Καταγγελλει τη συμπεριφορα μεριδας περιφερειακων συμβουλων της ΠΑΜ-Θ ο επικεφαλης της παραταξης «Λαικη Συσπειρωση» Χρηστος Τρελλης

Εντοπίζει «Μικροπολιτικά παιχνίδια» στην πλάτη των βιοκαλλιεργητών της ΠΑΜΘ

Την αγανάκτηση του για το γεγονός πως δεν συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα σχετικά με τα αποτελέσματα της προκήρυξης του Μετρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» εξέφρασε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Τρέλλης. Παράλληλα επισήμανε πως αντί για «μικροπολιτικά παιχνίδια» εις βάρος των βιοκαλλιεργητών, οι περιφερειακοί σύμβουλοι έπρεπε να αποφασίσουν για ενέργειες στις οποίες οφείλει να προβεί άμεσα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το χρονικό της άρνησης συζήτησης θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης

Όλα ξεκίνησαν, όταν τέθηκε σε ψηφοφορία από την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου στους παρευρισκόμενους περιφερειακούς συμβούλους για το αν επιθυμούν να τεθούν για συζήτηση τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα. Με δεδομένο πως υπήρχαν πολλές αντιρρήσεις για τη συζήτηση τους αυτήν την χρονική περίοδο, όλοι όσοι αρνήθηκαν επισήμαναν πως αυτό οφείλει να γίνει στην επόμενη τακτική συνεδρίαση.

Σε εκείνο το σημείο ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Τρέλλης επισήμανε πως πρέπει να γίνει εξαίρεση στο μείζονος σημασίας θέμα των βιοκαλλιεργητών της ΠΑΜΘ χωρίς όμως να καταφέρει να το επιτύχει. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Τρέλλης προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με αυτήν την εξέλιξη, τονίζοντας πως το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφέρεια οφείλουν να προβούν σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το ΥΠΑΤ για την «σφαγή» που υπέστησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιφέρειας από τα αποτελέσματα της προκήρυξης του προγράμματος των βιολογικών. «Μία προκήρυξη που με βάση τα κριτήρια που είχαν καθοριστεί ήταν κομμένα και ραμμένα για να εξυπηρετήσουν-εντάξουν τους πολύ μεγάλους παραγωγούς όπως έγινε και με το πρόγραμμα της  ¨Απονιτροποίησης¨» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρέλλης, τονίζοντας παράλληλα πως  δεν είναι τυχαίο ότι στην περιφέρειά μας από τις 1453 αιτήσεις των παλιών βιοκαλλιεργητών εντάχθηκαν 19 (ποσοστό 1,39%) και από αυτούς οι 4 παραγωγοί καρπώθηκαν το 51% του προϋπολογισμού.  Όπως καταγγέλλει ο κ. Τρέλλης, «αποτέλεσμα του επαίσχυντου προϋπολογισμού που είχε δοθεί για την περιφέρειά μας ήταν να διατεθεί το ποσό των 5.931.500 ευρώ για το σύνολο των δράσεων που αντιστοιχεί στο 4,94% του συνολικού ποσού ενώ στις άλλες Περιφέρειες ίδιας περίπου δυναμικότητας διατέθηκαν ποσά υπερδιπλάσια και τριπλάσια της Περιφέρειάς μας».  

«Οι Αγροτικοί Φορείς της περιοχής οφείλουν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους»

Συμπληρώνοντας ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισήμανε πως αυτές τις μέρες στο Βελβεντό Κοζάνης ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός ΥΠΑΤ υποσχέθηκαν διπλασιασμό του προϋπολογισμού για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου  να ενταχθούν περισσότεροι βιοκαλλιεργητές και η υλοποίηση της δέσμευσής τους θα γίνει το αργότερο αρχές Μεγάλης Εβδομάδας. «Όλα αυτά πιστοποιούν την άμεση ανάγκη δυναμικών παρεμβάσεων από την Περιφέρεια προς την κυβέρνηση και το ΥΠΑΤ, ώστε να εξασφαλιστεί  η σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού στην ΠΑΜ-Θ στο ύψος των 40.000.000 ευρώ για να ενταχθούν όλοι οι παλιοί Βιοκαλλιεργητές και ένα σημαντικό κομμάτι των νέων» τόνισε ο κ. Τρέλλης καλώντας όλους τους Αγροτικούς Φορείς της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους,  δεδομένης της άρνησης του Περιφερειακού Συμβουλίου να εκδώσει έστω  μια ανακοίνωση και να απαιτήσουν αφ ενός την αύξηση του Προϋπολογισμού, όπως έχει υποσχεθεί ο Υπουργός και αφετέρου την κατανομή των κονδυλίων με αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια ώστε το ποσό που θα κατανεμηθεί στην Περιφέρειά μας να είναι ισόποσο με τις άλλες Περιφέρειες ίδιας δυναμικότητας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.