Κεντρισε το ενδιαφερον των εκπαιδευτικων η εκδηλωση σχολικων δραστηριοτητων στη Δημοτικη Βιβλιοθηκη

Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις γύρω από θέματα της εκπαίδευσης

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης, με την ευγενική υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, διοργάνωσαν από κοινού εκδήλωση Σχολικών Δραστηριοτήτων την Τρίτη 28 Μαΐου 2019 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής. Αφορμή της εκδήλωσης αποτέλεσε  το τέλος της σχολικής χρονιάς και ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον απολογισμό των πεπραγμένων και την οριοθέτηση των νέων στόχων για την ερχόμενη σχολική περίοδο.
 
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές, που ανέλυσαν θέματα της εκπαίδευσης όπως ο ρόλος του σχολείου στο σύγχρονο αξιακό σύστημα, η φιλαναγνωσία, οι σχολικές εκδρομές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναλυτικά το πρόγραμμα περιελάμβανε 4 θεματικές ενότητες  και συγκεκριμένα:
 

«Φιλαναγνωσία και δημιουργική γραφή: Το Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Τ.Ε.Φ.-Δ.Π.Θ. «ΣυνΜόρΦωΣη» αρωγός και σύμβουλος στην ενίσχυση της μαθητικής δημιουργικότητας στα σχολεία της Ροδόπης»: Ζωή Γαβριηλίδου  (Αντιπρύτανης, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΤΕΦ/ΔΠΘ), Σπύρος Κιοσσές (ΕΔΙΠ Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής ΤΕΦ/ΔΠΘ)

«Ο ρόλος του σχολείου στο σύγχρονο αξιακό σύστημα: το παράδειγμα του ευρωπαϊκού προγράμματος «Role models» στα σχολεία της Ροδόπης»: Λύντια Μίτιτς, ΕΕΠ Γλωσσολογίας ΤΕΦ/ΔΠΘ

«Σχολικές εκδρομές και προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων: δυνατότητες και πρακτικές δυσκολίες»: Ιωάννα Κωστενίδου (Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων ΔΠΕ Ροδόπης), Αργυρώ Τζελέπη (Υπεύθυνη εκδρομών-εκπαιδευτικών επισκέψεων ΔΔΕ Ροδόπης)

«Ανθρώπινα δικαιώματα ως σύγχρονο αίτημα: τα σχολεία δρουν και διδάσκουν»: α) «Το δικαίωμα στις διατροφικές επιλογές»: Νίκος Δομπάζης, Νίκος Νάκος (εκπαιδευτικοί) και β) «Μαθήματα ανθρωπιάς: η εθελοντική αιμοδοσία», γ) «Το δικαίωμα στη διαφορά»: Αθανάσιος Παπαστάμου, Γεωργία Κατζάρα, Ιωάννης Πουρνάρας, Πολυξένη Παπαγερά  (εκπαιδευτικοί). 

Γιάννης Σιγούρος «Μέσα από τις εισηγήσεις εξηγείται πως γίνεται η εκπόνηση σχολικών εργασιών στους  3 τομείς που αφορούν την περιβαλλοντική αγωγή, την αγωγή υγείας και τα πολιτιστικά θέματα» 

Ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Σιγούρος μίλησε για τον στόχο της εκδήλωσης και για το πλάνο των εισηγητών στους 4 θεματικούς άξονες της εκδήλωσης. «Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών σχετικά με την εκπόνηση ερευνητικών εργασιών ή αλλιώς project όπως είναι γνωστά στον εκπαιδευτικό χώρο» ήταν ο σύντομος πρόλογος του κ. Σιγούρου ο οποίος τόνισε πως μέσα από  τις εισηγήσεις εξηγείται πως μπορούν να εκπονηθούν τέτοιου είδους εργασίες στους 3 τομείς που αφορούν στην περιβαλλοντική αγωγή, την αγωγή υγείας και τα πολιτιστικά θέματα εντός της σχολικής αίθουσας. Επιπλέον «έπλεξε» το εγκώμιο των ομιλητών τονίζοντας πως «οι εισηγητές της εκδήλωσης είναι οι κατάλληλοι όχι μόνο να εξηγήσουν τους τρόπους εκπόνησης αλλά να τους προωθήσουν αυτήν την εκπαιδευτική ανάγκη και πρωτότυπη διδακτική προσέγγιση μέσα στην τάξη». 

Μαίρη Κοσμίδου «Μέσα από διαφορετικές μορφές μάθησης τα παιδιά προετοιμάζονται κατάλληλα για τον κόσμο των ενηλίκων» 

Η Διευθύντρια της Β΄ θμιας εκπαίδευσης επισήμανε πως η εκδήλωση σηματοδοτεί και το τέλος  της σχολικής χρονιάς, η οποία αποτέλεσε για ακόμα μία φορά μία χρονιά σχολικών δραστηριοτήτων και καινοτόμων προγραμμάτων. «Τα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς δημιούργησαν μέσα από διαφορετικές μορφές μάθησης προγράμματα για να δώσουν αυτό που είναι η παιδεία και να περάσουν στον κόσμο των ενηλίκων με πολλές ευκαιρίες δραστηριοποίησης και ενεργούς μάθησης» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κοσμίδου. 

Λυδία Μύτιτς «Σκοπός του προγράμματος η μείωση της σχολικής διαρροής και η αποτροπή κάθε μορφής αποκλεισμού» 

Για την εισήγηση της μίλησε το Μέλος Μέλος ΕΕΠ του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Μίτιτς και για το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο ονομάζεται role model και διοργανώνεται από το Ίδρυμα Κοινωνικών Υποτροφιών στο πλαίσιο του Erasmus+. «Εδώ και δύο χρόνια συμμετέχουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μαζί με σχολεία των Ιωαννίνων και της Κρήτης» ανέφερε η κ. Μύτιτς τονίζοντας πως σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να αναζητούν θετικά πρότυπα στις κοινότητες που ανήκουν για να αποφευχθεί η σχολική διαρροή και για τον αποτροπή οποιασδήποτε μορφής αποκλεισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.