Εκδηλωση της Αντιπροσωπειας Κομοτηνης του ΕΟΠΕ με θεμα «Εθνικη Ασφαλεια: Προκλησεις – Εξελιξεις – Προοπτικες»

Διακεκριμένοι ομιλητές λαμβάνουν μέρος στη συζήτηση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης

Ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων και η Αντιπροσωπεία Κομοτηνής διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα «Εθνική Ασφάλεια: Προκλήσεις – Εξελίξεις – Προοπτικές» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου στις  17:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
 
Ομιλητές της εκδήλωσης είναι ο κ. Κωνσταντίνος Ιατρίδης, Αντιπτέραρχος (Ι), Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ και Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, ο κ. Σωτήριος Σέρμπος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο κ.Ηλίας Μαυρόπουλος Πολιτικός Επιστήμονας και ο κ. Χρήστος Μορφακίδης Επίκουρος Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
 
Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της ημερίδας  είναι η παρούσα κατάσταση στην Νοτιανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο μαζί με τις εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, τις προκλήσεις που γίνονται στο Αιγαίο και στη δράση της Ελληνικής Αεροπορίας για τη διασφάλιση της Εθνικής Ασφάλειας και ακεραιότητας. Επιπλέον θα τεθούν επί τάπητος το φαινόμενο της μετανάστευσης και οι προκλήσεις σχετικά με την Εθνική ασφάλεια.
 
Η εκδήλωση τελείται υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Εurope Direct Kομοτηνής και του Δήμου Κομοτηνής. 

«Το πανεπιστήμιο μας έδωσε δύο σημαντικά εργαλεία, τον διάλογο και την έρευνα» 

Για αυτήν την εκδήλωση μίλησε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» αντιπροσωπεία από το παράρτημα Κομοτηνής του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων και συγκεκριμένα η κ. Αριάδνη Χαρπαντίδου, η κ. Βάσω Γκουντή και ο κ. Χρήστος Μαλάκος. Οι 3 φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης στάθηκαν στην αξία τους πανεπιστημίου, το οποίο τους έχει  προσφέρει δύο βασικά εργαλεία, αυτό του Διαλόγου και της Έρευνας. «Στόχος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων είναι η  ανάδειξη του ρόλου του Πολιτικού Επιστήμονα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και για αυτό υπάρχουν αντιπροσωπείες σε όλη την Ελλάδα και στο Εξωτερικό» ανέφερε αρχικά η κ. Χαρπαντίδου, τονίζοντας πως η Κομοτηνή είναι μία πόλη που αγκαλιάζει τις δράσεις που πραγματοποιούνται και έχουν την ευκαιρία να διοργανώνουν ημερίδες και συνέδρια ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος. «Προσπαθούμε να γνωρίζουμε πράγματα που αφορούν την επιστήμη μας και τον κλάδο» ανέφερε χαρακτηριστικά η νεαρή φοιτήτρια επισημαίνοντας πως ως νέοι άνθρωποι επιθυμούν να είναι ενεργοί, να γνωρίζουν καινούργια πράγματα και να είναι δραστηριοποιημένοι τόσο ως επιστήμονες και ως πολίτες, μία ιδιότητα που τους  χαρακτηρίζει και τους ακολουθεί για όλα τα χρόνια.
 
Στην αξία της ενεργού συμμετοχής στα κοινά στάθηκε ο κ. Μαλάκος ο οποίος τόνισε πως «η Δημοκρατία έχει ως επίκεντρο τον ίδιο τον πολίτη και δεν νοείται Δημοκρατία χωρίς ενεργούς πολίτες» εξηγώντας πως αυτός είναι ο λόγος που επιθυμεί μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του οργανισμού να συμμετέχουν, να είναι ενεργοί και παρόντες τόσο στον ακαδημαϊκό κόσμο όσο και κατ΄ επέκταση ως πολιτικοί επιστήμονες στα κοινά του τόπου.
 
Το θέμα της εκδήλωσης ανέλυσε η κ. Γκουντή, η οποία ανέφερε πως είναι κάτι που κεντρίζει το ενδιαφέρον του ακαδημαϊκού χώρου και των πολιτών. «Πρέπει να διασαφηνιστεί το θέμα, να ακούσουμε τις προκλήσεις που υπάρχουν αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις καθώς και τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια» ανέφερε η φοιτήτρια του ΔΠΘ, υπογραμμίζοντας πως είναι κάτι που ενδιαφέρει πολύ κόσμο, είναι άμεσο και θα σημειώσει μεγάλη απήχηση. «Ειδικά η γενιά μας, που πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη για τις νέες εξελίξεις, οφείλει να διευρύνει συνεχώς τους ορίζοντες της». 

«Απαραίτητη η συλλογή οπτικών από καταρτισμένους ανθρώπους για τη σωστή διαμόρφωση μιας άποψης» 

Με δεδομένο πως στην εκδήλωση θα συζητηθούν επίκαιρα θέματα και θα ακουστούν τεκμηριωμένες απόψεις, θα δοθεί η δυνατότητα στο κοινό να ενημερωθεί τεκμηριωμένα. «Δεν  συμμεριζόμαστε τον φόβο, καθώς έχουμε βγει από το στάδιο του συναισθήματος» υποστήριξε η κ. Χαρπαντίδου, τονίζοντας την σημασία που έχει η συλλογή οπτικών από διάφορους ανθρώπους που έχουν τις γνώσεις πάνω στα θέματα και μπορούν να προσφέρουν στο κοινό  πολύτιμες γνώσεις. «Αυτό που προσπαθούμε είναι να δούμε τις καταστάσεις μέσα από την έρευνα ώστε να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα για το πώς θα αντιδράσουμε σε μία είδηση» υπογράμμισε η Αριάδνη Χαρπαντίδου για να συμπληρώσει η κ. Γκουντή πως μέσα από την εκδήλωση θα δοθεί η δυνατότητα στους παρευρισκομένους να κατανοήσουν σε βάθος τα γεγονότα και να μπορούν να παίρνουν θέσεις με ασφάλεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.