Σε ισχυ προγραμμα του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου στο Δημοτικο Κυνοκομειο Κομοτηνης

Στόχος του η ανεύρεση σκύλων που πάσχουν από το «σκουλήκι της καρδιάς»

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής και για την απόκτηση καλύτερης εικόνας σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σκυλιά που φιλοξενούνται εκεί, συνεχίζεται η συνεργασία του με διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδος. Στόχος της προσπάθειας αποτελεί αφενός η συμμετοχή και η ενίσχυση των επιστημονικών ερευνών και αφετέρου η βελτίωση των συνθηκών υγείας των σκυλιών του κυνοκομείου.
 
Για αυτόν τον λόγο βρίσκεται στην Κομοτηνή η κ. Αναστασία Διάκου, Κτηνίατρος και καθηγήτρια στο ΑΠΘ στο Τμήμα Κτηνιατρικής και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο παρασιτολογίας και παρασιτικών νοσημάτων, προκειμένου να κάνουν εξετάσεις για το νόσημα που ονομάζεται διροφιλαρίωση και τρέχει σε συνεργασία με τον κ. Δημήτρη Δήμτσα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά έρευνα στο πλαίσιο μίας μεταπτυχιακής εργασίας και περιλαμβάνει την εξέταση ζώων σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Για τον λόγο αυτό βρέθηκαν στην Κομοτηνή, προκειμένου να πάρουν ένα δείγμα πληθυσμού που δεν λαμβάνει προληπτική αγωγή για αυτό το νόσημα. «Γνωρίζουμε πως υπάρχει το πρόβλημα και αυτό που θέλουμε να διαπιστώσουμε μέσα από έρευνες είναι το ποσοστό που εμφανίζεται σε έναν απροστάτευτο οργανισμό» επισήμανε η κ. Διάκου συμπληρώνοντας πως με την μελέτη βοηθούν το κυνοκομείο, τον κτηνίατρο και το νομό Ροδόπης, δείχνοντας ποια ζώα έχουν το παράσιτο. Στη συνέχεια πραγματοποιούνται οι απαραίτητες ενέργειες για να διαπιστώσουν πώς μπορεί να θεραπευτεί το νόσημα, το οποίος ευρέως είναι γνωστό ως «σκουλήκι της καρδιάς». Σε πρώτο στάδιο οι άνθρωποι του ΑΠΘ συγκεντρώνουν δείγματα και σε βάθος αρκετών ημερών θα δούνε τα αποτελέσματα και θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την θεραπεία των σκύλων. «Δεν είναι κάτι μοναδικό και σπάνιο αυτή η έρευνα που πραγματοποιούμε, καθώς ο καθένας στο πεδίο έρευνας που δραστηριοποιείται προσπαθεί να επεκτείνει και να εμβαθύνει την έρευνα του» επισήμανε η κ. Διάκου και ευχαρίστησε τον κ. Καραγιώργη, κτηνίατρο του Δημοτικού κυνοκομείου Κομοτηνής για τη συνεργασία.
 

Θάνος Καραγιώργης
 
«Το Δημοτικό Κυνοκομείο συμβάλλει έμπρακτα στα προγράμματα Πανεπιστημίων της χώρας»

 
Την ικανοποίηση του για το γεγονός πως επεκτείνονται οι συνεργασίες με όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας παρουσιάστηκε ο κ. Καραγιώργης, ο οποίος επισήμανε πως το Δημοτικό Κυνοκομείο μετά τη συνεργασία που υπήρχε με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξωτερικεύει τον χαρακτήρα του και  έρχεται σε επαφή με επιστήμονες, προκειμένου να βοηθήσουν στην έρευνα. «Στόχος μας είναι  να αποκτήσουμε μια εικόνα καλύτερη για το τι γίνεται στο κυνοκομείο και συγκεκριμένα στον πληθυσμό των ζώων» ανέφερε ο κ. Καραγιώργης και επισήμανε πως υπάρχει διαρκής επικοινωνία με διαφόρους κτηνιάτρους και πανεπιστημιακούς, προκειμένου να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία των νοσημάτων που προκύπτουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.