνω μαζί τους. Εμείς οι εκλεγμένοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, μαζευτήκαμε και ψηφίσαμε ποιον από ανάμεσά μας θέλουμε επικεφαλής. Δεν ήρθε κανένα χρίσμα, καμία εξωτερική παρέμβαση. Αυτό ήταν που με έκανε να πω ναι. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν σε αυτά που λένε και δεν είναι ψεύτικοι. Δεν λένε είμαστε ανεξάρτητοι για να κερδίσουν ως ανεξάρτητοι και πίσω να είναι κάποιο κόμμα. 

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να φύγει από την τοπική αυτοδιοίκηση  είναι τα κόμματα» 

ΠτΘ: Έχουν παρέλθει οι εποχές που ο κόσμος επέλεγε με βάση το κόμμα;
Α.Β.:
Έχουν παρέλθει, αλλά και να μην είχαν παρέλθει, ήρθε η ώρα. Δεν θέλουμε ανθρώπους στο άλλο άκρο, δηλαδή ανθρώπους κενούς ιδεολογικά. Ο κάθε άνθρωπος προφανώς και έχει τις δικές του καταβολές, τα δικά του πιστεύω. Απλά θέλουμε ένα ψηφιδωτό ανθρώπων που να έχουν διαφορετικά πιστεύω και καταβολές, ώστε να μην μπορέσει να υπάρξει ποτέ κομματική γραμμή και όλα να λειτουργούν βάσει πλειοψηφίας. Η πλειοψηφία είναι η αρχή της δημοκρατίας. Αν δεν υπάρξει πλειοψηφία και υπάρξει γραμμή, από οποιονδήποτε χώρο κι αν προέρχεται, είναι λάθος. Ακόμα κι αν μου αρέσει αυτή η γραμμή σε μένα, δεν θα αρέσει σε εσένα, οπότε δεν είναι δημοκρατικό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να φύγει από την τοπική αυτοδιοίκηση  είναι τα κόμματα. Δεν ξέρουν στην Αθήνα τι προβλήματα έχω εγώ στην πόλη μου, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μάθουν και δεν ξέρουν και ποιο πρόσωπο χρειάζεται για την πόλη μου. Το ποιο πρόσωπο χρειάζεται και τι προβλήματα έχει η πόλη, το ξέρουν μόνο οι πολίτες. Από τη στιγμή που οι πολίτες ψηφίζουν στην πόλη για την πόλη, δεν πρέπει να υπάρχουν κόμματα. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να διώξουμε από την παλαιοκομματική κατάσταση. 

«Πρέπει να λειτουργούμε ψάχνοντας» 

ΠτΘ: Η ευθύνη των πολιτών;
Α.Β.:
Τεράστια. Κάτι άλλο που πρέπει να αλλάξουμε είναι να λειτουργούμε στην ψηφοφορία ως συλλογικότητες. Δεν πρέπει να λειτουργούμε στην ψηφοφορία σαν συλλογικότητες. Είναι σαν να υπάρχει τσομπάνος και πρόβατα. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Κατάγομαι από μια οικογένεια που έχει πολλών ειδών κόμματα μέσα. Ποτέ δεν μάλωσαν για τέτοια πράγματα, απλά ο καθένας σέβεται τον άλλον. Ο αδελφός μου αν θεωρεί ότι δεν κάνω γι' αυτή τη θέση, δεν θα με ψηφίσει. Αυτό για μένα δεν είναι κακό.
Πρέπει να λειτουργούμε ψάχνοντας. Εγώ μπορεί να θέλω για προσωπικό μου όφελος να μπω στη δημαρχεία. Εγώ έχω το δικαίωμα να το κάνω αυτό. Εσύ γιατί με αφήνεις να το κάνω; Εσύ σαν πολίτης, σαν ψηφοφόρος δεν έχεις ευθύνη που εγώ είμαι εδώ και τρώω αυτή τη στιγμή τα δικά σου χρήματα; Εγώ σαν πολιτικός δεν έχω καμία δύναμη. Βασίζομαι στη δύναμη των πολιτών. Άρα σκεφτείτε πριν ψηφίσετε,  ποιον θα ψηφίσετε, ποιον άνθρωπο θα βάλετε, τι καταβολές έχει αυτός ο άνθρωπος. Καθίστε και ψάξτε πριν ψηφίσετε. Εάν δεν ψάξετε, πριν ψηφίσετε, μην ακούσω γκρίνιες μετά. Έχουμε τεράστια ευθύνη γιατί θα περπατήσουμε κι εμείς και τα παιδιά μας στους δρόμους αύριο, και πρέπει αυτές οι πλατείες και οι δρόμοι να είναι υγιείς προς τα παιδιά μας, να είναι βατές, να αφήσουμε μια πόλη ουσιαστική χωρίς πολλές φανφάρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.